„ПЕРА ЖДЕРА сумњивог хигијенског статуса илити „неталентовано гробље хамбургера““

„ПЕРА ЖДЕРА сумњивог хигијенског статуса илити „неталентовано гробље хамбургера““

25 октобра 2020

Иако је Министарство културе и информисања у свом прекјучерашњем саопштењу објавило да жели да прекине полемику у вези са догађајима на изложби стрипа и цртежа у Старој Капетанији, нови бестидни напади НИН-а и Времена изнуђују јавни одговор, овога пута не Министарства културе и информисања, већ мој лично. Поред осталог и зато што ни у једном од та два листа то саопштење Министарства културе и информисања није објављено.Када ме два нискотиражна недељника, један некада давно угледан, сада ни сенка своје некадашње сенке, школски пример неуспешне приватизације и протраћеног угледа, а други тугаљиви медијски мехур надуваван и спонзорисан из иностранства, на скоро идентичан начин клевећу и непрестано на апсурдно неистинит и поган начин манипулишу појмовима нацизам и сличним, онда заслужују да добију и примерен одговор.

Током дугог времена, из Загреба у Београд, много чешће тим путем а скоро никада супротним смером, долазила је читава галерија различитих личности. Од тзв. обичног света, најчешће прогнаних или бегунаца од Покоља, па до људи различитих професија, песника, писаца, глумаца, политичара, итд. Као што то увек бива, прихватани су као род рођени, са гостопримством и љубазношћу а узвраћали су својој новој средини углавном на исти начин, како је ко знао, умео и могао.

Један од најколоритнијих дублова који је из Загреба стигао у Београд деведесетих година је новинарски кентаур кога чине Теофил Панчић и Дамир Калембер (који из неког разлога воли да се представља као Филип Шварм). Безмало тродеценијски новинарски рад овог нераздвојног дуета представља праву малу историју јефтиног, револверашког, полуписменог, патетичног, често аутошовинистичког и неретко србофобичног журнализма, обилато наручиваног и плаћаног са различитих а сличних адреса из иностранства, углавном познатих домаћој јавности. Никада нико у новинама није са мање знања, талента и надахнућа а толико неписмено, необавештено и претенциозно писао о политици и књижевности као што су то чинили Панчић и Калембер/Шварм.

Шампиони у надувавању, а често и тенденциозном приказивању српске улоге у ратовима деведесетих, ова два аграмерска другарића су, чашћавана спонзорским новцем попут кафанских певаљки, постали нека врста медијског џубокса са једном те истом мелодијом у различитим, трапавим али отровом натопљеним аранжманима. Убаците нешто ситниша и наручите песмичуљке у којима се Срби представљају као главни кривци за сва зла овог света.

И у новом броју свог спонзорисаног недељника, ови Загрепчани духом и схватањем света а Београђани и Новосађани адресом наставили су да ме вређају у свом старом, јадном скрибоманском стилу, брбљајући попут наркомана на лошем хероину о „нацизму“ и сличним глупостима. Лако али с гађењем бих могао да се у спустим у канализацију њиховог стила и да им одговорим на сличан начин. Калембер/Шварму на болесном маштом вођену опсервацију о томе да би саопштења Министарства на некаквом митингу слушали „распомамљени смеђокошуљаши“ и слично, на пример примедбом, уз само мало креатиности, да би његове чланке писане током тридесет година најрадије слушали одушевљени црнокошуљаши на Јелачић плацу 1942., пре него крену у своје, тих трагичних година омиљене активности.

А несрећном Панчићу, који ме је у добром примеру свог ненадахнутог и приземно-пијачарског смисла за хумор назвао Хер Фликом, могао бих да одговорим да је Пера Ждера сумњивог хигијенског статуса или можда да је, како га је заиста духовити и искричави Момо Капор називао, „неталентовано гробље хамбургера“. И да ствар у њиховом стилу доведем до пароксизма, ако смо моје колеге из Министарства културе и информисања и ја нацисти или наши ставови подсећају на „нацистичке“, онда сви они који тако говоре, за мене могу бити усташе и њихови поступци ме могу подсећати на усташке.

Наравно, ја то нећу учинити, ово је била само илустрација како би могли да изгледају лудило и професионално бешчашће дубла Панчић/Калембер-Шварм у искривљеном огледалу стварности.

Довољно је што ћу поновити да су обојица, већ деценијама ситним новцем спонзорисани, злонамерни а неталентовани квазиновинари, склони изговарању огавних клевета и бесмислица, те да тираж и углед њиховог недељника углавном јесу њихова слика, прилика и заслуга.

Што се тиче НИН-а, Сандре Петрушић, Ћулибрка и њихових саговорника, тешко је ишта ново рећи. Писац коме је жири, на чијем је челу Теофил Панчић, доделио у прашину скрхану Нинову награду, покушава да искористи пет минута своје лажне славе, не би ли говорио још бесмисленије и тупавије него што пише, што је упркос тешко остваривом циљу и успео, на чему му честитам.

Оно што је остало од некада веома важног и угледног НИН-а јесте само логотип. Остатак је нестао у вихору приватизације и очајне кадровске политике, из иностранства вођене и наручиване уређивачке политике и ретко лоше селектованих уредника, толико лоше да то подсећа на план неког намерног уништења некада најугледнијег недељника на читавом Балкану. Лист коме су највећа креативна достигнућа биле две грозоморне насловне стране, једна са злоупотребом Аушвица у бедне дневнополитичке сврхе а друга са сликом снајперске пушке уперене у председника, има и тираж и пажњу публике који му припадају. Дакле, блиске нули.

И да закључим. Када и Министарство културе и информисања и мене, овакав тип новина и аутора повезују са нацизмом, најстрашнијом појавом двадесетог века, или на било који начин наше/моје активности упоређују с тим, онда је, осим призора беде људског духа и суноврата новинарске професије, јасно да посла имамо с једним пораженим и широко презреним професионалним и укупним погледом на свет. Бити квалитетан, писмен, стручан, интелектуално поткован, частан и добронамеран новинар, очигледно је превелик залогај за лица поменута у овом тексту.

И ја им то, са разочарењем и невољно, али изнуђено, овом приликом и у своје име саопштавам.

(Владан Вукосављевић / Нови Стандард)

KOMENTARI14 коментара

 1. Mamaaa! says:

  Ma šta je bre ovo ljudi po ovo juče nije bilo tu? Kakve su ovo gluposti? Kakav je ovo monstrum rugobni? Bolje bih podneo sliku madlen olbrajt. Ovo je neki kani-kanibal? Ne razumem zašto je ovo sve tako ružno? Oću da se probudim.

  • jovan says:

   Rugoba jeste, ali on je samo potvrda da Srbijom( bg i ns) vladaju ustasoidi od 1918 I shiptari poslednjih 30g, cak i reprezentacije u sportu nam odredjuju. Zivimo od 2000.kao kolonija okupirana I vazalna drzava.

 2. persida says:

  Teofil je najodvratniji sorosevac u Srbiji, autosovinista i kreten na svimm nivoima. Takvi su nekad novinarima donosili burek, a danas se promovisu u intelektualce. O, jadna Srbijo.

  • Kosovac says:

   @ persida, …..Све си у праву, чак и за оно „O, jadna Srbijo“. Једино, ако дозвољаваш, дао бих примедбу да то г.вно Теофил није „sorosevac“. Он је „sorosoid“ (сорошоид). ……………Постоји разлика: Сорошевци су корисни идиоти, полупечени. А „sorosoidi“ су ипак виши ниво: Они су скоро као Зомби.

 3. Косовац says:

  Поштовани Владан Вукосављевић, …..бирао си речи да нам представиш овај већ добро познат крем антисрпског шљама. Мога си и горе речи да употребиш, ништа то не би променило. Зато што и Теофил Панчић и овај чивутски конвертит Шварм, су у стању да ти се захвале и говнима да их назовеш. Једини спас од ових медијумских загађивача јесте да ове кукавице неко примерно ишамара и упозори их да престану да вређају Србе. ……………Не разумем ту вашу кампању одвајања речи „Нацизам“ од „Фашизам“. То су брате синоними, знамо сви да је Хитлер украо реч „фашизам“ од Мусолинија. Али немојте да мењате нашу свест стварајући новоговор, зато што ми одувек Немце називамо „Фашисти“, а знамо и шта тај израз значи, осетили смо га на својој кожи. Зашто нам утрпавате израз „нацизам“? Видиш, „нацизам“ има веома сличан звучни ефект као „национализам“. Па ће онда необразовни сорошоидни Срби бити у прилици да схвате моју изјаву да сам националиста (љубитељ своје нације) као да сам нациста…..фашиста, што није тачно. Ако не верујете у ово што сам написао, онда питај ова два говнета Теофила и Шварма, видећеш како ће реаговати на израз „национализам“.

  • Suzuki Vitara says:

   Pojam fasista treba razlikovati od pojma nacista. Srbi sa fasistima [Italijani, Spanci, Portugalci] nikada nisu imali problema. Dok na primer nacisti [Nemci, Madjari, Hrvati, Bosnjaci...] su prolili reke Srpske krvi. Prevara je u tome sto su krvati imali problema sa Italijanima, koji su za vreme 2.SR. drzali dalmaciju i deo like. Zato su komunousrase za vreme i posle rata govorile "antifasizam" jer su im Italijani smetali u zatiranju Srba, a nacisti i komunousrase su bili na istom zadatku zatiranja svega Srpskog i pro Srskog. Nisu spominjali nacizam, jer nisu hteli da se zameraju svojim Nemackim saveznicima.

   • Косовац says:

    @ Suzuki Vitara, …..Најбоља дефиниција фашизма на Српском језику гласи: „Фашизам, то је пун камион с' Немци“. Са кукастим крстом. ……………Појам фашизам је први измислио Мусолини, Италијан. Када је Хитлер стекао велику снагу и славу, он је прихватио фашизам као свој. С правом, зато што су немачки фашизам копирали Французи, Шпанци, Португалци, Норвежани, Хрвати, Бугари, Муслимани, Балисти, Мађари, Холанђани. У старим новинама из II светског рата можеш да нађеш пуно фотографија француских фашиста под кукастим крстом, које народ испраћа на Источни фронт, увек са описом „на борбу против бољшевика“. Никад нису написали „против Руса“. Ти и теби слични научници врло некоректно ублажавате опис фашизма, намере вам нису часне. Јесу Немци нацисти, и као нацисти су примили фашизам, али бато, немој да их амнестираш од речи фашисти. Сада сте се и ви неки Срби уклопили у мењање историје II светског рата, што је тренд који смо уочили код свих чланица ЕУ, које су изишле из рата као губитници. Научно раздвајате појмове „фашизам“ и „нацизам“, који су исти као јаје јајету. И тако ту омражену реч „фашизам“ полако припремате да у једном моменту нама представите историјску „истину“ – па тај фашизам и није био толико лош. И онда створите простор да рецимо српска Антифа крене у акцију лепљења етикета Србима Слободана Милошевића да су то Срби фашисти. Чак сте и Милошевића називали „комунофашиста“ док су вам бале цуриле и на нос и на уста. Тако и да нас онај Чивутин Анри Леви назива фашистима. Или да на хрватској Википедији можемо да прочитамо да је Српска Радикална Странка фашистичка. Све сте то Ви наместили вашим „научним“ објашњењима без икакве подлоге и смисла, јер је живот у II светском рату већ показао ко су фашисти, немој да амнестираш Немачку својом пропагандом „Фашизам и није толико лош“. Па онда да хладно устврдиш да је "национализам" нешто много лоше по цивилно друштво.

    • Suzuki Vitara says:

     Kosovac, vi ocito ne pravite razliku izmedju nacizma i nacionalizma. U Rusiji se pravi razlika izmedju naci i nacionalista, prvo je zlocinacko i genocidno ponasanje i delanje Svaba i njihovih Slugu:Francuski dobrovoljci nisu bili fasisti nego nacisti. Dok Spanci i Portugalci nisu bili nacisti nego fasisti. Koliko su fasisti pogubili Srba, Jevreja... Koliko su logora smrti imali. Znas li gde su bezali Jevreji iz nemackog rajha, upravo u Spaniju i Portugaliju, a neki cak i u Italiju. Ko abolira naciste, zlocince i ubice mog naroda. Aboliraju ih oni koji tvrde da su krivi fasisti, pa se sve vise neupucene omladine okrece nacinemackoj, nasedajuci na komunousrasku pricu da se vodila antifasisticka borba. Nije se vodila nikakva patriotska borba vec komunisticka borba za vlast i Srpske duse. Vise su komunousrase pobile Srba nego nacinemci. Fasisti Italijani su spasavali prezivele Srbe u Popovom polju i otimali ih od ustaskog noza 1941g, medju njima i moje rodjake iz Strujica. Kosovac, znas li ko su Stojkovici zvani Ardzici iz Ardzinog luga? Znas li ko je Jovan Stojkovic-Babunski? Da ti objasnim to su mi preci. Deda mi je bio u komitama kao momak, jos od pre 1.s.r. Toliko.

   • Косовац says:

    @ Suzuki Vitara, …..Одмах када су 1945. године комунисти заузели Србију, израз „фашизам“ је био доста свеж, тако да се такви као ти нису усуђивали да дају онако накарадна ублажавања са „нацизмом“. Само су деца у игри своје незадовољство исказивали реченицом „Фашисто један“. Нису говорили „Нацисто један“, мада је то исто. Тада је за Србе била резервисана реч Шовониста и Националиста. То су биле чаробне речи које су зауздавале непослушне Србе. На најобичнију критику коју би Србин упутио неком друге националности, реакција је била кукњава о „српском национализму и шовинизму“. Тако на пример, када су Шиптари дивљали на демонстрацијама у Приштини 1981. године, Србе је морала војска ЈНА да брани, појавио се неки Иван Стамболић на телевизији, па је са онако паметним изразом лица како само он то уме, рекао „Другови, морамо пазити, сада ће се јавити Српски национализам“. О Шиптарима ништа, само је пустио Азема Власија да балави. Појавом Слободана Милошевића, (који је једном приликом – пре него је освојио власт – рекао: '“Докле ће Срби да се плаше да кажу да су Срби“), Срби су могли слободно да употребљавају израз „националиста“. у афирмативном смислу – што је исправно тумачење у сваком смислу. Не лези враже, противници Срба и Слобе, а преци сорошоида, сковали су један добар новоговор: То „буђење“ Срба су назвали „Хомогенизација“. Сва жута другосрбијанска штампа је била пуна са тим изразом. Е, после су смислили још један израз: „Комунофашисти“, који је дуго био у употреби и намењен је био српским националистима. Има још један израз, мало слабији, али такође у гебелсовској употреби: „Моргенизација Србије“. Он је интересантан за проучавање. ……………Фашизам, као реч не представља ништа страшно. За заштиту обала река или исправљање девијација, користили смо „Фашине“. То су снопови од ситнијег ломљеног камена обавијеног прућем и увезаног поцинкованом жицом. То пруће представља јединке, које су повезане јако у једну заједницу (жицом- средство повезивања), па су зато и добиле одговарајући назив, по фашистима. Не видим ништа лоше у томе да нешто буде повезано, а не да ландара около. Е, после је заслугом Мусолинија а нарочито Хитлера, тај израз „фашиста“ заслужено постао асоцијација на злочинце и убице народа. И нормално је да се данас у том смислу и употребљава. Претворио се у своју супротност за онога ко познаје историју. Ито важи и за кукасти крст.

    • Suzuki Vitara says:

     Kosovac, komunonacisticki liberali, dokazani anti Srbi, zvani slucajni i ostali anti Srpski dusmani nikad nece reci da su za nesto krivi nacisti [oni su ih finansirali i sa njima su saradjivali od pre 2.s.r.]. Pogledaj postoji "antifa" a ne postoji antinacista. Predsednika Milosevica su nazivali fasistom [jer to je kao naj strasnije] a ne nacistom [nece se valjda savezniku nacinemackoj zamerati]. Iz nemacke su stizale otrovne strele, da je u Srbiji komunofasizam, da se "vlasi ne dosete". To je do skora bila tabu tema, kao da ne cackamo mecku nemacku.

 4. šiško says:

  Nemam pojma ko je ovaj Vladan Vukosavljević. Još jedna bura u čaši vode da nam skrene pažnju sa neke nove pljačke ili šta? Pančić je jedna budaletina nevidjena. Istini za volju, on odlično piše, ima prilično bogat jezik i prilično dobar stil. Problem je što on nema šta da kaže pa većinom baljezga uglavnom srbomrzačke tekstove na normu, tj. na šlajfne. Na švarma nikad nisam obratio neku naročitu pažnju.

 5. proka says:

  Ovoga sa slike bih najradije video uljudjenog i na nekoj kapiji da dize rampu ili da radi kao Baba Se.a u nekom ribljem restoranu.

  • Косовац says:

   @ proka, …..Каква бабасера, какви бакрачи. То Теофило са слике би могао да буде употребљен за дочек Мирослава Лајчака при посети Александру Вучићу. Да их пофајтује бабасериним најквалитетнијим производима. Када би се у близини нашли Ана Брнабић, Ивица Дачић и Расим Љајићи, онда би Бабасера зарадила дуплу дневницу. ……………Ипак, мислим да је ово задња медијумска употреба Теофила Панчића. Да, његов медијумски ниво је заиста истрошен.

 6. Gagi says:

  Svaki moguci sljam je dosao u ovu Srbiju. Nije problem sto su oni dosli, veci je problem ko im daje utociste i obezbedjuje im zivotnu egzistenciju za ovo pljuvanje Srbije. To znaci da u Srbiji postoji jaka politicka i drzavna struktura koja to aminuje. A onda idemo malo u rikverc, jos 45-te su instalirani antisrbi da vladaju nasom drzavom i kao sto vidimo, to traje do danas. Samo se menjaju modaliteti da bi se narod zbunio i hipnotisao. Najsmesnija je bila najezda "disidenata" u post titovskom politickom zivotu, odjednom dobismo kurazne i hrabre likove koji su mogli da odbruse tiletu i kazu mu istorijsko NE. U doba strahovlade kada je i ptica stradala ako nije pevala kako treba, vreme represije i Golok otoka, pokusajte da zamislite postojanje disidenata koji su imali hrabrost da kritikuju postojeci system i aktuelnog vodju. U medjuvremenu, ti lazni disidenti primise ove nove disidente i otvorise im sirom vrata Srbije, da je zapisavaju gde i kako stignu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u