PEŠACI, ČUVAJTE SE: Zamka za pečake u centru grada

PEŠACI, ČUVAJTE SE: Zamka za pečake u centru grada

23 oktobra 2014

policija5435656Dvojica saobraćajnih policajaca svakodnevno, poput najprofesionalnijih špijuna, iz skrivenog automobila love pešake koji na Trgu republike prelaze ulicu na crveno svetlo. Za svega pola sata takvom tehnikom kaznili su skoro 10 neodgovornih prolaznika.

Ekipa “24 sata” uverila se juče da su dvojica saobraćajnih policajaca zreli čak i za ulogu u novom nastavku “Džejmsa Bonda”. Naime, oni su službeni automobil parkirali bukvalno nasred okretnice autobusa na linijama 27, 27E, 32E, 35, 43 i 96 i to tako da ih veliki broj vozila okružuje, a ne vide pešaci koji nekoliko desetina metara dalje prelaze Francusku ulicu od Narodnog pozorišta ka tržnom centru “Staklenac”.

Ne može u cugu da se pređe ulica

Ekipa „24 sata” utvrdila je da prelaz u Francuskoj ulici nijedan pešak ne može da pređe u cugu po propisima. Naime, tačno minut i 10 sekundi se čeka da se upali zeleno svetlo na semaforu na ostrvu da bi odmah potom bilo isto toliko crveno na sledećem semaforu. Zbog čega je to tako, juče nam iz Sekretarijata za saobraćaj nisu odgovorili.
Odatle su krišom beležili svaki prekršaj i zanimljivo kažnjavali samo prolaznike koji su se nakon prolaska kroz crveno na pešačkom semaforu spustili nizbrdo ka okretnici. Nesrećne pešake su tu umesto autobusa čekali saobraćajni policajci i to u zasedi.

– Baš su me iznervirali. Prešla sam pola ulice na zeleno, a onda čekala skoro minut da se promeni crveno svetlo na drugom semaforu. Pošto je kiša jako padala odlučila sam da pređem ulicu jer na kolovozu nije bilo vozila. Taman da uđem u autobus, prišao mi je policajac i tražio ličnu kartu. Ne mogu da verujem da su semafori toliko nesinhronizovani – žali se prolaznica koja zbog prekršaja mora u roku od osam dana da plati 2.500 dinara, a ako to ne učini, “globa” joj se povećava na 5.000 dinara.

U saobraćajnoj policiji pak ističu da se radi o kontinuiranoj akciji njihovih ekipa u celom gradu tokom koje kažnjavaju pešake, ali i vozače koji krše zakon.

– U poslednjih pet godina pešaci su, po broju poginulih u Beogradu, najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju. Uzroci su prekršaji vozača, ali i greške koje čine pešaci. Imajući u vidu ovaj podatak, uočavanje prekršaja propisanih Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ne može se smatrati “lovom”. Samo biće prekršaja određeno je zakonom, a ne položajem saobraćajnog policajca na ulici – kažu u saobraćajnoj policiji.

I reporter “24 sata” u sledećih osam dana moraće da plati kaznu od 2.500 dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *