ПЕНТАГОН: Сједињене Државе се спремају да Кину обуздавају – деценијама

PENTAGON: Sjedinjene Države se spremaju da Kinu obuzdavaju – decenijama

10 maja 2023

SJEDINJENE Države planiraju da obuzdavaju Kinu decenijama, rivalstvo između dve zemlje će se nastaviti kroz generacijama života ljudi – saopštila je zamenica američkog sekretara za odbranu Ketlin Hiks.

Na sastanku u Vašingtonu o modernizaciji američke vojne sfere, dodatno je naglasila:„Želim jasno da stavim do znanja da je naš cilj odvraćanje, jer rivalstvo ne znači sukob. Kina je izazov za generacije. Ona će se promeniti, ali neće nigde nestati. Zato ćemo biti u stalnoj konkurenciji kako bismo stekli prednost“.

Hiks je dodala da veruje da će kineska svest o rizicima agresije biti uspeh za Pentagon:

„To će Peking dovesti do zaključka da `danas nije taj dan`. Vašington nastoji da obezbedi da Peking na ovakav način razmišlja i danas i svaki dan“.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, tokom sastanka 8. maja sa američkim ambasadorom Nikolasom Bernsom, pozvao je Vašington da preispita svoju strategiju prema Kini.

Pozvao je na približavanje u saradnji sa Kinom, kako bi se osiguralo da se odnosi dve zemlje izvuku iz teške situacije i vrate u normalu.

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je 6. maja da SAD pripremaju paket vojne pomoći Tajvanu, koji američka administracija namerava da realizuje po ubrzanoj proceduri.

Kongres SAD je već ovlastio Džoa Bajdena da do milijardu dolara iz budžetskih rezervi zSAD iskoristi za „podršku tajvanskoj demokratiji“.

Američka mornarica je krajem aprila najavila testiranje pet podvodnih dronova koji bi mogli da „iz korena promene situaciju” u Tajvanskom moreuzu. Navedeno je da ti dronovi mogu da skriveno postavljaju mine.

Kineski predsednik Si Đinping je 6. aprila upozorio da Kina neće praviti ustupke povodom Tajvana: „Svako ko to očekuje od Kine – prepušta se sanjarenju“.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    hm možda će USA u ovakvom formatu postojati još JEDNU deceniju,pa je sa te tačke gledišta ova izjava donekle i ispravna.

  2. Beli Orao says:

    Propadanje amerike je sigurno , koliko brzo vidjećemo a Kina će da jača sve više tako da planovi američki će da propadnu da Kinu drže u šah matu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *