ПЕНТАГОН ЛАНСИРАО ЗАБРАЊЕНУ РАКЕТУ: Чека се реакција Кине и Русије

ПЕНТАГОН ЛАНСИРАО ЗАБРАЊЕНУ РАКЕТУ: Чека се реакција Кине и Русије

13 децембра 2019

Министарство одбране САД извршило је тестирање ракете која би била забрањена Споразумом о нуклеарном ракетама средњег домета (ИНФ), на шта су неки заговорници контроле наоружања из САД рекли да се тиме ризикује непотребна трка у наоружању са Москвом.

Прототип ракете конфигурисан је да буде наоружан ненуклеарном бојевом главом.

Пентагон је одбио да открије специфичности мимо тога што је ракета лансирана са „статичког лансирног постоља“ у ваздухопловној бази Ванденберг у Калифорнији после чега је слетела у море.Министарство одбране рекло је да је ракета летела више од 800 километара, преноси АП.

До теста је дошло у тренутку када је будућности контроле наоружања све неизвеснија. Последње преостало ограничење америчког и руског нуклеарног оружја по уговору нови Старт из 2010. године требало би да истекне у фебруару 2021. Тај уговор може бити продужен на још пет година без захтева поновног преговора о његовим главним условима. Трампова администрација није показала заинтересованост за то, пише АП.

Пентагон је одбио да открије максимални домет тестиране ракете, док су у прошлости рекли да ће то бити отприлике од 3.000 до 4.000 километара, што је довољно за постизање потенцијалних циљева, на пример, у деловима Кине из базе на Гуаму.

Дерил Кимбал, извршни директор Удружења за контролу оружја, рекла је да је ракетни пројекат Пентагона грешка.

„Ово је несмотрена и непотребна ескалација која ће погоршати тензије са Русијом, Кином и Северном Корејом – а сви би били у домету ове врсте ракета ако се икада распореде“, рекао је Кимбал.

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Ponovo prodaju maglu u nadi da ce namaci dolare.

 2. milorad2 says:

  nije ako nego kada se rasporedi, USA se spremaju za rat sa celim svetom ako treba,počinje prava "igra prestola".

 3. M says:

  Pa,Kina je izvan sporazuma o srednjedometnim raketama,pa ih vjerovatno ima i najviše?!?Zbog čega je USA sretna,a Rusija presretna,blista od sreće!Tako da nepostojanje tog ugovora triparatno,odgovara najviše USA,a onda Kini,dok Rusiji i Europi to nikako ne odgovara!A budući to USA najviše paše,ona će taj dogovor najviše i izbjegavati,a onda će i Rusija i Europa početi proizvoditi te rakete!Pa će to onda prisjesti i Kini!Pa će zbog toga ostati zadovoljna samo USA!

  • Predrag says:

   i da izvrše masovni napad tim raketama na rusiju, rusija uvek može da im uzvrati avangardom,tako da je to besmisleno.moskva i ostali vazni gradovi će biti u dobroj meri zašrićeni, naravno ne može se sve zaštiti ti. glavna greška rusije je odbrambena taktika,mora se više usmeriti na napad inače će opet izgubiti 27 miliona ljudi.nadam se da si naučili lekciju i da ovaj put moraju više da grizu i prvi napadaju kako bi amerika bila prisiljena da se brani. ovo što sad vidimo rusija nijedan agresivni korak nije napravila a to mpra da čini i da nečeka pretnje. rusla strateška polotika mpra da bude uništenje amerike i,engleske i nemačke a ne odbrana rusije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u