ПЕНТАГОН ЗАКУКАО: Упали смо у замку!

PENTAGON ZAKUKAO: Upali smo u zamku!

14 oktobra 2019

Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da je vojska SAD u Siriji upala u veoma loš položaj budući da se nalaze između sirijskih snaga koji se kreću ka severu i turskih koji samo što su ušli na sever te arapske republike.

Esper je pritom istakao da Amerika nije pristala da ratuje protiv Turaka da bi na taj način zaštitila Kurde.S tim u vezi on je rekao da SAD ne raspolažu dovoljnim brojem trupa u regionu kako bi zaustavile potencijalni napad turske vojske.

Podsetimo, prethodno su američke vlasti saopštile da će povući oko 3.000 vojnika iz Sirije, a kako su prenosili mediji, glavni vojni kontingent trebalo bi da napusti Siriju u narednim danima.

Inače, Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da se stane na put, kako tvrde iz Ankare, stvaranju terorističkog koridora duž tursko-sirijske granice.

KOMENTARI14 komentara

 1. Slobodanka says:

  Snage SAA se kreću na sever Sirije iz pravca Manbidža, Tabke, Deir ez Zora i Hasake. Nije jasno kad su se američki vojnici već povukli iz grada Manbidža, a snage SAA ulaze u Manbidž i preko Manbidža idu ka pograničnom gradu Kobani sa ciljem da ga odbrane od turske najezde. Gde bi se američke snage mogle naći izmedju sirijskih i turskih snaga? Kod grada Rake i u pokrajini Raka, zatim kod grada Šadadi u provinciji Hasaka.

 2. Slobodanka says:

  Koliku teritoriju Amerikanci gube u Siriji, a upravo su na dobrom putu da je izgube zbog američke izdaje svojih saveznika Kurda? - Jedinice SDF-a uz američku podršku kontrolisale su 51.657,72 Km2 što je oko 27,53% od ukupne teritorije Sirije. Na toj teritoriji nalazi se veliki broj sirijskih izvorišta nafte i najveći naftni izvor Omar polje. Zatim kod Tabke na reci Eufrat je najveće sirijska hidrocentrala koju će sada preuzeti Sirija. Sirija neće odmah dobiti svih 51.657 km2 jer deo toga na severu je već okupirala Turska. Ali od toga minimum preko 40.000 km2 Sirija će preuzeti u narednim danima.

  • Kosovac says:

   Uopšte Siriji nije trebala ova hidrocentrala Tabke na reci Eufrat. Sada to prelazi u njenu obavezu da se reši tog velikog ekološkog zagađivača, i uništitelja biodiverziteta.

   • Slobodanka says:

    Ova hidrocentrala nije iz grupe mini hidrocentrala, koje su sada na udaru sumnjivih kritika. Ona je baš velika, najznačajniji je snabdevač Sirije sa strujom. Brana je važna jer služi i za regulisanje nivoa vode na reci Eufrat! Za oslobadjanje leve obale kod grada Deir ez Zor (to je na reci niže od Tabke i na mapi je istočno od Eufrata) bilo je značajno da su te 2017 godine Rusi postavili pontonski most. Da bi ih omeli u napredovanju kod Deir ez Zora Amerikanci su namerno na brani Tabka iznenada pustili viši nivo vode na Eufratu; uz cenu da bude poplavljen grad Raka tj. ono što je preostalo od tog grada, naglim podizanjem vodostaja su pokidali ruski pontonski most. Sada je važno preuzimanje te brane i zbog regulisanja vodostaja, jer uopšte nije sigurno da li će se stvarno Amerikanci povući iz svih svojih baza istočno od Eufrata i kojim tempom će se povlačiti.

   • Slobodanka says:

    Evo vesti o tome od 09.02.2018. Most koji je ruska vojska podigla preko reke Eufrat srušen je zbog velikog povećanja nivoa vode u reci nakon namernog otvaranja brane. Ministarstvo odbrane Rusije ne isključuje mogućnost da je u pitanju bio pokušaj SAD da ne dozvole jačanje legitimne vlasti Damaska na levoj obali reke, navodi se u saopštenju. Navodi se da je 6. januara, uprkos činjenici da nije bilo značajnih padavina u regionu, nivo vode u Eufrata iznenada porastao za nekoliko metara, a brzina toka se dvostruko povećala. „Zbog toga je most sledećeg dana uništen“, navodi se u saopštenju. „Istraga koju su sproveli sirijski eksperti pokazala je da se nagla promena u situacije na reci desila zbog namernog otvaranja brane na HE ’El Tabka‘ koja se nalazi na teritoriji opozicionih grupa pod kontrolom ’međunarodne koalicije‘ koju predvode Sjedinjene Američke Države“, dodaje list. U saopštenju se ističe da nije postojala tehnička potreba za iznenadnim pražnjenjem vode na brani.

    • Kosovac says:

     @ Slobodanka, …..Hvala na informaciji, ali mislim da i ti znaš da sam se uhvatio za hidrocentrale da malo amortizujem crnu propagandu protiv Mini HE. Da bi neki najzad pokrenuli svoju logiku i zapitali se kakve ja to gluposti pričam o HE kao zagađivačima, i o nekom biodiverzitetu za koji je i debile sramota da ga pominju. Pa i mala deca znaju da u travi dole na zemlji žive razni mravi, bubice, crvi, puževi, miševi, a u reci rakovi, punoglavci, pastrmke…. ……….Ne daj Bože da se neka budala iz Isila seti pa da sruši tu branu El Tabka, pa da voda dole nizvodno naprabi berbat. Onda će tek teletabrisi da navale na mene, „zar nismo mi pričali o štetnosti hidroelektrana, ne li?“.

   • persida says:

    E, moj Kosovac, cime se ti bavis, samo da se ne bi suocio sa cinjenicom da je tvoj miljenik Irineus dodelio orden SVETOGA SAVE gobaru Srbije, podsecas na dete koje se krije kad se upiski u gace. A nema ko da te presvuce.

    • Kosovac says:

     @ persida, …..Sa žaljenjem konstatujem da „teoretičar“ nije uspeo da ti opere usta.

 3. Slobodanka says:

  Baš puno vesti za kratko vreme. Biće ih još u narednim danima jer Turska neće lako odustati od svoje kontrole severa Sirije. Kako će se odvijati sukob izmedju Turske i Sirije ??? To će uticati na realizaciju američkog povlačenja sa teritorija istočno od Eufrata.

  • teoretičar says:

   neće biti sukoba turske i sirije

 4. Za Srbiju says:

  NATO udara na NATO. Napokon, lepa vest.

 5. Miraš says:

  Ponovo ide vest da Sirijska vojska čeka da širi svoje aktivnosti nakon što američke snage evakuišu bazu u fabrici Lafarž jugoistočno od Ain Al-Araba (Kobane) i tačke na mostu Kara Kozak jugozapadno od Ain Al Araba na ulazu u Manbidž. Ameri tobože kukaju, ali znalački pomažu Turcima na štetu dojučerašnjih saveznika Kurda i Sirije.

  • Mile says:

   Sada se vidi da Sirijska armija preuzima unutrašnjost regije Manbidž. Preuzeli su u širem pojasu i sever i zapad te regije. Na jugu je Sirija pa se tu ne šire, a istočno je reka Eufrat. Na tim mostovima sirijske snage čekaju prelaz za Kobane. Na svu sreću Turska još uvek nije napala Kobane, u koji sirijke snage iz Manbidža treba da stignu, ali ni Amerikanci se ne povlače te im ometaju prolaz bez sukoba. Kao da se Ameri trude da ne dozvole da sirijske snage stignu u taj grad pre Turaka. To je tako i zbog suprotstavljenih politika i političara u Vašingtonu.

 6. Republika Srpska says:

  Upali ste u kanalizaciju gde i pripadate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *