Пет симптома за препознавање рака бубрега

Pet simptoma za prepoznavanje raka bubrega

1 aprila 2017

bubrezi4

Karcinom bubrega je jedan od 10 najčešćih karcinoma kod odraslih osoba. Kada se govori o karcinomu bubrega, obično mislimo na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih ćelija, koji čini 85 odsto svih karcinoma bubrega.

Čovek ima dva bubrega veličine šake koji pročišćavaju krv od otpadnih mateija i toksina. Bubrezi pomažu uravnoteženju hemijskog sastava krvi.

Osim što čiste krv i proizvode urin, bubrezi luče hormone koji pomažu probavu hrane i podstiču koštanu srž da proizvodi zdrave krvne ćelije.

Ovi simptomi bi mogli da vam pomognu da ranije prepoznate karcinom bubrega.

1. Krv u mokraći

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega. Tokom ranog stadijuma bolesti, simptoma nema. Ako ima dosta krvarenja, krv može da izgleda sveže i svetlo, objašnjava doktor Džihad Kauk sa klinike u Klivlendu. Ali ako je krvarenje lagano, krv ima vremena da oksidira pa izgleda tamno. To znači da ne možete da se oslonite na boju urina da biste išta zaključili. Promena boje mokraće je sigurno znak da treba proveriti šta nije u redu.

2. Bol u donjem delu leđa ili sa strane

Znak bolesti može da bude bol u donjem delu leđa ili sa strane. I taj simptom se pojavljuje kad bolest uznapreduje. Tumor koji se stvorio mora da bude veliki i da pritiska okolno tkivo. Ljudi obično otkriju tumor na bubregu kada odu na CT ili magnetnu rezonancu zbog bola u abdomenu ili donjem delu leđa. U većini slučajeva bol izaziva neko drugo tkivo, pa se tumor bubrega otkrije slučajno.

3. Stalni umor

Stalni umor i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa drugim bolestima. Simptom nije specifičan, nećete pomisliti na karcinom bubrega, ali morate da pitate lekara za savet ako simptomi potraju.

4. Mršavljenje

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Ako imate problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to može da počne da se manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu da budu njihov uzrok.

5. Krv

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali ako se pojave, idite kod lekara. Nakon dijagnoze karcinoma bubrega, hirurška procedura nefrektomija, odnosno uklanjanje bubrega, jeste prvi i najefikasniji način lečenja. Kancerogeni deo tkiva se odstranjuje, zdravi ostavlja. Ako je karcinom rano otkriven, operacija ima izvanredne rezultate. Ovaj tumor nije agresivan kao većina drugih, pa su prognoze dobre.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *