Pet stvari koje će nestati sa Zemlje u sledećih 50 godina

Pet stvari koje će nestati sa Zemlje u sledećih 50 godina

6 avgusta 2014

Earth_ClimateVećinu ovih stvari koristino svakodnevno i njihovo postojanje uzimamo zdravo za gotovo, ali svet troši njihove poslednje zalihe.

Dobro, neke od ovih supstanci su važnije nego druge, ali ipak… činjenica da nestaju sa Zemlje svakako nije dobra vest.

Antibiotici

U pitanju je krajnje šokantna vest – svetu ponestaje antibiotika! To znači da bi odlazak u bolnicu radi rutinske procedure uskoro mogao da postane smrtonosan, piše „Independent“.

Engleska naučnica profesorka Seli Dejvis upozorila je na porast infekcija otpornih na antibiotike, naglašavajući da je ostao samo jedan lek koji efikasno može da leči gonoreju.

– Postoji problem u proizvodnji antibiotika. Nećemo imati novih antibiotika – istakla je ona.

Morska hrana

Ukoliko nastavimo da lovimo ribu i ostali morski svet ovim tempom, do 2048. godine bi mogli da ostanemo bez morske hrane, sudeći po studiji sprovedenoj 2006. godine.

Grinpis procenjuje da je 63 odsto globalnih zaliha ribe izloženo preteranom ribolovu tako da je potrebna „hitna akcija“ kako bi se naši okeani ponovo obnovili.

Čokolada

Ako vam je ikada bio potreban izgovor da posegnete za čokoladom, sada ga imate! Sudeći po stručnjacima iz oblasti industrije, svetska nestašica kakaoa mogla bi da od čokolade kakvu volimo i poznajemo napravi luksuz do 2020. godine

Angus Kenedi, urednik „Kennedy’s Confection“ magazina, upozorio je da će čokolade budućnosti zameniti kakao i kakao puter sa jeftinijim sastojcima poput nugata i suvog grožđa.

– Čokolada puca na specifičan način zbog količina kakao putera. Međutim, to neće biti u slučaj u budućnosti pošto će proizvođači koristiti biljnu mast – čokolada će biti savitljivija – tvrdi on.

Vino

Svet polako ostaje bez vina, ako je verovati nedavnom izveštaju kuće „Morgan Stanley“. On je otkrio da internacionalna potražnja nadmašuje ponudu i postojeće zalihe.

Zlato

Svega dve decenije nas dele od iscrpljivanja svetskih zaliha zlata, sudeći po listu „Wall Street Journal“.

Kombinacija povećanih cena izvlačenja i trošenje rudnika znači da je sve teže i teže pronaći nove izvore zlata.

(Dnevno)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pavle says:

    Ove blage nebuloze zavešćemo pod ,verovali ili ne ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *