ПЕТЕР ХАНДКЕ НАПОКОН одговорио на нападе!

PETER HANDKE NAPOKON odgovorio na napade!

8 novembra 2019

Nobelovac Peter Handke izjavio je da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.

– Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao – rekao je Handke.

On je to rekao povodom pisanja istraživačkog sajta „Itercept“ da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

„Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje“, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje „Esterajh“, sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

KOMENTARI12 komentara

 1. krojac says:

  Jeste, austrija ima takvih pisaca ihaaaaj, pa sad može da se razbacuje, da birka kom će da oduzme državljanstvo i po mogućstvu sva ostala prava uključujući i pravo na vazduh. Antisrpsko ludilo ponovo zapljuskuje evropu. Da vidimo dokle će ovaj put ići.

  • Istina booli says:

   To mu je bio stvarno pun pogodak. Izgubiti austtrijko državljanstvo za jugoslavensko....Stvarno je mnogo pametan

   • Darko says:

    Da veoma pametan čovek. Možda neće da bude deo Hitlerove evrope nego deo oslobodilačkog, antifašističkog naroda. Ti ni ne znaš da je fašista Kurt Valthajm bio generalni sekretar ujedinjenih nacija. Čovek koji je direktno učestvovao u nemačkim fašističkim ubijanjima po evropi. Dragi druže potrudi se malo da proučiš istoriju. Ne istoriju CNN ili BBC nego istoriju kao nauku.

  • Ljubljana says:

   Handkejeva mama je bila koroska Slovenka Marija S zato je jugoslovansko drzavljanstvo sasvim legitimno. Rodio se u Breginju na starom slovenskom teritoriju... Mozda Srbom nije poznato ali cika Draza je nasemu narodu obecao Korosko do Gospe svete,Celovec,Beljak... ,Videm,Trst, Reko,Cakovac...bio je velik prijatelj naseg naroda..hvala i vechnaja Slava cika D!

   • Kosovac says:

    @ Ljubljana, poštovanje …..Koruška je 1920. godine uspešnim referendumom 60%/40% dobrovoljno i mirno prešla u vlasništvo Austrije. Kraljevina SHS nije uopšte pravila problema. Pola Slovenaca žitelja Koruške je glasalo „za“, ostatak u referendumu su dopunili stanovnici Austrijanci. Dakle, oni Slovenci koji su glasali „protiv“, ostali su kratkih rukava. Po ovom primeru, vidimo da su i Makedonci manjina u svojoj državi. Tako se može zaključiti da je taj vekovni deo Slovenije svesno sam sebe priključio Austrijskoj teritoriji. Posle je kod mnogih Slovenaca nacionalista došlo do kajanja, bilo je kasno. Ali evo za 100 godina, asimilacija i, priznajemo, bogata Austrija je učinilo svoje, tako da je na primer Valentin Incko postao pravi austrijanac, na dobrom položaju i sa još boljom platom. ……….Asimilacija nije uvek baš išla glatko, sećam se slučaja jednog slovenačkog profesora iz sedamdesetih godina prošlog veka. On je u pošti popunio obrazac na slovenačkom jeziku, šalterska nije to htela da primi. Profesor je digao galamu, pa je zbog toga završio u zatvoru. ……………Ja sam ponekad preterano grub prema Slovencima zato što mi je još u svežem sećanju Milan Kučan, Komiteja, i kompanija. Koji su, iako su Slobodan Milošević i mnogi Srbi govorili da se Slovenija takođe može mirno „razdružiti“, nema problema, rešili da u ime tog razdruživanja puste krv nekim potpuno nedužnim ljudima. Valjda im je rečeno da će istorija zabeležiti da su svoju deželu stvorili mačem. …..Inače, dovoljno je pogledati Zmaga Jelinčića, pa ustvrditi da Srbi i među Slovencima imaju braću. Evo i Handke se dokazao.

    • Kosovac says:

     Pogrešio sam kada sam napisao da je pola Slovenaca glasalo „za“ pripajanje Austriji. Odnos stanovništva u Koruškoj je bio 60% Slovenaca i 40% Austrijanaca (Nemaca). Rezultati referenduma su bili takođe 60% stanovnika „za“,, 40% stanovnika „protiv“. Računam da su Austrijanci u tom nukleusu kao nacionalna manjina, listom glasali „za“, 40% od stanovništva. Znači, da bi se dopunilo 60% rezultata referenduma „za“, onda je za pripajanje Austriji glasalo 20% stanovnika Slovenaca. Jedna Trećina Slovenaca a ne Jedna Polovina kako sam pogrešno rekao. Znači, Jedna Trećina Slovenaca je odlučila da se pripoje Austriji. ……….Ova moja diskusija bi, uz Makedonsko pitanje, bila lep prilog dokazivanju da Demokratija predstavlja dobar sistem gde „prvi ne mora biti Prvi, i drugi može biti Prvi, ukoliko se to naučno dokaže“.

     • Ljubljana says:

      Kosovac brate, Koroska je za nas ko Kosovo za Srbe istorija i bol.. Posebno me boli da so nasi borci XIV.i naravno slavne Majevicke pa i vojvodinske oslobodili veci deo slovenske koroske a su jih englezi oterali..ponosan na deda 3.bat.TT koji su v Pliberku-blajburg zarobili ujkine ;)

   • Sloba says:

    Ja sam reako da cete vi plakati za čika Dražom...

 2. persida says:

  Jos ce ga Austrijanci obesiti. Govnava nacija, po misljenju jednog od najvecih njihovih pisaca, Tomasa Bernharda. Sad vidim zaasto je Berhard mrzeo svoj narod kao hordu maloumnika.

 3. Kosovac says:

  Vidimo, i Austrijanci imaju „istraživačke“ sajtove. To mu dođe kao naš Insajder, BIRN, KRIK i slični sreski špijuni. ……….Poštovani Handke ima pasoš jedne danas nepostojeće države Jugoslavije, i naravno, svi znaju da taj „pasoš“ može da obesi mačku o rep, ili da ga čuva za uspomenu. A ovaj austrijski sorošoid insajder „Itercept“ bi da mu oduzme austrijsko državljanstvo zbog jedne knjižice koja nema nikakvu važnost. Može to, ali samo po Evropskim pravnim tekovinama, u civilizaciji gde su pravne nauke rastegljive kao lastiž, i gde „gore“ lako može da postane „dole“ ukoliko to utvrdi neko ko dobro poznaje Evropske pravne norme napisane na 140.000 stranica. Samo mu treba verovati, i sve je rešeno. ……….Turske kadije mogu da budu profesori pravnih nauka za sve korumpirane evropske „pravnike“ sa Bolonjskom školom.

  • Kosovac says:

   Poznat je univerzalni princip evropskih pravnih tekovina: „Kadija te tuži, kadija ti sudi“. Srbija je naravno u ovavezi po pristupnim pregovorima, da taj princip prožme u sva svoja zakonska rešenja.

 4. Sloba says:

  Najmanje što mi možemo da uradimo je da mu damo Srpsko državljanstvo, nacionalnu penziju i doživotni besplatni smeštaj na Dedinju, sve manje bi me veoma razočaralo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *