ПЕТЕР ХАНДКЕ НАПОКОН одговорио на нападе!

ПЕТЕР ХАНДКЕ НАПОКОН одговорио на нападе!

8 новембра 2019

Нобеловац Петер Хандке изјавио је да је имао пасош СРЈ, али је демантовао да је имао њено држављанство.

– Немам југословенско држављанство, само сам добио пасош да бих путовао – рекао је Хандке.

Он је то рекао поводом писања истраживачког сајта „Итерцепт“ да му је 1999. године у амбасади тадашње СР Југославије уручен југословенски пасош, чиме је, како тврди тај медиј, правно гледано, аутоматски изгубио аустријско држављанство.Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника „Естерајх“, након што су се појавиле информације да је Хандке 1999. добио југословенски пасош, покренуло је проверу овог случаја.

„Kо добровољно стиче страно држављанство губи тиме, у основи, аустријско држављанство. Да се не би изгубило аустријско држављанство потребно је, пре узимања другог пасоша, писаним путем затражити дозвола и добити одобрење“, објаснило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

Наведено је да се тренутно истражује да ли је Хандке тражио такво одобрење, али, како додаје „Естерајх“, са великом вероватноћом то није био случај.

KOMENTARI12 коментара

 1. krojac says:

  Jeste, austrija ima takvih pisaca ihaaaaj, pa sad može da se razbacuje, da birka kom će da oduzme državljanstvo i po mogućstvu sva ostala prava uključujući i pravo na vazduh. Antisrpsko ludilo ponovo zapljuskuje evropu. Da vidimo dokle će ovaj put ići.

  • Istina booli says:

   To mu je bio stvarno pun pogodak. Izgubiti austtrijko državljanstvo za jugoslavensko....Stvarno je mnogo pametan

   • Darko says:

    Da veoma pametan čovek. Možda neće da bude deo Hitlerove evrope nego deo oslobodilačkog, antifašističkog naroda. Ti ni ne znaš da je fašista Kurt Valthajm bio generalni sekretar ujedinjenih nacija. Čovek koji je direktno učestvovao u nemačkim fašističkim ubijanjima po evropi. Dragi druže potrudi se malo da proučiš istoriju. Ne istoriju CNN ili BBC nego istoriju kao nauku.

  • Ljubljana says:

   Handkejeva mama je bila koroska Slovenka Marija S zato je jugoslovansko drzavljanstvo sasvim legitimno. Rodio se u Breginju na starom slovenskom teritoriju... Mozda Srbom nije poznato ali cika Draza je nasemu narodu obecao Korosko do Gospe svete,Celovec,Beljak... ,Videm,Trst, Reko,Cakovac...bio je velik prijatelj naseg naroda..hvala i vechnaja Slava cika D!

   • Косовац says:

    @ Ljubljana, поштовање …..Корушка је 1920. године успешним референдумом 60%/40% добровољно и мирно прешла у власништво Аустрије. Краљевина СХС није уопште правила проблема. Пола Словенаца житеља Корушке је гласало „за“, остатак у референдуму су допунили становници Аустријанци. Дакле, они Словенци који су гласали „против“, остали су кратких рукава. По овом примеру, видимо да су и Македонци мањина у својој држави. Тако се може закључити да је тај вековни део Словеније свесно сам себе прикључио Аустријској територији. После је код многих Словенаца националиста дошло до кајања, било је касно. Али ево за 100 година, асимилација и, признајемо, богата Аустрија је учинило своје, тако да је на пример Валентин Инцко постао прави аустријанац, на добром положају и са још бољом платом. ……….Асимилација није увек баш ишла глатко, сећам се случаја једног словеначког професора из седамдесетих година прошлог века. Он је у пошти попунио образац на словеначком језику, шалтерска није то хтела да прими. Професор је дигао галаму, па је због тога завршио у затвору. ……………Ја сам понекад претерано груб према Словенцима зато што ми је још у свежем сећању Милан Кучан, Комитеја, и компанија. Који су, иако су Слободан Милошевић и многи Срби говорили да се Словенија такође може мирно „раздружити“, нема проблема, решили да у име тог раздруживања пусте крв неким потпуно недужним људима. Ваљда им је речено да ће историја забележити да су своју дежелу створили мачем. …..Иначе, довољно је погледати Змага Јелинчића, па устврдити да Срби и међу Словенцима имају браћу. Ево и Хандке се доказао.

    • Косовац says:

     Погрешио сам када сам написао да је пола Словенаца гласало „за“ припајање Аустрији. Однос становништва у Корушкој је био 60% Словенаца и 40% Аустријанаца (Немаца). Резултати референдума су били такође 60% становника „за“,, 40% становника „против“. Рачунам да су Аустријанци у том нуклеусу као национална мањина, листом гласали „за“, 40% од становништва. Значи, да би се допунило 60% резултата референдума „за“, онда је за припајање Аустрији гласало 20% становника Словенаца. Једна Трећина Словенаца а не Једна Половина како сам погрешно рекао. Значи, Једна Трећина Словенаца је одлучила да се припоје Аустрији. ……….Ова моја дискусија би, уз Македонско питање, била леп прилог доказивању да Демократија представља добар систем где „први не мора бити Први, и други може бити Први, уколико се то научно докаже“.

     • Ljubljana says:

      Kosovac brate, Koroska je za nas ko Kosovo za Srbe istorija i bol.. Posebno me boli da so nasi borci XIV.i naravno slavne Majevicke pa i vojvodinske oslobodili veci deo slovenske koroske a su jih englezi oterali..ponosan na deda 3.bat.TT koji su v Pliberku-blajburg zarobili ujkine ;)

   • Sloba says:

    Ja sam reako da cete vi plakati za čika Dražom...

 2. persida says:

  Jos ce ga Austrijanci obesiti. Govnava nacija, po misljenju jednog od najvecih njihovih pisaca, Tomasa Bernharda. Sad vidim zaasto je Berhard mrzeo svoj narod kao hordu maloumnika.

 3. Косовац says:

  Видимо, и Аустријанци имају „истраживачке“ сајтове. То му дође као наш Инсајдер, БИРН, КРИК и слични срески шпијуни. ……….Поштовани Хандке има пасош једне данас непостојеће државе Југославије, и наравно, сви знају да тај „пасош“ може да обеси мачку о реп, или да га чува за успомену. А овај аустријски сорошоид инсајдер „Итерцепт“ би да му одузме аустријско држављанство због једне књижице која нема никакву важност. Може то, али само по Европским правним тековинама, у цивилизацији где су правне науке растегљиве као ластиж, и где „горе“ лако може да постане „доле“ уколико то утврди неко ко добро познаје Европске правне норме написане на 140.000 страница. Само му треба веровати, и све је решено. ……….Турске кадије могу да буду професори правних наука за све корумпиране европске „правнике“ са Болоњском школом.

  • Косовац says:

   Познат је универзални принцип европских правних тековина: „Кадија те тужи, кадија ти суди“. Србија је наравно у овавези по приступним преговорима, да тај принцип прожме у сва своја законска решења.

 4. Sloba says:

  Najmanje što mi možemo da uradimo je da mu damo Srpsko državljanstvo, nacionalnu penziju i doživotni besplatni smeštaj na Dedinju, sve manje bi me veoma razočaralo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u