UDBAŠICA: Perković razotkriva ulogu Slavice Eklston u ubistvu Đurekovića?

UDBAŠICA: Perković razotkriva ulogu Slavice Eklston u ubistvu Đurekovića?

27 januara 2014

slavica4Bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković bi, na suđenju u Nemačkoj, najpre mogao da razotkrije ulogu Slavice Eklston u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Hrvatski portal „Dnevno“ objavio je da bi Perković mogao da kaže po čijem se nalogu Slavica Eklston nalazila sa Đurekovićem, samo mesec dana pre njegovog mučkog ubistva i kakva je u svemu tome bila uloga Perkovićevog šefa Zdravka Mustača.

Pokažu li se istinitim tvrdnje nekih Perkovićevih bliskih prijatelja da će on, kao džoker iz rukava, pred nemačke istražitelje izvaditi upravo ime Slavice Eklston, nije teško predvideti da bi se nakon njenog iskaza mogla zatresti cela ˝partijska hobotnica˝ u bivšem sistemu, koja i danas preko svojih naslednika ˝vedri i oblači˝ u političkom, društvenom i privrednom životu Hrvatske, navodi portal.

Navodi se i da u ovom trenutku niko ne može da zna hoće li Perković progovoriti i otkucati sve nalogodavce udbaških ubistava hrvatskih emigranata u Nemačkoj.

Ukoliko bi to učinio, kako se navodi, njegov položaj u tom procesu pred nemačkim istražiocima znatno bi se popravio, pogotovo ako bi Perković ispričao baš sve što zna i što je ostalo zapisano u njegovoj tajnoj bilježnici.

Izvori bliski Perkoviću na koje se poziva portal ˝Dnevno˝, gotovo su sigurni da će on, u svrhu skidanja krivice sa sebe, odmah upreti prstom u Slavicu Eklston, bivšu suprugu vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, koja, po mišljenju mnogih učesnika tih vremena, puno više zna o Đurekovićevom ubistvu od samog Perkovića.

˝Perković dobro zna da Slavica ima puno saznanja, iz tog perioda života, kao i o radu tadašnje Udbe, pa bi ona, umesto njega mogla da pokaže mnoge iz bivšeg partijskog vrha, koji su i danas moćni u Hrvatskoj˝, piše portal i dodaje da na taj način Perković ne bi na sebe navukao bes aktuelnih partijskih moćnika, niti bi svojim prokazivanjem otežao poziciju svog sina Saše, ali i cele porodice, nego bi to umesto njega uradila Slavica.

Podseća se da je o tim njenim saznanjima iz perioda, kada je ubijen Stjepan Đureković, prvi otvoreno progovorio njen bivši dečko Momir Blagojević, koji je u međuvremenu promenio ime u Vigor Komar.

Blagojević je šokantnu priču o Slavici Radić i njenoj saradnji s Udbom izneo još krajem 1997. godine u tadašnjem tabloidu Imperijal nakon čega je na noge podignut celi državni vrh na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom.

Blagojević, kao bivši visoki funkcioner riječkog Javnog tužilaštva je eksplicitno tvrdio da je Slavica Radić bila saradnica riječke Udbe. Nju je po njegovim tvrdnjama zavrbovao inspektor riječke Udbe Marin Modrić, jedan od onih koje nemačka policija sumnjiči da su bili umešani u ubistvo Đurekovića.

Inače, Perković je danas iz bezbednosnih razloga iz Minhena prebačen u istražni zatvor u Nirnbergu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *