ПЕНТАГОН ХИТНО ШАЉЕ МАРИНЦЕ У АВГАНИСТАН

PENTAGON HITNO ŠALJE MARINCE U AVGANISTAN

13 avgusta 2021

Pentagon sprema hiljade marinaca za moguću evakuaciju američke ambasade u Avganistanu, jer talibani ostvaruju brze pobede širom zemlje.Ministarstvo odbrane sprema se da eventualno evakuiše američku ambasadu i američke građane u glavnom gradu Kabula, jer Bajdenova administracija razmatra mogućnost da bi kapital mogao pasti u roku od 30 dana, saopštile su administracija i vojni zvaničnici, prenosi Njujork Tajms.

Neočekivano brzi napredak talibana doveo je do toga da je Ministarstvo odbrane ubrzalo planove za evakuaciju Amerikanaca iz Avganistana.

Zvaničnici kažu da bi moguća evakuacija uključivala nasilnu upotrebu američke vojne sile za zaštitu ljudi dok ih odvode na međunarodni aerodrom Hamid Karzai, gde bi čekali vojni transportni avioni.

Dva američka zvaničnika izjavila su za Njujor Tajms da američki pregovarači pokušavaju da dobiju uveravanja od talibana da neće napasti američku ambasadu ako preuzmu Kabul.

Ambasada je u četvrtak poslala nekoliko upozorenja u kojima se govori američkim građanima u zemlji da „odmah napuste Avganistan koristeći dostupne mogućnosti komercijalnih letova“.

I administracija i vojni zvaničnici kažu da se pad glavnog grada može sprečiti ako avganistanske bezbednosne snage pronađu odlučnost da se više bore. Avganistanski komandosi nastavili su borbe u nekim oblastima, ali su talibani uglavnom prepustili nekoliko severnih prestonica provincija.

Talibani su u četvrtak zauzeli grad Gazni. Otprilike 90 milja južno od Kabula, talibani bi mogli koristiti grad kao bazu za napad na glavni grad nakon što su postigli dobitke na severu zemlje.

Talibani su takođe postigli značajan napredak u drugom po veličini gradu Kandaharu nakon što su započeli svoju pobunu u gradu 1990-ih.

(Kurir/Independent)

KOMENTARI3 komentara

  1. doktrina soka says:

    AJMO, Sajgon ponovo.

  2. padre says:

    Ma trebali su da jih pošalju odmah pabi stvar bila rešena!gledao sam ja jedno par serija, oni, FBI i CIA rešavaju takve stvari ekspresno! I to samonjihov ženski deo, ne daj bože, da pozovu i trans seksualce, da o muškarcima i ne govorim!

  3. padre says:

    Da ne promaše, pa slete u Sajgon!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *