ПЕНТАГОН ПОБЕСНЕО: Нови руски радари детектују све невидљиве ратне авионе САД

PENTAGON POBESNEO: Novi ruski radari detektuju sve nevidljive ratne avione SAD

9 septembra 2018

Zašto ruski radari detektuju “nevidljive“ američke borce? Američki lovci mogu biti detektovani od strane ruskih pritivavionskih radara. Vojni stručnjak je objasnio zašto ruski sistemi mogu “videti“ takozvane “nevidljive avione.“

Savremeni ruski radari su opremljeni aktivnim elektronskim sistemima, rekao je analitičar Aleksej Leonkov. Ovo ne samo da povećava snagu i osetljivost opreme, već i omogućava da se otkrije više meta i obrade se signali za eliminaciju smetnji.“Najvažnija karakteristika ovih radara jeste mogućnost da se kontroliše oblast u različitim frekventnim opsezima u isto vreme,“ rekao je specijalista.

To jest, američki stelt avioni su dizajnirani da budu neranjivi na većinu najsavremenijih zemaljskih radara instaliranih na avionima, koji koriste X-band elektromagnetnog spektra. Zauzvrat, stariji radari su koristili L-band radio frekvenciju.

Sada u Rusiji postije i radari koji koriste oba ova opsega i zbog toga neki radari lako registruju “nevidljive“ avione.

Pored toga, ruski radari su opremljeni optoelektronskim sistemima. Zbog toga oni i dalje mogu detektovati mete ili u vidljivom optičkom opsegu ili u infracrvenom i ultraljubičastom spektru.

“Informacija da Rusi nemaju problema da uoče stelt avion na nebu je iznenadila Amerikance, jer su oni već proizveli 1950 aviona F-22, 21 bombarder B-2 i 305 boraca F-35, potrošivši ukupno više od 170 milijardi dolara,“ rekao je Leonkov.

Pored toga, analitičar je dodao da ruski odbrambeni sistemi takođe mogu identifikovati američke tenkove i stelt plovila.

U međuvremenu, kako prenosi američki časopis Popular Mechanics, ruski inženjeri su uspeli da kreiraju jednu od najsmrtonosnijih preciznih pušaka na svetu. To je poslednja modifikacija MTs-116M, kompatibilna sa tihim punjenjima od 12,7mm.

Jedinstvenost ovog oružja je zbog njegovog visokog kapaciteta penetracije, dok je potpuno bešumno. U svojoj osnovnoj verziji, ova puška, namenjena specijalnim jedinicama za borbu u urbanim uslovima, izrađena je još 1997. godine, i kompatibilna je sa punjenjima od 7,62mm i ima efektivan domet vatre i do 800 metara.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *