ПЕНТАГОН СПРЕМА РАСПОРЕЂИВАЊЕ ТРУПА ПО ЕВРОПИ

PENTAGON SPREMA RASPOREĐIVANJE TRUPA PO EVROPI

31 jula 2019

Američko Ministarstvo vojske aktivno traži izvođače za prebacivanje i raspoređivanje velikih snaga u Evropi, navodi se na zvaničnom sajtu za državne nabavke američke Vlade.

Prema ovom dokumentu, jedno od tri odeljenja Pentagona — Ministarstvo vojske — namerava da zaključi ugovor o komercijalnom prevozu ljudi i teškog vojnog tereta u interesu operativnog ujedinjenja kopnenih snaga američke vojske u Evropi.Cilj zaključivanja ugovora je da se obezbedi brzo premeštanje i raspoređivanje trupa, kao i transportna podrška za glavne vojne vežbe. U zahtevu su jasno precizirane približne rute kretanja, tačke prelaska granica, redosled prolaska carinskih punktova, glavne smernice i rastojanja. U pitanju će biti praktično čitava geografija Evrope — od Velike Britanije do baltičkih država.

Za utovar i istovar vojne opreme i oklopnih vozila Ministarstvo vojske Sjedinjenih Američkih Država namerava da ugovori čitav niz kranova, od običnih građevinskih od 30 tona, do supergigantskih, nosivosti do 300 tona. Tehniku će drumovima Evrope prevoziti komercijalna teretna vozila sa prikolicom nosivosti od 2,4 do 80 tona.

Za prevoz vojske Ministarstvu će biti potrebni autobusi kapaciteta od osam do 70 putnika. Postoje strogi zahtevi za prevoz i vozače. Na primer, magistralni autobusi moraće da budu opremljeni klima-uređajima, toaletima i da budu pogodni za duge puteve bez zaustavljanja.

Posebna stavka u zahtevu propisuje ograničenja za pristup trećih lica u vojne baze SAD i NATO. Na primer, vojni prevoz na teritoriji Velike Britanije, Rumunije i Poljske dozvoljen je samo za građane iz zemalja NATO. Američku tehniku i vojnike u bazama u Španiji mogu da voze samo Španci. Postoje posebne zabrane u Italiji, Nemačkoj, Luksemburgu i Belgiji. Na posebnom spisku su zemlje iz kojih ne mogu da rade vozači po ugovoru.

Ranije je saopšteno da su se Amerikanci više puta žalili na probleme sa transportom vojnog tereta i ljudstva širom Evropske unije. Prema rečima komandanta američkih oružanih snaga u Evropi general-pukovnika Bena Hodžisa — železničke pruge koje povezuju Nemačku i Poljsku neće biti dovoljne u slučaju neprijateljstava; osim toga, mnogi evropski mostovi neće izdržati težinu tenkova.

Hodžis se, faktički, zalaže za stvaranje „vojnog Šengena“, kako bi se trupe brzo isporučivale u Litvaniju preko tranzitnih zemalja. On je uveren da će obezbeđivanje bilo kakvih borbenih dejstava na istoku Evrope prolaziti kroz Poljsku.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    mislim da se spremaju za rat sa rusijom, krim im je problem nevidjeni i oni će pokušati da ga "vrate" ukrajini.Trupe su potrebne da bi eventualno parirale ruskom kopenenom protiv-udaru ali glavni napad će biti besomučno bombardovanje po rusiji redom dok se rusi ne predaju, to je gneralna ideja njihovog rata sa rusijom.Kakvi su to moroni ja nemam reči, očekivati da se rusija preda kada im unište 30% infrastrukture je ravno ludilu, pa tek onda će rusi da polude i daim zabibere po evropi i americi.Neće kamen na kamenu da ostane.Samo se nadam da će biti sukcesiva lansiranja, u tom slučaju neko može i da preživi ako budu simultana onda smo gotovo svi.

  2. Beli Orao says:

    Kad bi Rusi sjedili skrštenih ruku onda bi to tako bilo! Raketni sistemi će prvo shodno da rade , avijacija manje , jer guza gori pa bila to i amero-NATO pilota !

  3. A akoM says:

    Ako USA-NATO ne uspije onesposobiti Ruske A-rakete(elektronskom blokadom ili iznenadnim prvim udarom itd.),onda postoji i mogućnost da Rusi uopće ne vode konvencionalni rat u Europi, nego Atomski,ako su imalo pametni,pri čemu će sve konvencionalne vojne snage itd. u istočnoj Europi biti uništene!A i šire(uključujući i USA)ako bude izvršen udar na tlo Rusije,i ako ga Rusi dobro podnesu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *