ПЕНТАГОН ЗАКУКАО: Упали смо у замку!

ПЕНТАГОН ЗАКУКАО: Упали смо у замку!

14 октобра 2019

Шеф Пентагона Марк Еспер изјавио је да је војска САД у Сирији упала у веома лош положај будући да се налазе између сиријских снага који се крећу ка северу и турских који само што су ушли на север те арапске републике.

Еспер је притом истакао да Америка није пристала да ратује против Турака да би на тај начин заштитила Курде.С тим у вези он је рекао да САД не располажу довољним бројем трупа у региону како би зауставиле потенцијални напад турске војске.

Подсетимо, претходно су америчке власти саопштиле да ће повући око 3.000 војника из Сирије, а како су преносили медији, главни војни контингент требало би да напусти Сирију у наредним данима.

Иначе, Турска је покренула војну операцију на северу Сирије са циљем да се стане на пут, како тврде из Анкаре, стварању терористичког коридора дуж турско-сиријске границе.

KOMENTARI14 коментара

 1. Slobodanka says:

  Snage SAA se kreću na sever Sirije iz pravca Manbidža, Tabke, Deir ez Zora i Hasake. Nije jasno kad su se američki vojnici već povukli iz grada Manbidža, a snage SAA ulaze u Manbidž i preko Manbidža idu ka pograničnom gradu Kobani sa ciljem da ga odbrane od turske najezde. Gde bi se američke snage mogle naći izmedju sirijskih i turskih snaga? Kod grada Rake i u pokrajini Raka, zatim kod grada Šadadi u provinciji Hasaka.

 2. Slobodanka says:

  Koliku teritoriju Amerikanci gube u Siriji, a upravo su na dobrom putu da je izgube zbog američke izdaje svojih saveznika Kurda? - Jedinice SDF-a uz američku podršku kontrolisale su 51.657,72 Km2 što je oko 27,53% od ukupne teritorije Sirije. Na toj teritoriji nalazi se veliki broj sirijskih izvorišta nafte i najveći naftni izvor Omar polje. Zatim kod Tabke na reci Eufrat je najveće sirijska hidrocentrala koju će sada preuzeti Sirija. Sirija neće odmah dobiti svih 51.657 km2 jer deo toga na severu je već okupirala Turska. Ali od toga minimum preko 40.000 km2 Sirija će preuzeti u narednim danima.

  • Косовац says:

   Уопште Сирији није требала ова хидроцентрала Табке на реци Еуфрат. Сада то прелази у њену обавезу да се реши тог великог еколошког загађивача, и уништитеља биодиверзитета.

   • Slobodanka says:

    Ova hidrocentrala nije iz grupe mini hidrocentrala, koje su sada na udaru sumnjivih kritika. Ona je baš velika, najznačajniji je snabdevač Sirije sa strujom. Brana je važna jer služi i za regulisanje nivoa vode na reci Eufrat! Za oslobadjanje leve obale kod grada Deir ez Zor (to je na reci niže od Tabke i na mapi je istočno od Eufrata) bilo je značajno da su te 2017 godine Rusi postavili pontonski most. Da bi ih omeli u napredovanju kod Deir ez Zora Amerikanci su namerno na brani Tabka iznenada pustili viši nivo vode na Eufratu; uz cenu da bude poplavljen grad Raka tj. ono što je preostalo od tog grada, naglim podizanjem vodostaja su pokidali ruski pontonski most. Sada je važno preuzimanje te brane i zbog regulisanja vodostaja, jer uopšte nije sigurno da li će se stvarno Amerikanci povući iz svih svojih baza istočno od Eufrata i kojim tempom će se povlačiti.

   • Slobodanka says:

    Evo vesti o tome od 09.02.2018. Most koji je ruska vojska podigla preko reke Eufrat srušen je zbog velikog povećanja nivoa vode u reci nakon namernog otvaranja brane. Ministarstvo odbrane Rusije ne isključuje mogućnost da je u pitanju bio pokušaj SAD da ne dozvole jačanje legitimne vlasti Damaska na levoj obali reke, navodi se u saopštenju. Navodi se da je 6. januara, uprkos činjenici da nije bilo značajnih padavina u regionu, nivo vode u Eufrata iznenada porastao za nekoliko metara, a brzina toka se dvostruko povećala. „Zbog toga je most sledećeg dana uništen“, navodi se u saopštenju. „Istraga koju su sproveli sirijski eksperti pokazala je da se nagla promena u situacije na reci desila zbog namernog otvaranja brane na HE ’El Tabka‘ koja se nalazi na teritoriji opozicionih grupa pod kontrolom ’međunarodne koalicije‘ koju predvode Sjedinjene Američke Države“, dodaje list. U saopštenju se ističe da nije postojala tehnička potreba za iznenadnim pražnjenjem vode na brani.

    • Косовац says:

     @ Slobodanka, …..Хвала на информацији, али мислим да и ти знаш да сам се ухватио за хидроцентрале да мало амортизујем црну пропаганду против Мини ХЕ. Да би неки најзад покренули своју логику и запитали се какве ја то глупости причам о ХЕ као загађивачима, и о неком биодиверзитету за који је и дебиле срамота да га помињу. Па и мала деца знају да у трави доле на земљи живе разни мрави, бубице, црви, пужеви, мишеви, а у реци ракови, пуноглавци, пастрмке…. ……….Не дај Боже да се нека будала из Исила сети па да сруши ту брану Ел Табка, па да вода доле низводно напраби бербат. Онда ће тек телетабриси да навале на мене, „зар нисмо ми причали о штетности хидроелектрана, не ли?“.

   • persida says:

    E, moj Kosovac, cime se ti bavis, samo da se ne bi suocio sa cinjenicom da je tvoj miljenik Irineus dodelio orden SVETOGA SAVE gobaru Srbije, podsecas na dete koje se krije kad se upiski u gace. A nema ko da te presvuce.

    • Косовац says:

     @ persida, …..Са жаљењем констатујем да „теоретичар“ није успео да ти опере уста.

 3. Slobodanka says:

  Baš puno vesti za kratko vreme. Biće ih još u narednim danima jer Turska neće lako odustati od svoje kontrole severa Sirije. Kako će se odvijati sukob izmedju Turske i Sirije ??? To će uticati na realizaciju američkog povlačenja sa teritorija istočno od Eufrata.

  • теоретичар says:

   неће бити сукоба турске и сирије

 4. Za Srbiju says:

  NATO udara na NATO. Napokon, lepa vest.

 5. Miraš says:

  Поново иде вест да Сиријска војска чека да шири своје активности након што америчке снаге евакуишу базу у фабрици Лафарж југоисточно од Аин Ал-Араба (Кобане) и тачке на мосту Кара Козак југозападно од Аин Ал Араба на улазу у Манбиџ. Амери тобоже кукају, али зналачки помажу Турцима на штету дојучерашњих савезника Курда и Сирије.

  • Mile says:

   Sada se vidi da Sirijska armija preuzima unutrašnjost regije Manbidž. Preuzeli su u širem pojasu i sever i zapad te regije. Na jugu je Sirija pa se tu ne šire, a istočno je reka Eufrat. Na tim mostovima sirijske snage čekaju prelaz za Kobane. Na svu sreću Turska još uvek nije napala Kobane, u koji sirijke snage iz Manbidža treba da stignu, ali ni Amerikanci se ne povlače te im ometaju prolaz bez sukoba. Kao da se Ameri trude da ne dozvole da sirijske snage stignu u taj grad pre Turaka. To je tako i zbog suprotstavljenih politika i političara u Vašingtonu.

 6. Republika Srpska says:

  Upali ste u kanalizaciju gde i pripadate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u