ПЕНТАГОН: НАТО распоређује трупе од Естоније до Румуније да Русију одврати од империјализма

PENTAGON: NATO raspoređuje trupe od Estonije do Rumunije da Rusiju odvrati od imperijalizma

22 decembra 2016

5754b8a1c461880f7d8b45ab

NATO nema nameru da Rusiji u Istočnoj Evropi „ostavlja modrice“, ali imaa obavezu da Moskvu odvrati od imeprijalizma – izjavio je Džejms Taunsend.

Ova pomoćnik zamenika šefa Pentagona, koji sigurno nije slučajno dao intervju Ouest-France, potvrdio je da će borbene jedinice zapadne vojne alijanse biti raspoređene od Estonije do Rumunije i da će biti u funkciji „obuzdavanja Rusije“.

Još je otkrio: da je odluka o takvom raspoređivanju trupa 2sazrevala još od 2008-me godine“.

Taunsend je precizirao da ima u vidu konflikt između Rusije i Gruzije jer su u NATO već tada pojavila pitanja: šta Rusi smeraju? Navodno je ulazak Krima u sastav Rusije Amerikance samo dodatno ubedio da je „došlo vreme za pojačavanje vojnog prisustva u Evropi.

„Neophodno je bilo da Rusiji jasno pokažemo da se ne šalimo i da smo čvrsto rešeni da štitimo svoje saveznike. Zato u EU šaljemo prave borbene jedinice koje su spremne za borbe.“

U ovom kontekstu je izgovorio: „Moramo da odučimo Rusiju od bilo kakvog novog imperijalizma. Moskva je to shvatila i zato je počela da optužuje Zapad da započinje nove Hladni rat“.

Taunsend je naglasio da u Pentagonu smatraju da je sada pravo vreme da se Rusija prisili da „prestane sa zastrašivanjima, sajber-napadima i kampanjama dezinformisanja“.

Kao da nije bilo agresija na Avganistan, Irak, Srbiju, Libiju, Sriju, Grenadu… Amerikanac je sebi dozvolio i da tvrdi da Rusija „izvozi nestabilnost u ruge zemlje“ i da je NATO  zato primoran da „prodemonstrira svoju moć u evropskim zemljama, sa namerom da pokaže odlučnost, bez ostavljanja modrica na Rusiji“.

Taunsend je istupio i sa tvrdnjom da je „evropsko pitanje“ veoma važno i za novoizabranog predsednika SAD Donlda Trampa  i da zbog njega traži da zemlje EU povećaju svoje vojne budžete.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ARTILJERAC says:

    Da nije smešno bilo bi tragikomično. Ubica te optužuje da si ubio,lopov te optužuje da si ukrao,nepismen ti priča o školovanju,starlete pričaju o moralu,prevaranti pričaju o poštenju,dezerteri pričaju o časti...........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *