Пентагон у Европу шаље додатну ратну технику у вредности најмање 1,3 милијарде долара

Pentagon u Evropu šalje dodatnu ratnu tehniku u vrednosti najmanje 1,3 milijarde dolara

13 februara 2018

PENTAGON je ocenio da rusko vojno prisustvo u Siriji otežava borbu protiv Islamske države! Ni manje, ni više.

Pritom je ukazao i na „opasne manevre“ ruskih aviona u blizini američkih i aviona zapadne koalicije koju predvode. Ostavivši bez odgovora tvrdnju Ministarstva odbrane Rusije da je većina zbližavanja ruskih aviona sa američkim bila u funkciji upozoravanja pilota SAD da ne smetaju sirijskoj armiji u operacijama protiv Islamske države.

Pentagon je takođe izrazio zabrinutost povodom poziva Moskve i Damaska da i njegove trupe i „međunarodna koalicija“ u celini završe operacije u Siriji.

U ovom kontekstu dodatnu težinu ima upravo objavljena namera Pentagona da na Stari kontinent – u okvirima takozvane Evropske inicijative odvraćanja – prebaci ratne tehnike za najmanje 1,3 milijarde dolara tokom naredne finansijske godine (počinje u oktobru).

Zamenik direktora odeljenja Pentagona za budžet Kopnenih snaga Dejvis Velš precizirao je da će za Evropu „krenuti“ najmanje 40 tenkova „Abrams“ čija je vrednost 455 miliona dolara, 61 raketa PAC-3 MSE u vrednosti $260 miliona, 66 višenamenskih oklopnih transportera ($230 miliona), 61 borbena mašina pešadije M2 Bradley ($205 miliona) i rakete HIMARS u vrednosti $171 miliona.

Velš nije otkrio u kojim će sve to evropskim zemljama završiti.

U tekućoj finansijskoj godini za Evropsku inicijativu je Vašington izdvojio 4,8 milijardi dolara, a za narednu će ta suma dostići 6,5 milijardi dolara. Dakle: biće za 1,7 milijardi dolara uvećana.

KOMENTARI3 komentara

  1. Batina says:

    Salju (prodaju) starudiju.

  2. M says:

    A kolko je ta tehnika odporna na A-oružje-zračenje?!?

  3. slobo says:

    Evropa sto dobije vise te gvozdjurije vise je u govnima .Pa to ne vrijedi nicemu .To samo zagadjuje ovu prezagadjenu planetu.Pa totalno naivan nacin za pokazivanje sile .kad to zaspu Ruske rakete I raketni sistemi sta misle da ce of toga ostati .Stvarno su nacija za Ginisa ti Ameri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *