PRLJAVA POSLA: Pentagon šalje 500 agenata u misije širom sveta

PRLJAVA POSLA: Pentagon šalje 500 agenata u misije širom sveta

2 novembra 2014

Pentagon-Building-in-Wash-007Pentagon je odlučio da van teritorije SAD pošalje 500 agenata svoje obaveštajne uprave – objavio je The Washington Post.

Prema prvobitnom planu, utvrđenom pre godinu dana, broj agenata trebalo je da bude 1.000. Ali, američko Ministarstvo odbrane moralo je da tu brojku prepolovi zbog protivljenja u Kongresu SAD.

Agenti Pentagona, inače, imaće zadatak da deluju po svetu zajedno sa kolegama iz CIA i obaveštajcima američkih snaga za specijalne operacije. Formalno, njihov zadatak biće borba sa terorizmom i obezbeđivanje nacionalne bezbednosti SAD – daleko izvan njihove teritorije.

Ovih 500 agenata biće razaslani po celom svetu. Najviše će ih biti upućeno navodno na Bliski istok gde će biti uključeni u operacije (opet navodno) protiv Al Kaide i Islamske države.

Delovaće, naravno, po instrukcijama iz Pentagona.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je prošlog meseca da je na vojnu kampanju u Iraku i Siriji protiv Islamske države dotad već bilo potrošilo 424 miliona dolara.

U proseku, Pentagon je od 8. avgusta trošio 7,6 miliona dolara dnevno na avio-udare po položajima i bazama Islamske države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *