Петар Краљ и даље живи

Petar Kralj i dalje živi

24 maja 2017

PLATO oko beogradskog spomenika glumačkom velikanu Petru Kralju, je opet postao scena, na kojoj su pobednici takmičenja „Kraljevstvo poezije“ i njegove kolege govorili najlepše stihove.

Manifestacija koja se od 2012. organizuje u slavu našeg legendarnog glumca i fantastičnog interpretatora poezije, okupila je i ove godine učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola, i dobila nove laureate.

Na velikog gospodina scene, i jednog od najdarovitijih i najposebnijih glumaca koje je ikada imalo ovdašnje pozorište, podsetili su glumci Milan Caci Mihailović, Aleksandar Saša Gruden, Goran Sultanović, Mirjana Đurđević, Aleksandar Alač, Uroš Urošević, Vasilija Kokotović, Jelena Srećković…

Reditelj i glumac Dejan Čavić, koji je pola veka radio sa Petrom Kraljem i bio njegov prijatelj, rekao je da umeće glumca često nadmaši umeće pesnika.

– Dušan Matić je jednom prilikom posle interpretacije svojih stihova izjavio da nije znao da je tu pesmu tako dobro napisao. I Deni Didro je u svom „Paradoksu o glumcu“ napisao da glumac poeziju može da približi čitaocu, neretko bolje i od samog pesnika. Posveta koju dajem mom dragom i živom kolegi Petru Kralju jesu stihovi Džona Dona, renesansnog poete, koji je najbolje pevao o životu i smrti, čovekovoj ljubavi i biću – istakao je Čavić obraćajući se brojnoj publici.

Milan Caci Mihailović zahvalio je Opštini Vračar, organizatoru manifestacije, i Radmili Savić, koja je kao zamenik predsednika Opštine prisustvovala događaju.

NOVI LAUREATI

POBEDNICI u recitovanju u kategoriji srednjih škola su Jovana Popović, učenica trećeg razreda Desete beogradske gimnazije, Lara Denić, učenica drugog razreda Pete beogradske gimnazije, i Nikola Ristić, učenik trećeg razreda škole „Artimedija“. Pobednici među osnovcima su Nađa Danilović, učenica petog razreda škole „Kralj Petar II Karađorđević“, Petar Đapić, učenik petog razreda škole „Siniša Nikolajević“, i Hristina Tatić, učenica sedmog razreda škole „Vladislav Ribnikar“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *