ПЕТ НАЈМОЋНИЈИХ СИЛА ЗАПАДА одмах реаговало на потез РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

PET NAJMOĆNIJIH SILA ZAPADA odmah reagovalo na potez REPUBLIKE SRPSKE

12 marta 2021

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu izdali su večeras zajedničko saopštenje povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

„Ponovo izražavamo svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcepljenje od BiH“, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi portal „Kliks“.



U vreme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podele.

„Put napred za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR-ovoj agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u sprovođenju civilnog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u sredu u Banjaluci zaključke u vezi sa ocenom rada visokog predstavnika, primenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Skupština RS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine, prenosi Tanjug.

KOMENTARI



11 komentara

 1. Ivana says:

  Kako je dobra ta Evropa koja nema alternativu kako kaže mali vučko. Prvo zakuhaju rat unište Srbiju otmu šta se može na prvu sad traže i ostatak. Nisu dali da zajedno žive Srbi, rvati i bošnjaci u Jugoslaviji a sad bi da nateraju da žive u Bosni? Pre toga raskomadali Jugu pomogli svojima katolibanima u sloveniji i rvatskoj da pobegnu od "zlih" Srba. Odvojili Crnu Goru i Makedoniju pa pola Makedonije dali šiftarima dat će i deo Crne Gore. A eto brini da se Bosna ne raspane Bosna im je najvažnija? Ma ajte glupi pravoslavni narodi koje su razdelili Crnogorci, Srbi i Makedonci ovako razjedinjeni i oslabljeni lak su plen za katoličku Evropu koja će i dalje raditi na uništenju tih tri naroda. Da je pameti pa udariti kontru sjedinjenje Srbije, Crne Gore i Makedonija ali kad su pravoslavci bili složni ili mudri nikad. Ima Latini lagano da nas unište natanane.

  • Istina says:

   Nece stici, ipak djavo dolazi po svoje.

   • jovan says:

    Hahaha... Pet najmocnijih sila... To kao da kazes da nam preti pok. Kasijus Klej alijas Muhamed Ali, najmocniji bokser na svetu! Ja ne znam zato razgovaramo sa vampirima!?

  • doktrina soka says:

   Kako da se sloze,kada sve institucije rade pod patronatom tajnih sluzbi iz anglosaksonije,a sve radi nereda da Rusija ne uzme Bagremanski tesnac i povuku paralelu do Norveske e tu ce biti glavna bitka.Te dve tacke prelaze preko Balkana,a ko je tu gazda vlada Evropom.Narodi su tu kolateralna steta,a poluprovodnici 5G da sve satera u kuce ,da ne bi smetali.

  • 1389 says:

   Ivana, sestro draga, Pravoslavlje se nikada nije širilo na silu, pravoslavlje je simbol LJUBAVI, POŠTOVANJA I RAZUMEVANJA. Zapad ne može da uradi ništa, oni su zarobljeni u negiranju svog postojanja, zapad je u 70 godina svog postojanja napao toliko nacija i država, da mu preti razpad na gori način nego što je razpala bivša SFRJ. Zapad nema mogučnosti, da se odbrani od vlastitih migranata, potražnje za vakcinama i finacijskom krizom. Silom, koju pokazuje Zapad prema Istoku nemože zapad učiniti ništa, čak će tu silu dočekati na vlastitom pragu od nepoznatih ljudi. 40 miliona migranata je primljeno u EU da bi delili kolače i širili ljubav? Pogledaj malo EU? Poslove koje su obavljali EU narodi - nestaju, traži se jeftina radna sila, a dobiće teror nad vlastitim narodom. Ljudi koji su prebegli sa bliskog istoka ili radi rata ili radi uništenja njihovih domova, kuća, zemlje ili države, DOLAZE U EVROPU DA SE OSVETE, posebno onim državama, koje su jih napadale, a zna se ko je pokretač ratova na blizkom istoku? Zapitaj se koje su to zemlje napadale Libiju, Siriju, Irak, Afganistan? Shvatićeš da EU dolazi na suočenje sa ISTINOM, KOJU NEĆE MOČI POREĆI!

   • Za Srbiju says:

    Pravoslavlje je način da kroz istinu stigneš u večnost. Pravo ili pravda znači istina, a slavlje ili slava je večnost. tako da ili izmišljaš ili padaš na zavodljive fore.

  • Zemo says:

   Od pamptiveka se zna da su latini uvek bili lukavi.

  • Gagi says:

   Ivana... Slazem se da nas ceka tiha propast. Latini nigde ne zure, polako ali sigurno nas krune.Iza II sv. rata polako ali sigurno nam uzimaju deo po deo teritorije. Uspeli su posle II rata da nas nacionalno i moralno totalno uniste, danas u narodu nema nacionalnog cilja i ponosa, sa njihovim komunistima su nas sveli na trulu krpu. Od junackog i radnog naroda su stvorili bezlicnu neradnicku i lenju izdrzavanu narodnu masu. Ako neko danas u Srbiji pomene nacionalizam i patriotizam, taj je ugasio od Europe i pete kolone u ovoj zemlji, nema gore psovke i uvrede za "napredni" i "savremeni" zapad.

 2. Covid GEJts 2 .598 says:

  Rusija i Kina su sile, zapad je pao, ovih 5 "sila" ne mogu zaplasiti borbene terminatore Republike Srpske. Dovescemo pod upitnik i istatak bih jer i to je nasa zemlja,ne samo RS.

 3. Za Srbiju says:

  Zapad hoće jedinstvenu BiH po cenu rata. Ne interesuje ih Dejtonski sporazum, čiji su garant, niti prava Srba i RS. Interesuje ih samo da provedu svoj cilj. Kao i uvek.

 4. Komsija says:

  Zapad je napravio Veliku Hrvatsku, Veliku Albaniju, ali brani prirodnu Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *