Pet najvećih pretnji za Rusiju

Pet najvećih pretnji za Rusiju

24 jula 2013

stpetersbourg-i-moskva2Rusi smatraju da je najozbiljnija pretnja za zemlju veliki priliv pripadnika određenih nacionalnosti, pokazuje najnovije istraživanje Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja (VCIOM), prenosi agencija RBK. To je stav 35% ispitanika.

Drugi zabrinjavajući faktori za stanovnike Rusije su: pad nivoa kulture, nauke i obrazovanja (33%), moguće ekološke katastrofe (28%), teroristički napadi (28%), iscrpljivanje zaliha nafte i gasa (25%), podele u vrhu države (24%), izumiranje stanovništva zbog niske stope nataliteta (23%) i nagli pad životnog standarda (22%).

„Odnos ljudi prema različitim problemima najpre zavisi od toga sa čime se neposredno suočavaju, ali o njima saznaju i iz medija“, smatra direktor za komunikacije VCIOM-a doktor psiholoških nauka Olga Kamenčuk i dodaje: „O migracijama postoji velika količina materijala u štampi i dosta se o tome govori na televiziji. Isto se može reći i za afere vezane za obrazovanje i nauku.“

Međutim, sveukupno gledano nivo zabrinutosti Rusa znatno je niži nego što je to bio slučaj prilikom ranijih sličnih istraživanja VCIOM-a. Na primer, u 2005. je 34% Rusa (sada svega 9%) smatralo raspad Rusije na nekoliko nezavisnih država vrlo mogućim, a revoluciju i građanski rat – 27% (trenutno 13%).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *