ПЕНТАГОН УПОТРЕБЉАВА ХИТЛЕРОВУ СТРАТЕГИЈУ ПРОТИВ РУСИЈЕ?! Све личи на план Барбароса – Снаге за удар из три правца већ груписане!

PENTAGON UPOTREBLJAVA HITLEROVU STRATEGIJU PROTIV RUSIJE?! Sve liči na plan Barbarosa – Snage za udar iz tri pravca već grupisane!

2 aprila 2019

U doba novog sukoba velikih sila, Pentagon se odlučio vratiti strategiji brzog raspoređivanja snaga u Evropi, koja je razvijena tokom Hladnog rata.

Pentagon se nada da će ova inicijativa omogućiti američkim kopnenim snagama da budu brže, nepredvidljivije i ubojitije u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.Američka vojska je odlučila “da skine prašinu i iz naftalina izvuče strategiju mobilizacije” iz vremena Hladnog rata. Prema Pentagonu, američka vojska će tako postati brža, nepredvidljivija i ubojitija u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba s Rusijom, piše Biznis Insajder.

List piše kako je u martu nekoliko stotina američkih vojnika, uključujući vojnike prve tenkovske brigade, neočekivano prebačeno u Evropu. Nedelju dana kasnije, poslani su iz Teksasa na vežbe u Poljskoj.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su uspeli brzo da mobilišu svoje snage kako bi odbili “sovjetsku agresiju”. Nakon raspada SSSR-a, ti su vojni mišići atrofirali, a borbena spremnost se smanjila, primećuje Biznis Insajder.

“Ruska aneksija” Krima 2014. je postala glavni alarm za Sjedinjene Države i njene partnere i gurnula je vojno vođstvo Zapada na proučavanje starih metoda, navodi list.

Tako se američka vojska u okviru nove strategije dinamičnog raspoređivanja oružanih snaga vratila brzoj mobilizaciji, koja je osmišljena kako bi se američke operacije učinile “nepredvidljivima”. Glavni cilj ove inicijative je mogućnost brze izgradnje jedinica.

– Ali je lakše to reći nego učiniti. Američke trupe su, kada su se kretale između vežbi u Evropi, ponekad zapele u tranzitu ili su bile odsečene od svoje opreme. Niko ne želi da oklopne jedinice dođu na mesto bez tenkova – naglašava list.

Publikacija podseća da je ranije general Ben Hodžis izjavio da, kako bi se efikasno “zadržao neprijatelj”, američki vojnici se moraju “kretati brzo kao ruski, ili čak brže”. Nedavni izveštaj američkih kopnenih snaga u Evropi takođe govori o važnosti “brzog raspoređivanja tokom celog rata” kako bi se zaštitili partneri NATO pakta.

Ovaj pristup će postati nova norma za Pentagon, koji priprema oružane snage za tešku bitku u eri “obnovljenog suparništva velikih sila”.

– Od sada ćemo redovno posmatrati slična neočekivana prebacivanja američkih vojnika – rekao je general Džon Gronski, zamenik komandanta američke Nacionalne garde u Evropi.

– Za bilo koji od naših neprijatelja, gde god on mogao biti, to će biti nepredvidljiva akcija. I to je dobro za našu nacionalnu sigurnost i smislu odvraćanja i spremnosti – rekao je general Gronski, dodajući da, po njegovom mišljenju, američka vojska još uvek ima prostora za rast u smislu brzog kretanja.

Podsetimo i da je NATO strategija prodora u rusku teritoriju gotovo bila kopija nacističke operacije “Barbarosa” koja je sadržavala Grupu armija “Sever” koja je trebala osvojiti Lenjingrad, Grupu armija “Centar” za Moskvu i Grupu armija “Jug” koja je trebala izbiti na Volgu i zauzeti Staljingrad. Logično bi bilo da nakon Hitlerovog iskustva, posebno u 21.veku, nije pametno vraćati se gubitničkim strategijama. Međutim, generali u Pentagonu misle drugačije.

Nova Grupa armija “Sever” se već stvara na području Poljske i Baltika, ona bi iz juga Nemačke, koja bi preko Češke i Slovačke trebala doći do Bjelorusije i Ukrajine je nekako zapela, a Grupu armija “Jug” bi verovatno trebali da sačinjavaju Ukrajinci, ili ono što je od ukrajinske vojske ostalo nakon dezertiranja, korupcije, rasula i sukoba s narodnim milicijama Donbasa. U svakom slučaju, Pentagon će imati težak zadatak da oformi brze i efikasne snage po uzoru na Hitlerove jurišne armije za sprovoženje Blickriga na istoku, a ako se i stvore, šanse za preživljavanje u ruskim stepama su im približno iste.

(logicno. com/L.R)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  to oni pričaju o kamfgurpama (borbene grupe) koje su nacisti formirali u zadnjoj trećini 2 sv.rata, kao taktiku koja je trebala da nadoknadi hronični problem nedostatka ljudstva i tehnike da bi se uopšte održavao tzv.istočni front.NATO i USA su već formirale komande "grupa armija" kao inacisti svojevremeno, glavni stočni fond tih "grupa armija" su nacionalne armije satelita NATO na istoku i oni će biti korišćeni isto kao i pripadnici armija nacističkih satelita u 2 sv.ratu tj. kao topovsko meso i brana koja će morati da prima glavne udare na sebe , bez obzira na gubitke, a "plemeniti zapadnjaci" će da se vozikaju izmedju njihovih položaja i da biraju bitke koje že da vode:) i normalno nijedna od tih satelitskih država nema avijaciju vrednu pomena, to će takodje da rade arijevci sa zapada:)Očigledno je da američka komanda ima nameru da vodi rat protiv rusije i to rat do poslednjeg poljaka, ukrajinca rumuna ili litvanca(zajedno sa ostalim "manje vrednim dobrovoljcima" a mislili su tu da ubace i fince norvežane i švedjane medjutim ovi baš i nisu tako glupavi da idu na metak direktno, ali bi želeli da dele plen:)Stvarno je zabrinjavajuće ponašaje vrhova armije zapadne kolalicije koje sve više podseća na iste takve šeme za vreme nacista, generalno cilj novog pohoda na istok je UNIŠTENJE rusije i rusa što je bila politčka formula sa kojom su i nacisti krenuli na istok.Sumnjam da će rusi to da gledaju sa odobravanjem, i mislim da će i NATO i vermaht, pardon, pentagon, morati da računaju na milionsku mobilizaciju u rusiji i shodno tome će morati i oni da mobilišu milione, ali mi nije jasno kako će to da izvedu i to je glavna rupa u njihovim "grupama armija" isto kao i nemcima,koji nijednog momenta rata protiv SSSR nisu imali odlučujuću prednost dovoljno dugo da bi to iskoristili.Ko poznaje istoriju rata zna da nijednog momeneta vermaht nije pokušavao da okupira teritoriju rusije, i da je sve vreme pokušavao da zada odlučujući udar crvenoj armiji kroz mobilni rat i nadmoć u vazduhu, i do 1943 to je sve što su oni radili, a posle toga je to bila grčevita odbrana od ruskih kontra udara i ofanziva sve do samog kraja.Pretpostavljam da će isto da se desi i novim krstašima sa zapada ali ovog puta će sigurno da se koristi i taktičko nuk.oružje i to verovatno ODMAH što nas sve dovodi u situaciju da možda gledamo i razmenu strateških udara, i to bi moglo da bude poslednje što će svi gledati uopšte u vezi ratova na ovoj planeti.

 2. sergej says:

  Jasam o tome pisao davno komentar ali vi moj komentar izbrišete ,od Karla Velikog,Napoleona,Lenjina,Barbarosa možemo je nazvati jedan a ovo je Barbarosa Dva. Problem je što Rusi u Evropi imaju samo Srbe što ih podržavaju i nikog više ali Rusi treba da se više zauzmu za Srbe jer da im se ne desi Milo među Srbima jer ih puno takvih ima koje zapad hoće da postavi na vlast u Srbiji.

 3. rajko says:

  Mnogo oni čačkaju rusku mečku. Rusi su im još pre nekoliko godina stavili do znanja da će ako ponovo napadnu Rusiju dobiti teške batine od kojih se više neće oporaviti i neprekidno im nagoveštavaju da im neće dozvoliti da rat vode na ruskoj teritoriji. Zato bi im bilo bolje da ćute i smrde tamo u svom pentagonu. Ako ih baš jako svrbi, neka napadnu Kanadu, ona im je bliža, lakše će izaći na kraj sa njom, a ima i resursa za pljačku.

 4. Kurgan says:

  američka mobilizacija je inace" NEPREDVIDIVA" jer nikad ne znaš koliko će debelih, uradjenih, psiho, regruta moći da razbude i obuku ."stotone " američkih vojnika rasporedjene u evropi ne znače čak ni statističu grešku u odnosu na milione Nemacačkih i Francuskih vojnika ,koji su pokušali i - oladili se pred Moskvom.

  • Ivana says:

   A tek Hrvatine crna legija tako su u crno obukli i reprezentaciju kad su igrali u Rusiji protiv Rusije da ih malo podsete na svoju crnu legiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *