Петар Божовић: „Печат“ ме вратио у младост

Petar Božović: „Pečat“ me vratio u mladost

5 juna 2017

LAUREATI nagrade Zlatni pečat, koju Jugoslovenska kinoteka dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, ove godine su glumci Olivera Katarina i Petar Božović.

Kako Božović kaže za „Novosti, prijatno je iznenađen ovim priznanjem, koje ga je na neki način sentimentalno vratilo u prošlost, kada je sarađivao sa velikanima ovdašnjeg filma.

– Ne samo što sam počašćen, nego sam ganut. Odavno nisam imao emotivni „udar“ dobijajući neku nagradu kao sada, kada sam saznao za Zlatni pečat naše Kinoteke. Jugoslovenska kinoteka je meni uvek bila jedan od činilaca srpskog Panteona, koji se proteže preko Trga republike do Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja iako već godinama ne radi, do Kolarčevog narodnog univerziteta i Etnografskog muzeja. S druge strane, voleo bih da mu se pridruži i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Božović ističe da se sa mnogo emocija još uvek seća doba mladosti, kada je, kao i mnogi mladi ljudi tog vremena, gotovo svakodnevno odlazio u Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici.

– Neprestano smo išli da gledamo filmove, po kiši i po snegu, držeći se za ruke sa voljenim devojakama. Zato Kinoteka nije samo jedan od najvećih centara kulture i filma, nego je i jedan kultni emocionalni centar za mnoge generacije Beograđana i onih koji su tu dolazili. Nadam se da će to biti i za mlade generacije koje pristižu.

Božović je tokom višedecenijske karijere odigrao blizu stotinu filmskih i TV uloga, u saradnji sa najznačajnijim jugoslovenskim rediteljima – od Zdravka Velimirovića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva, Krsta Papića, Lordana Zafranovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Rajka Grlića, Gorana Markovića…, do danas već srednje i mlađe generacije stvaralaca, kao što su Srđan Dragojević, Miroslav Momčilović, Stevan Filipović… Ipak, najupečatljivije likove po kojima ga pamti publika širom nekadašnje velike Jugoslavije ostvario je u legendarnim filmovima velikog autora Živka Nikolića. Ostao je nezaboravan i ušao u filmske antologije kao Zeljo u „Čudu neviđenom“, Đorđe „Žorž“ u „Lepoti poroka“, Načelnik Maksim u tragikomediji „U ime naroda“.

Zlatni pečat, koji će mu svečano biti uručen 6. juna, na Dan Jugoslovenske kinoteke, Božović intimno doživljava i kao počast koja pripada i genijalnom Živku Nikoliću.

– Moja filmska biografija bila bi mnogo siromašnija da nije bilo njegovih legendarnih filmova. Pored lepih reči koje zaslužuje događaj kada se prima nagrada, moram ipak da kažem da se srpska kinematografija nije dovoljno odužila Živku, nije mu napravila nijedan pravi, ozbiljan omaž. Mislim da Beograd duguje počast Živku Nikoliću i da bi trebalo da mu se oduži – ističe Božović.

BESMISLENE POLITIČKE IGRARIJE

BOŽOVIĆ kaže da, ako neko misli da Živko Nikolić pripada crnogorskoj kinematografiji i da ona treba da se bavi njegovim delom, onda to ulazi u domen besmislenih političkih igrarija.

– Crnogorci koji se u Crnoj Gori poslednjih godina bave disciplinom nacionalnih razvrstavanja i manipulacija kažu da je Živku mesto u srpskom filmu, pa izgleda da u novim političkim podelama on više nikome ne pripada. To je utoliko tužnije, jer se Živko nikada nije bavio nikakvom politikom. Školovao se i živeo u Beogradu, i bio izuzetan umetnik svetskog ranga, čiji dar i ostvarenja ovde nisu dobili adekvatnu kritičku recepciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *