Pet najvećih lažnih priča o bombaškom napadu u Bostonu

Pet najvećih lažnih priča o bombaškom napadu u Bostonu

17 aprila 2013

gty_victim_bostonNakon bombaškog napada na maraton u Bostonu, putem društvenih mreža priče su se širile, a mi smo za vas izdvojili pet koje su privukle najviše pažnje. Stručnjaci za medije ističu kako Twitter i Facebook u danima poput ovoga pokazuje svoje najbolje i najgore strane, veliki broj informacija se prenosi velikom brzinom, ali neretko budu netačne i to sa namerom.

Muškarac planirao zaprositi devojku nakon što prođe cilj, ali je ona poginula nadomak cilja

Među brojnim fotografijama sa mesta događaja bila je i ona na kojoj se nalazio muškarac u crvenoj majici, koji je na tlu grlio ženu. Priča o toj sceni je bila srceparajuća, da je on zapravo na cilju želeo zaprositi djevojku koja je trčala maraton, ali je ona poginula nekoliko metara prije toga. Međutim, istina je da je jedan muškarac zapravo tješio unesrećenu ženu. Uprkos tome, fotografija njih dvoje se sa potpuno pogrešnom pričom proširila društvenim mrežama, pa je na Facebooku u roku 24 sata imala 448.000 lajkova i više od 92.000 dijeljenja.

Devojčica poginula u ciljnoj ravnini

Ispod fotografije „jedne od učesnica u maratonu“ napisano je kako je ona poginula u eksploziji u ciljnoj ravnini. Uz to je dodano kako je trčala u čast žrtava razornog uragana Sandy. Ispostavilo se da devojčica uopšte nije mogla da se takmiči zbog godina,  ta vest je na Fejsbuku za jedan dan imala više od 500 komentara.

Organizatori trke će donirati novac za porodice žrtava maratona

Na Twitteru se neko predstavio kao organizator maratona te napisao kako će za svaki komentar ljudi iz organizacije donirati po jedan dolar za porodice žrtava maratona. U samo nekoliko sati bilo je više od 50.000 komentara na Twitteru o ovoj temi. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je korisnik zloupotrebio ovu društvenu mrežu te mu je profil banovan.

Vlasti ugasile servis mobilne telefonije

Na društvenim se medijima takođe pojavila informacija da je policija u Bostonu prekinula mobilne mreže kako bi onemogućila napadače da detoniraju još bombi. Takvu su informaciju preneli i neki mediji, pa su je kasnije morali demantovati.

Teorije zavjere

Uz ovakve događaje uvek se aktiviraju teoretičari zavjere koji imaju alternativno viđenje situacije. Među takvima je bilo onih koji su tvrdili da su počinioci napad izveli sa namerom da izmanipuliraju javnost te da sakriju stvarne organizatore napada koji stoje iza svega. Ipak, bilo je i onih koji su bili spremni na ovakvo nešto. Tako je nakon bombaškog napada otvorena web stranica sa belom podlogom i crnim tekstom u kome se mole svi teoretičari zavjere da barem imaju poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *