ПЕНТАГОН ЛАНСИРАО ЗАБРАЊЕНУ РАКЕТУ: Чека се реакција Кине и Русије

PENTAGON LANSIRAO ZABRANJENU RAKETU: Čeka se reakcija Kine i Rusije

13 decembra 2019

Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole naoružanja iz SAD rekli da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom.

Prototip rakete konfigurisan je da bude naoružan nenuklearnom bojevom glavom.

Pentagon je odbio da otkrije specifičnosti mimo toga što je raketa lansirana sa „statičkog lansirnog postolja“ u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji posle čega je sletela u more.Ministarstvo odbrane reklo je da je raketa letela više od 800 kilometara, prenosi AP.

Do testa je došlo u trenutku kada je budućnosti kontrole naoružanja sve neizvesnija. Poslednje preostalo ograničenje američkog i ruskog nuklearnog oružja po ugovoru novi Start iz 2010. godine trebalo bi da istekne u februaru 2021. Taj ugovor može biti produžen na još pet godina bez zahteva ponovnog pregovora o njegovim glavnim uslovima. Trampova administracija nije pokazala zainteresovanost za to, piše AP.

Pentagon je odbio da otkrije maksimalni domet testirane rakete, dok su u prošlosti rekli da će to biti otprilike od 3.000 do 4.000 kilometara, što je dovoljno za postizanje potencijalnih ciljeva, na primer, u delovima Kine iz baze na Guamu.

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, rekla je da je raketni projekat Pentagona greška.

„Ovo je nesmotrena i nepotrebna eskalacija koja će pogoršati tenzije sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom – a svi bi bili u dometu ove vrste raketa ako se ikada rasporede“, rekao je Kimbal.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Ponovo prodaju maglu u nadi da ce namaci dolare.

 2. milorad2 says:

  nije ako nego kada se rasporedi, USA se spremaju za rat sa celim svetom ako treba,počinje prava "igra prestola".

 3. M says:

  Pa,Kina je izvan sporazuma o srednjedometnim raketama,pa ih vjerovatno ima i najviše?!?Zbog čega je USA sretna,a Rusija presretna,blista od sreće!Tako da nepostojanje tog ugovora triparatno,odgovara najviše USA,a onda Kini,dok Rusiji i Europi to nikako ne odgovara!A budući to USA najviše paše,ona će taj dogovor najviše i izbjegavati,a onda će i Rusija i Europa početi proizvoditi te rakete!Pa će to onda prisjesti i Kini!Pa će zbog toga ostati zadovoljna samo USA!

  • Predrag says:

   i da izvrše masovni napad tim raketama na rusiju, rusija uvek može da im uzvrati avangardom,tako da je to besmisleno.moskva i ostali vazni gradovi će biti u dobroj meri zašrićeni, naravno ne može se sve zaštiti ti. glavna greška rusije je odbrambena taktika,mora se više usmeriti na napad inače će opet izgubiti 27 miliona ljudi.nadam se da si naučili lekciju i da ovaj put moraju više da grizu i prvi napadaju kako bi amerika bila prisiljena da se brani. ovo što sad vidimo rusija nijedan agresivni korak nije napravila a to mpra da čini i da nečeka pretnje. rusla strateška polotika mpra da bude uništenje amerike i,engleske i nemačke a ne odbrana rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *