ПЕТИЦИЈА ЗА СМЕНУ МЕДВЕДЕВА: Скупљено више од 150.000 потписа!

PETICIJA ZA SMENU MEDVEDEVA: Skupljeno više od 150.000 potpisa!

6 avgusta 2016

medvedev 547IZJAVA predsednika ruske vlade da nastavnici i profesori koji su nezadovoljni visinom plate treba da idu u biznis izazvala je veliki gnev, pa je samo za jedan dan peticiju za smenu Dmitrija Medvedeva podržalo više od 150.000 ljudi. Obraćajući se predsedniku Vladimiru Putinu, organizatori peticije napisali su na sajtu da „riba smrdi od glave“.

U razgovoru na Forumu za mlade „Teritorija smisla“ u Kljazmi premijeru Medvedevu je profesor iz Dagestana postavio pitanje: „Zašto policajci imaju platu veću od 50.000 rubalja, a nastavnici 10.000 do 15.000 rubalja?“

– Često me to pitaju. Ali, za one koji hoće velike zarade ima mnogo predivnih mesta gde se može brže zaraditi. Primera radi, neka idu u biznis. Kad sam završio fakultet mogao sam da odem da radim u tužilaštvo, ali nisam hteo, nego sam ostao na fakultetu gde sam predavao. Platu sam imao 90 rubalja, a da sam otišao u tužilaštvo imao bih tada 250 rubalja – rekao je Medvedev i dodao da policajci rade opasan posao.

Posle te izjave, internet je bio preplavljen komentarima u kojima učitelji, nastavnici i profesori izražavaju negodovanje, jer država ne ceni njihov posao. Medvedev je već izazvao nezadovoljstvo kada je penzionerima koji su mu se žalili da mesečno primaju osam hiljada rubalja (100 evra) otvoreno rekao da nema para da im se povećaju penzije, mada je to bilo obećano. Medvedeva je ostao upamćen po rečenici: „Novca nema, ali vi se držite“. A predsednik Putin vraća optimizam penzionerima.

Pad cene nafte i gasa koje prodaje Rusija drastično je smanjio priliv novca u državni budžet. Zbog toga se ne ispunjavaju obećanja Putina iz 2012. godine da će se do 2018. plate prosvetarima udvostručiti.

Što se tiče, sve učestalijih, priča da će Medvedev morati da napusti premijersku funkciju, one nisu realne. On je na čelu vladajuće „Jedinstvene Rusije“ koja će na izborima u septembru nastojati da zadrži broj mesta koja ima u parlamentu.

LIDER SAD NE VERUJE PUTINU

AMERIČKI predsednik Barak Obama je izrazio sumnju u Putina i njegovu „volju da se pronađe rešenje za sirijsku krizu“: „Nisam siguran da li možemo da verujemo Rusima i Vladimiru Putinu. Zbog toga treba da procenimo da li zaista možemo da dobijemo prekid vatre (u Siriji)“, rekao je Obama i dodao da „Rusija možda nije sposobna da to ostvari, jer je moguće da nema dovoljno veliki uticaj na sirijske vlasti“. SAD i Rusija, inače, zajedno ulažu napore u postizanju diplomatskog rešenja sirijske krize, uvođenju primirja, dostavi humanitarne pomoći i pokretanju političke tranzicije.

ŠTO SI SIROMAŠAN, KAD SI PAMETAN?

U VREME početka divljeg kapitalizma u Rusiji su uspeli samo oni koji su imali mafijašku crtu. Zbog toga su se posle predloga Medvedeva mnogi setili rečenice iz vremena devedesetih kada su novopečeni biznismeni-banditi govorili obrazovanim ljudima: „Zašto si tako siromašan kad si toliko pametan?“

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. termostat says:

    Poslije frke i nove "oluje" u R.Srpskoj i dijelom u "Srbiji" pripremaju i frku u Rusiji(proljece)-Dejan Lucic analiticar

  2. Zyx says:

    A ko Obami veeuje?

  3. longin says:

    Nešto manje od jednog na milion! Stvarno mu gori pod petama. Nego ste, svi vi novinari-govnari željni senzacija pa ih nam plasirate. Profesionalno, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *