Петар Ристовски: Снимићу вестерн о краљу Петру I

Petar Ristovski: Snimiću vestern o kralju Petru I

11 januara 2018

Snimićemo istorijsku dramu sa elementima vesterna u kojoj će kralj Petar I biti predstavljen kao čovek od krvi i mesa a ne ikona, kazao je Tanjugu Petar Ristovski reditelj filma „Čarape kralja Petra“.

Petar je sin našeg proslavljenog glumca Lazara Ristovskog koji će u filmu igrati srpskog suverena.

Film „Čarape kralja Petra“ donosi priču o čoveku koji je poreklom, rođenjem i ličnom odlukom prigrlio krst sopstvene sudbine.

Francuski đak, prekaljeni vojnik i ratnik, kralj Petar Karađorđević, stekao iskustvo ratujući u Legiji stranaca u Francusko-pruskom ratu.

Njegov ratnički duh utemeljen je u ličnosti njegovog dede, jednog od najvažnijih srpskih ratnika, srpskog vožda Karađorđa.

Posle 45 godina u izgnanstvu kralj Petar Karađorđević vraća se u Srbiju.

Od tada je vođen misijom da od Srbije stvori modernu parlamentarnu monarhiju.

Petar Ristovski napominje da ne oseća veliki pritisak zbog važnosti teme koju film obređuje.

Jedan od najslavnijih perioda srpske istorije u kojem je vojska posle golgote preko Albanije i boravka na Krfu, trijumfalno oslobodila Srbiju od zavojevača takođe je tema filma.

Petar Ristovski napominje da ne oseća veliki pritisak zbog važnosti teme koju film obređuje.

„Zajedno sa ocem boravio sam na snimanjima filmova od najranijeg detinjstva. Vukao sam kablove na snimanjima, radio kao video kontrola, gledao različite reditelje kako rade…upoznao kameru. Već četiri godine održavam pozorišnu trupu sa svojom ženom Teodorom gde se uglavnom oslanjam na rad sa glumcima. Tako da sam sa te neke strane smiren“ napominje Ristovski.

Svestan je da su „Čarape kralja Petra“ prvo ostvarenje o kralju Petru I Karađorđeviću i da je jako malo filmova snimljeno o trijumfalnoj epopeji Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

„Sa velikom paznjom pristupamo temi filma jer osećam da imamo taj dug da odužimo prema našim slavnim precima, koji su učestvovali u tom značajnom istorisjkom procesu. Verujem da ćemo predstavljanjem malih ljudskih sudbina oživeti tu priču“ kazao je Ristovski.

Prema planu snimanja, pored filma nastaće i televizijska serija u 10 nastavaka koja će se emitovati na RTS-u.

„Fokusiraćemo se na prelomne trenutke kada je u pitanju lik Petra Karađorđevića. Serija će obrađivati period od 1903. godine kada ga parlament proglašava za kralja, pa sve do 1915. i dolaska naše vojske na Krf. Filmska priča će biti nešto duža i fokusiranija i problematizovaće period od kada Srbija saznaje da smo u ratu sa Austrougarskom, pa sve do dolaska vojske na Krf“ kazao je Ristovski.

Što se tiče žanrovskog pristupa prema rečima Ristovskog, sve je po uzoru na roman Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“

„Na nama je zadatak da rekonstruišemo život tog vremena i isprepletamo ga istorijom. Naš najveći izazov je da opravdamo taj nadimak kralja Petra I. da ga pokažemo kao „narodnu majku“. Čoveka koji je stavljao narod pre svega jer je vladao po ustavu iz 1888. godine koji je modifikovao i sam sebi ograničio vlast“ kazao je Ristovski.

Za njega nema dileme kako će žanrovski rešiti karakter filma.

„Snimićemo istorijsku dramu sa elementima vesterna u kojoj će kralj Petar I biti predstavljen kao čovek od krvi i mesa a ne ikona. Pripadam generaciji koja se divila stavaralačkom potencijalu Sema Pekinpoa i Serđa Leonea. Sve te vojskovođe, Mišić, Putnik, Stepanović…to su ljudske gromade koje zahtevaju poseban tretman u filmu. Biće tu po malo od modernog Holivuda, autorskog filma, spektakla epohe…“kazao je Ristovski.

Snimanje filma Čarape kralja Petra trajaće od marta do sredine jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Scene Cerske bitke biće snimane na Tari, prelazak Srpske vojske preko Albanije na Staroj planini i Kopaoniku.

Ristovski za sada zna da će Kralja Aleksandra igrati Miloš Biković…

„Za sada se u toku informativno gledanje fotografija glumaca, a pred kraj januara organizovaćemo kasting za značajnije uloge. Više od 70 glumaca oživeće istorijske junake epohe. Videćemo…Možda bude gostovanja glumaca iz inostranstva. Snimamo u Grčkoj, Rusiji“ najavljuje Ristovski.

KOMENTARI2 komentara

  1. zlatko says:

    Ajooooj! Ne dajte im pare idiotima, sponzori! Rešile budale da upropaste kompletnu srpsku istoriju! Ni cvonjka im ne dajte!

  2. Veljko Živković says:

    Milovan Vitezović je 1994. godine izdao i napisao roman . Vitezovićev roman je i objavljen na osam jezika - italijanskom, engleskom, grčkom, ruskom, francuskom, rumunskom, švedskom i esperantu. Snimanje “Čarape Kralja Petra” u filmu i TV seriji Lazara Ristovskog treba da bude ove godine. Uz Lazara Ristovskog ili uz Dragoslava Ilića u ulozi Kralja Petra I Karađorđevića treba da igraju: Ivana Žigon u ulozi Makrene Spasojević, Nikola Ranđelović u ulozi Marinka Spasojevića, Gordan Kičić ili Predrag Smiljković ili Tanasije Uzunović u ulozi Nikole Pašića, Aljoša Vučković ili Branko Cvejić ili Marko Nikolić u ulozi Vojvode Radomira Putnika, Vladan Živković ili Nenad Ćirić u ulozi Vojvode Stepe Stepanovića, Radoslav Milenković u ulozi Lazara Pačua, Miloš Biković u ulozi Regenta/Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Bojan Dimitrijević u ulozi Princa Đorđa Karađorđevića, Branislav Lečić ili Gojko Baletić u ulozi Kneza Arsena Karađorđevića, Predrag Miletić u ulozi Pukovnika Kneževića, Irfan Mensur u ulozi Ilije Đukanovića, Slobodan Boda Ninković u ulozi Generala Pavla Jurišića Šturma, Petar Benčina u ulozi Dimitrija Tucovića, Vladimir Cvejić u ulozi Vojvode Vojislava Tankosića, Mladen Nelević u ulozi Kralja Nikole I Petrovića Njegoša, Miodrag Krstović u ulozi Serdara Janka Vukotića, Nebojša Kundačina u ulozi Jovana Dučića, Ivana Mihić u ulozi Princeze Jelene Karađorđević-Romanov, Goran Radaković u ulozi Kneza Pavla Karađorđevića, Dejan Lutkić u ulozi Doktora Svetislava Simonovića, Jugoslava Drašković u ulozi Isidore Sekulić, Ljubomir Bandović u ulozi Cara Nikolaja II Romanova i mnogi drugi. Film i serija trebali bi biti prikazani 2017. godine. Film i serija “Čarape Kralja Petra” biće najgeldaniji u svim regionima. Priča o Kralju Petru I Karađorđeviću i Makreni Spasojević koja je tražila svog sina jedinca Marinka u Albaniji. Makrena je zamolila kralja da pronađe njenog sina Marinka da mu preda vunene čarape, koje mu je majka isplela. Milovan Vitezović je po ovom romanu, proširujući ga, ispisao scenario za film i seriju od 10 ili 15 epizoda. Snimanje filma i serije trebalo je da počne 2013, 2014 , 2015, 2016 i 2017. godine. Biće snimani u Srbiji, Rusiji, Albaniji, na Krfu, Parizu i Solunu. Film i Serija „Čarape Kralja Petra" po romanu Milovana Vitezovića trebalo bi da počne 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017. godine zbog nedostatka novca! RTS će 2018. emitovati „Čarape Kralja Petra" sa Lazarom Ristovskim. Ja jedva čekam snimanje filma i serije „Čarape Kralja Petra" u režiji Petra Ristovskog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *