ПЕНТАГОН НАЈАВИО НОВУ СТРАТЕГИЈУ РАТОВАЊА – више нема линије фронта

ПЕНТАГОН НАЈАВИО НОВУ СТРАТЕГИЈУ РАТОВАЊА – више нема линије фронта

8 септембра 2020

Ратовати на нов начин и заборавити све што се раније учило —Министарство одбране САД мења концепт ратовања. Према речима заменика председавајућег Здруженог одбора начелника генералштабова Џона Хајтена, главни циљ је одупрети се Русији и Кини током 30-их, 40-их година и касније. Програм би требало да буде припремљен до краја ове године.Пентагон је добио задатак израде нове стратегије почетком 2020. године. Главна ствар је способност оружаних снага да делују не само на копну, мору и ваздуху, већ и у свим срединама (All-Domain Operations), укључујући свемир и сајбер простор.

Конкретно, Американци планирају да успоставе брзу размену информација између свих врста и родова војске на бојном пољу. Извиђачки вод иза непријатељских линија моћи ће да прима податке у реалном времену на терену са сателита, након чега ће откривати циљ, и независно и без посредника преносити координате подморници са крстарећим ракетама, носачу авиона или авионима.

„Принцип операција у сви доменима ће објединити свемир, сајбер простор, превоз робе, операције у електромагнетном спектру и противракетну одбрану, у једну целину“, истакао је Џон Хајтен. „Да бисмо то постигли, развијамо идеју заједничке команде и контроле над свим доменима (Joint All-DomainCommand and Control — JADC2). Ово је покушај стварања сензора, комуникационих система и средстава за обраду података уз помоћ којих сателити, подморнице, пешадијске јединице, ловци, хеликоптери и бродови могу брзо размењивати информације о ситуацији на бојном пољу и координате циљева за њихово ефикасније уништење.“

Према генераловим речима, нови програм ће бити формиран на основу постојећег који предвиђа заједничке акције војске, авијације и морнарице. Најтежа ствар је интегрисати операције у свемиру и сајбер простору, јер ова два окружења раније нису сматрана бојним пољем.

Подсећамо да су овог лета Космичке снаге САД објавиле своју прву војну доктрину, која сателитској групи у ниској земљиној орбити додељује најважнију улогу у оружаним сукобима будућности. Документ предвиђа максимално агресивно понашање у свемиру у циљу постизања предности над земљама ривалима.

Нема више линија фронта

Према речима Џона Хајтена, сам концепт линије фронта ускоро ће нестати. „Подела рада“ између различитих врста оружаних снага такође ће постати ствар прошлости. Планирање борбених операција ће прећи на други, виши ниво.

„Данас, када се спремамо да ратујемо, ми смо у комуникацији са ватреном подршком, додељујемо положаје трупама и говоримо: „У реду, копнене снаге ће деловати овде, авијација тамо, а морнарица онамо“, објаснио је Хајтен. „Све обележавамо на мапи. Сада ће ове линије фронта нестати. Свака грана оружаних снага, без подршке других, моћи ће да се одбрани и изврши велике ударе на непријатеља“.

У пракси то значи да ће се Оружане снаге САД ослањати на оружје великог домета: бомбардере стелт технологије, оперативне тактичке ракете, авијациону муницију дугог домета. Американци се и даље кладе на пораз непријатеља, не ступајући у блиски контакт са њим. Међутим, сада је планирано стварање линије оружја која ће овај принцип довести до апсолутног. Пентагон је већ најавио успешно тестирање хиперсоничне ракете ваздушног базирања, која је премашила брзину звука за 17 пута.Масовни дронови

Посебна пажња је посвећена дроновима. Пентагон ће их користити у „мозаичком рату“, чиме се од 2017. године бави агенција за напредна одбрамбена истраживања (ДАРПА). Суштина масовне употребе летелица са посадом и беспилотних летелица је уско повезана са копненим и поморским снагама, сателитском констелацијом и системима високопрецизног оружја. Војни пилот у овом ланцу командује беспилотним летелицама које извршавају главни део борбених задатака.

Шеф канцеларије за стратешке технологије ДАРПА Тимоти Грејсон, навео је пример деловања четири беспилотне летелице у борбеном саставу са ловцем којим управља пилот. Један дрон омета непријатељске радаре, други носи оружје, трећи тражи циљеве, четврти делује као мамац за ПВО. Број беспилотних летелица, њихова конфигурација, носива опрема и оружје могу се мењати у зависности од борбене мисије — попут елемената мозаика или дечијих коцкица „Лего“.

Концепт „мозаичког рата“ захтева пуно јефтиних високоспецијализованих беспилотних летелица, које ће због свог броја преоптеретити било који систем ПВО. Губици таквих беспилотних летелица се лако надокнађују, а пилоти ваздушних снага неће морати да ризикују своје животе, излагајући себе противавионским ракетним системима.

Беспилотне летелице ће одредити положај система ПВО, и или ће га сами уништити, или ће предати координате особи која ће задати удар. Међутим, остаје отворено питање: да ли су такви дронови способни да ефикасно раде током суочавања са модерним системима електронског ратовања који се налазе у руској војсци.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. M says:

  U zadnjih 1-2 godine je uništeno u velikim explozijama na desetine vitalnih ciljeva,i to ne samo u Siriji,nego i u Iranu,Kini,Koreji itd.(možda i u Rusiji)?!?,ali o tome se ne piše puno!To znači da"netko protivan"(vjerovatno USA)ima načina da probija radarsko-elektronsko-raketnu itd.odbranu cilja,ili pak još vjerovatnije(sudeći po snimcima)djeluje po njima iz svemira,vjerovatno topovima-snopovima elektronskog(čestičnog)zračenja,ili nekakvim laserima(foto ima)?!?A što znači da je već ostvario najmanje jedan ogroman korak naprijed,a onda vjerovatno i više!?!Što znači da se rat zaista podiže na jednu puno višlju dimenziju,vjerovatno nama još nezamislivu!Ako se sve to stavi u pogon,a vjerovatno hoće,neće biti lako!

 2. M says:

  ...a i veliki i često vrlo selektivni požari po svijetu,se uklapaju u ovo što sam gore rekao!

  • EUro Cmiiilo Montenigro says:

   Tako je,pozari su selektivni a posebno oni u Australiji :-) A i po SAD-u :-)))

 3. EUro Cmiiilo Montenigro says:

  4.Rajh razmislja da ce da potraje do 30-ih, 40-ih ??? Dobro je pozitivno misliti ali realno je puno bolje.

 4. test01 says:

  Linija fronta ne postoji od pada Berlinskog zida. Ima samo nevidljiva linije straha posto znaju da ce Rusija uspeti da lansiraju svoje IC nuklearne rakete u slucaju napada. Raketas Kim dokazao da je jedna IC raketa dovoljna da se USA stavi na svoje mesto! Trump je pljuvao po Severnoj Koreji i na kraju im otisao pred noge! Sve je jasno kako se sa bandom treba razgovarati - sigurno ne tako da ih nazivas "partnerima" ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u