ПЕНТАГОН У СТРАХУ: Кинески хакери украли све о свим службеницима САД

PENTAGON U STRAHU: Kineski hakeri ukrali sve o svim službenicima SAD

12 juna 2015

nextgov-medium 546Nepoznata grupa hakera, za koju se veruje da je iz Kine, ukrala je lične podatke svih zaposlenih u američkoj vladi, ističe jedan zvaničnik SAD, a prenosi AP.

Prema njegovim rečima, ovaj sajber napad na službenike SAD je mnogo veći i gori nego što administracija predsednika Baraka Obame želi da prihvati.

Senator Hari Rid iz tabora demokrata rekao je u Senatu da su hakerski napad u decembru na kancelariju ličnih podataka izvršili Kinezi.

Međutim, zvaničnici SAD su odbili da za napad javno okrive Kinu, koja je i pored toga neigrala umešanost.

DŽ. Dejvid Koks, predsednik Saveza vladinih službenika SAD, rekao je u pismu direktorki Kancelarije za upravljanje kadrovima (OPM) Ketrin Arčuleti da su prema podacima OPM-a hakeri ukrali vojne dosijee, informacije o statusima veterana, adrese, datume rođenja, podatke o prethodnim poslovima, visini plata, zdravstvenom i životnom osiguranju, podatke o penzijama, godištima, polu, kao i o boji kože.

Asošiejted pres navodi da je došao u posed tog pisma.

„Verujemo da brojevi socijalnog osiguranja nisu bili kodirani, što je neuspeh u zaštiti sajber podataka koji je apsolutno nečuven“, navodi se u pismu.

„Na osnovu dela informacija koje je OPM obezbedila, verujemo da su meta napada bili podaci Kancelarije za upravljanje kadrovima, kao i da hakeri sada poseduju sve lične podatke za svakog zaposlenog u službi SAD, svakog penzionera, kao i za preko milion bivših federalnih radnika“, navodi se u pismu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *