PESKOV O PUTINU: „Zašto bi se predsednik menjao kad je kompletna ličnost“

PESKOV O PUTINU: „Zašto bi se predsednik menjao kad je kompletna ličnost“

28 januara 2014

putPredsednik Rusije Vladimir Putin je potpuno stabilna i kompletna ličnost, zato je teško reći da se on menja, izjavio je Putinov porptarol Dmitrij Peskov u intervjuu moskovskom dnevnom listu „Komsomolska pravda“.

„On postaje teži kao rukovodilac, zato što toliko vlada situacijom s aspekta stručnih znanja, s aspekta poznavanja svih detalja, okolnosti i tako dalje… da je potčinjenima s njim teško da sarađuju, ukoliko i sami nisu u stanju da diskutuju o različitim pitanjima na manje-više sličnom stručnom nivou“ – smatra Peskov.

On je priznao da je više puta morao da crveni pred Putinom.

„Znate, prekorevam sebe što sam na fakultetu propuštao neka predavanja, na primer, iz istorije… A Putin se strasno interesuje za istoriju i, kad se on upusti u neku raspravu o istorijskim momentima, ponekad mora da se crveni“ – požalio se portparol.

Predsednik Rusije sam planira svoje javne projekte i bira kako će da provede odmor, rekao je Peskov.

Njega su pitali kako se planiraju javne aktivnosti predsednika, koje neretko imaju veliki odjek i izazivaju bujicu komentara na internetu: let sa sibirskim ždralovima, spasavanje tigrova itd.

„Ako mislite da postoje neki jajoglavci koji smišljaju kako će predsednik da leti zmajem dok ga fotografišu, grešite. Sve je suprotno – kazao je Peskov.

„Da li Vladimir Vladimirovič planira ponovo da leti zmajem? – pitali su portparola.

„Pa, on je nekad leteo sa ždralovima…“ – odgovorio je on.

Pritom, po rečima Peskova, Putin lično bira čime će da se bavi.

„Putin to sam smišlja. Tačnije, ne smišlja, već, da kažemo, to je ono čime se on bavi. To je ono što mu je blisko srcu. I u Ruskom geografskom društvu on ima veliki broj projekata“.

Portparol je prokomentarisao i fotografije predsednika.

„Ako mislite da je on namerno s golim torzoom pozirao pred kamerama, opet grešite, to nije tako. Radi se o tome da Putina često prate lični fotograf i lični operater. A predsednk samo živi svoj život – ili radi, ili se odmara. Nekad ga nagovorim da objavi neke fotografije ili video materijale. Njih ima mnogo više nego što je objavljeno“ – ispričao je on.

Takođe, Peskov je otkrio kako ruski predsednik prati štampu.

„Putin čita novine, dobija i novinske i televizijske materijale pripremljene za njega u dajdžestima. „Osim toga, za njega se pripremaju i pregledi elektronskih medija, uključujući izdanja štampanih medija na internetu. To jest, predsednik ima sve potrebne informacije“ – istakao je Putinov portparol.

Peskov je izjavio da nikad u svom radu nije morao da govori neistinu. „To je apsolutno nedopustivo“ – naglasio je on.

Peskov je ispričao da je odrastao u porodici diplomate, da je postao diplomata i da je imao odličnog mentora.

„Kada sam kao sasvim mlad zaposleni došao u ambasadu SSSR u Ankari, ambasador je bio Albert Sergejevič Černišov. Rekao mi je: najvažniji princip je da niko na Zemlji ne može da natera diplomatu da govori neistinu. Ali, niko na Zemlji ne može da natera diplomatu ni da govori svu istinu“ – prisetio se Peskov.

On je precizirao da se „govori ono što je potrebno, ono što je pitano“. Taj princip ne važi zato što je on portparol šefa države.

„Portparol ili ne – to nema značaja. Tako su me naučili“ – istakao je Peskov.

Vladimir Putin je sjajan otac, ima divne ćerke, kod njih je sve u redu, kazao je Putinov portparol.

Vi i ja smo glasali za predsednika na izborima, i zato hajde da obraćamo pažnju na to kakav je predsednik. A kakav je muškarac, da li ima ili nema ženu – hajde da pustimo tu temu i da se ne mešamo.

Takođe, po njegovim rečima, predsednik se sa zavidnom urednošću pridržava „režima sportskog radoholičara“.

„Čak i kad radni dan potraje do iza ponoći, on svejedno pliva u bazenu, radi vežbe“ – otkrio je portparol.

Novinar je pitao Peskova kako su predsednikovi kućni ljubimci. Govoreći o psu Koni, on se našalio: „Znate, ona je već devojka u godinama i, da tako kažem, novinarska radoznalost je nervira“.

„I ostali su tu. I pas Bafik – to vam je jedan mali bugarski „konj“. I Jume – japanski pas“ – kazao je Peskov. I poni Vadik je živ i zdrav.

„Samo ne znam gde se on geografski nalazi“ – dodao je portparol predsednika Ruske Federacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *