ПЕНТАГОН РАСПОРЕЂУЈЕ ЛОВЦЕ У ЕНГЛЕСКОЈ

PENTAGON RASPOREĐUJE LOVCE U ENGLESKOJ

4 oktobra 2021

SJEDINJENE Države će ove zime početi raspoređivanje eskadrile od 27 lovaca pete generacije F-35A u Engleskoj.Ovo je objavio komandant 495 eskadrile američkih vazdušnih snaga Jan Meklaflin. Još je dodao:

„Danas je uzbudljiv dan. Uradili smo sjajan posao da bismo stigli ovako daleko, ali ima još mnogo toga da se uradi pre nego što dobijemo avione ove zime. Naš 495. puk ima slavnu istoriju i drago mi je što je pred nama postavljanje temelja za prve američke vazdušne snage F-35A raspoređene u Evropi“.

Eskadrila je dobila ime „Valkirija“ i biće prva američka eskadrila F-35A u Evropi ili bilo gde izvan Sjedinjenih Država.

U septembru je general vazdušnih snaga SAD Tod Volters, komandant američke evropske komande i vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, najavio nameru zemalja članica alijanse da rasporede ukupno 450 lovaca F-35A nacionalnog vazduhoplovstva u svojih 12 baza.

Planirano je da Velika Britanija 2021. razmesti lovce u dve baze – Markham i Lejkenhit.

Švajcarska je 30. juna objavila da će kupiti 36 američkih lovaca F-35A sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem kako bi zamenila svoju zastarelu avio-flotu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. toza says:

    problem je sto kraljica ne da da se stampaju funte, uzgred sa njenim likom. za razliku od bajdenovih nastampanih dolara ove treba platiti i avione odrzavati u funtama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *