ПЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ ГАДАФИЈА! Цео свет се каје! Либијци кукају за „режимом“ у ком су били богати!

ПЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ ГАДАФИЈА! Цео свет се каје! Либијци кукају за „режимом“ у ком су били богати!

17 октобра 2016

r428766_2047652 gadafi 4

Пет година након побуне у којој је убијен либијски лидер Моамед Гадафи, становницима престонице те земље у хаосу, исфрустрираним свакодневним недаћама, недостаје живот под дугогодишњим диктатором.

Пет година након што је Гадафи заробљен и убијен, Либија је и даље нестабилна при чему политичке и војне ривалске снаге саботирају одрживу државу и боре се против џихадиста, а житељи Триполија кажу да су исцрпљени несташицама струје, растом цена и недостатком новца, док се сукобљене власти и милиције боре за контролу над распарчаном земљом богатом нафтом.

– Нерадо ово кажем, али живели смо боље под претходним режимом – наводи 42-годишњи фармацеут Фејза ал-Наас, додајући да данас Либијци сатима чекају испред банака не би ли измолили нешто сопственог новца, док је све трипут скупље.

ЕВО КАКО СЕ ЖИВЕЛО У ЛИБИЈИ ЗА ВРЕМЕ ГАДАФИЈА!

С друге стране, поједини Либијци истичу да се хаос у земљи шири као последица вишедеценијске лоше управе под некадашњим диктатором.

– Данашње борбе Либијаца су логична последица 42-годишњег систематског уништавања и саботажа – од стране државе, каже Абдерахман Абделал (32), архитекта у потрази за послом.

Влада националног јединства коју подржавају Уједињене нације настоји да учврсти власт широм земље откако је успостављена у Триполију у марту ове године, док ривалски парламент на крајњем истоку земље одбија да јој уступи власт, подсећа француска агенција.

У петак је влада претрпела нови ударац када су јој противничке снаге заузеле кључне канцеларије у престоници и прогласиле поновно ступање на снагу треће администрације која је и раније била базирана у Триполију.

Гадафи, који је 42 године владао Либијом, убијен је 20. октобра 2011. док је покушавао да побегне из родног Сирта, а три дана касније је бивши побуњенички Национални прелазни савет (НТВ) прогласио „потпуно ослобођење“ Либије и саопштио да је више од 30.000 људи погинуло у деветомесечној побуни с подршком НАТО која је почела као део „арапског пролећа“.

У међувремену, радикални исламисти су искористили либијску побуну као изговор за стварање зона утицаја и насиље се раширило, Либија је још више утонула у хаос због чега су се стране делегације повукле из земље, а извоз нафте нагло опао пошто су затворени терминали за испоруку.

Општи метеж после Гадафијевог свргавања и убиства омогућио је џихадистичкој групи Исламска држава да себи створи упориште на прагу Европе након што је у јуну прошле године заузела Сирт.

Снаге лојалне влади националног јединства се пет месеци боре да истерају и последње џихадисте из бившег упоришта Исламске државе, уз подршку ваздушних напада САД.

Лојалисте је ослабила борба против ИС, па су снаге на челу са контровезним маршалом прошлог месеца заузеле кључне нафтне терминале на истоку, омогућивши Националној нафтној компанији да настави за извозом сирове нафте.

Парламент на истоку земље подржава Калифу Хафтара, који се представља као „спаситељ Либије“ пред растућом џихадистичком претњом, али који истовремено ствара дубоке поделе.

Иако је Хафтарова војска истерала већину џихадиста из Бенгазија, одакле је потекла побуна 2011, критичари га оптужују да за једини циљ има да се докопа власти како би успоставио ново војно диктароство.

– Либијци су принуђени да бирају између две крајности: хаоса са милицијама и исламистичким екстремиста као доминантним снагама, или војне владавине – каже либијски аналитичар Мохамед Елџар из Центра Рафик Харири за Блиски исток, додајући да се не нуди ниједна друга убедљива опција.

Дуготрајни хаос је, уз то, омогућио трговцима људима да појачају своју уносну трговину у медитеранском региону, при чему се стотине миграната који сањају о Европи утапају надомак либијских обала, закључује француска агенција.

KOMENTARI2 коментара

  1. Mlax says:

    Nisam nikada mislio da cu ovo reci :,,Eeee moji Libijci pravicete vi Gadafija od blata,,.

  2. Persa says:

    E Ameriko unistavajuci svet unistila si i sebe. Niko te vise nevoli i negativna energija te polako unistava. Energija mrtvih za koje si ti kriva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u