Pentagon daje Hrvatskoj vojnu opremu

Pentagon daje Hrvatskoj vojnu opremu

4 avgusta 2013

Pentagon2Amerikanci će Hrvatskoj dati više od 150 oklopnih, patrolnih i medicinskih vozila američke proizvodnje. Reč je o vozilima koja su američke jedinice koristile u Iraku, a Pentagon će ih besplatno ponuditi svojim saveznicima.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske izrazili su potrebu za 100 terenskih vozila HUMVEE 30 oklopnih vozila MRAP u ambulantnoj verziji i 20 lako oklopljenih vozila M-ATV, specijalno projektovanih za patroliranje i izviđanja, piše Slobodna Dalmacija.

Pentagon nudi Hrvatskoj i sisteme koji idu uz njih, od robota do razne komunikacione i protivminske opreme. Vozila su iz sastava kopnene vojske SAD i Marinskog korpusa koji su stacionirani u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru i američkoj saveznoj državi Arizoni.

Ukupno dve hiljade vozil. Jedan veći kontingent vozila u Arizoni praktično je spreman za transport u Hrvatsku. Samo se čeka konačna odluka Ministarstva odbrane.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je Pentagon ponudio Hrvatskoj i nekoliko novih brzih patrolnih brodova koji su građeni za američku Obalnu stražu. Vozila i brodovi koji se stavljaju Hrvatskoj na raspolaganje vredni su više od 150 miliona dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *