ПЕТРЕУС ИМА ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Иде и у минус само да би Америка преузела Србију!

PETREUS IMA PLAN ZA SRBIJU: Ide i u minus samo da bi Amerika preuzela Srbiju!

2 aprila 2018

Kako je građena imperija KKR grupe na Balkanu pod palicom bivšeg direktora CIA Dejvida Petreusa. „Opservatorija novinarstva“: sve investicije donose gubitke.

Glavni cilj medijske ofanzive grupe KKR, na čijem čelu se nalazi bivši direktor CIA Dejvid Petreus, koja je poslednjih godina kupila neke od ključnih medijskih „igrača“ u zemljama bivše Jugoslavije, jeste kupovina uticaja. To je ključ koji objašnjava ogromne investicije koje iz godinu u godinu donose samo gubitke.

Ovo je zaključak istraživanja objavljenog na francuskom portalu „Opservatorija novinarstva“, koje se bavi „medijskom hobotnicom“ kojom upravlja Petreus. U tekstu se navodi da se povratak investicije KKR u balkanske medije ne nazire, a da čak i SBB i hrvatska Nova TV beleže gubitke. Autori istraživanja navode da je teško da bi se neki deoničar obradovao takvom poslovanju investicionog fonda u koji je uložio novac.

– S druge strane, među Petreusovim poznanstvima u Bilderbergu već bi se našao poneko kome bi to moglo odgovarati – zaključuje se u tekstu na portalu „Opservatorija novinarstva“.

„Medijski uzlet“ Petreusa započeo je posle događaja zbog kojih je okončana njegova karijera u CIA. Godine 2012. bio je primoran da podnese ostavku posle otkrića da je ljubavnici odavao državne tajne. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora i na novčanu kaznu od 100.000 dolara. Šest meseci kasnije postao je visokokotirani funkcioner u sistemu KKR.

Do 2016. godine, Petreus, koji se pominjao i kao mogući državni sekretar u Trampovoj administraciji, postao je partner u tom investicionom fondu.

Prvu veliku investiciju u istočnoj Evropi KKR je ostvario kupovinom „Junajted grupe“, u čijem su sastavu srpski SBB i „Telemah“, glavni kablovski operater u Sloveniji i BiH. Pored njih, u „Junajted grupi“ su bili „Total TV“, „Net TV plus“, „Junajted medija“ (Sport klub, Sinemanija, Ultra, Mini ultra, Lov i ribolov) i „CAS medija“.

Već sledeće godine preko „Junajted grupe“ kupili su estradni gigant „Grand produkciju“, a kasnije i 49 odsto udela u vlasništvu portala blic.rs.

Najzad, pokrenuli su i sopstvenu televiziju N1, kao ekskluzivnog reginalnog partnera Si-En-Ena. Osnivanje televizije izazvalo je kontroverze, jer su na taj način objedinjene distribucija i produkcija medijskih sadržaja. Dotadašnji propisi zabranjivali su distributeru da bude i proizvođač sadržaja. Međutim, u avgustu 2014. izglasan je novi zakon koji je to omogućio, a nekoliko meseci kasnije osnovana je televizija N1.

Sledeći veliki potez i presedan KKR je napravio kupovinom slovanačkog „Tušmobila“, opet preko „Junajted grupe“. Do tada je bilo nezabeleženo da kablovski operater kupi operatera mobilne telefonije. Prošle godine otkupio je CME u Hrvatskoj i Sloveniji, u čijem su vlasništvu najgledaniji hrvatski kanal TV Nova i popularna slovenačka POP TV. U međuvremenu, nastavili su da „usisavaju“ konkurenciju, uključujući i kablovskog operatera IKOM.

Vlasničkom stukturom „Junajted grupe“ bavilo je slovanačko „Delo“ u članku pod nazivom „Na tamnoj strani Telemaha“. Glavni junak tog istraživanja bio je Dragan Šolak, koji je 2000. godine u Kragujevcu osnovao lokalnog kablovskog operatera KDS. Prva velika investicija koju je KDS privukao bila je vredna deset miliona dolara, od SEEF, kojim je upravljao „Bedminster kapital menadžment“ Džordža Soroša.

Njegova firma brzo je napredovala i prerasla najpre u SBB, a zatim u „Junajted grupu“. Šolak je ostajao u direktorskoj poziciji, a Slovenci su otkrili i da je zadržao 20 odsto akcija preko firme Gerrard Enterptises sa ostrva Man. Za Šolaka se navodi da poseduje privatne avione, vilu na Ženevskoj jezeru i teren za golf koji je pripadao kralju Jugoslavije.

Šolak se, prema pisanju „Opservatorije novinarstva“, pojavljuje i u depešama „Vikiliksa“. U jednoj, iz 2007. godine, posvećenoj SBB, navodi se da ovaj operater „posluje u neprijateljskom okruženju“. Tadašnji ambasador Majkl Polt prenosi Šolakovu zabrinutost Vašingtonu i ističe napore američkih diplomata i investitora da reše taj problem, odnosno da spreči dominaciju „Telekoma“ koji „koristi agresivne taktike i politički uticaj“ kako bi obezbedio monopolistički položaj.

Inače, Poltov prethodnik u ambasadi, čuveni Vilijam Montgomeri bio je poslovni partner Brenta Sadlera, predsednika N1, a u vreme bombardovanja, dopisnika Si-En-Ena iz Beograda. Njih dvojica su bili suvlasnici konsultantske kuće „MSM i saradnici“ zajedno sa Goranom Matićem, jugoslovenskim saveznim ministrom za informisanje u vreme NATO bombardovanje.

Bombardovanje je veza i sa više puta pomenutim Petreusom. Kako se navodi na francuskom sajtu, Petreus je 1999, kao ađutant, pomagao generalu Hjuu Šeltonu, načelniku Združenog štaba oružanih snaga SAD, u planiranju i koordinaciji bombardovanja. U regionu je ostao prisutan i 2001. i 2002. godine, kada je bio zamenik načelnika misije SFOR u BiH, kao i zamenik komandanta tajne protivterorističke jedinice zadužene za hvatanje haških optuženika.

Kako se navodi u tekstu „Opservatorije novinarstva“, od tada je postao glavni zastupnik preorijentacije armije SAD. Ideja je bila da treba premestiti težište s konvencionalnog rata na borbu protiv pobunjenika pod sloganom „Zadobiti srca i umove“. Svoju doktrinu izneo je u vojnom priručniku koji je objavio 2006. godine. Tu je naveo da pod zadobijanjem srca podrazumeva ubeđivanje stanovništva da je uspeh borbe protiv pobunjenika u njihovom najboljem interesu, a kada govori o umu, misli na uveravanje da sila može da ih zaštiti i da nema svrhe da se opiru.
„Zapamtite da ni za jedno nije bitno da li narod voli trupe. Važan je proračunati lični interes, a ne osećanja“, piše u Petreusovom priručniku.

Francuski general Moris Drijar je Petreusovu krilaticu o srcima i umovima nazvao represivnim merčendajzingom nad stanovništvom. Sam Petreus je, i nakon napuštanja vojne službe i CIA, izjavljivao da je sajber prostor sasvim novo bojno polje, a zalagao se i za veću kontrolu interneta. Danas se veliki deo internet-saobraćaja na Balkanu odvija upravo preko provajdera koji su u Petreusovim rukama.

PRVA ARMIJA BOTOVA

Na sajtu „Opservatorija novinarstva“ navodi se da je Petreus 2010. godine regrutovao prvu armiju botova na internetu. Tada je, kako pišu, objavio javni poziv za program za upravljanje internet-identitetima, koji bi omogućio da 50 korisnika upotrebljava 500 lažnih naloga. Nekoliko godina kasnije mnogobrojni novinari će se okomiti na slične aktivnosti Rusije, ali će začetnički američki primer po pravilu biti prećutkivan.

DOKTORIRAO NA PERCEPCIJI

Petreus je tokom vojne karijere bio posvećen izučavanju percepcije. Na Prinstonu je odbranio doktorsku disertaciju koja je počinjala rečima: „Teško da je išta u međunarodnim odnosima važnije od istorijskih slika i percepcija koje ljudi nose u glavama.“

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

  1. Velika Metla says:

    naci-čemerički otpadu,to što ćete potplatiti nekoliko stotina,pa i hiljada,zavedenih i sluđenih nesrba ne znači da možete i ceo narod srbski potplatiti! Samomisleći Srbi znaju da ste vi neopevano zlo,i dušmani Srbinu! I to se NIKADA neće promeniti! Džaba vam svi vaši kkrvavi dolari,koje stičete kako sa štampanjem tih papirčina bez pokrića,tako i pljačkanjem bliskog i srednjeg istoka!

  2. goran says:

    Iz ovih stopa idem da odjavim SBB kablovsku! Neće mene američki pajser da dere ko ovcu!

  3. Trifun says:

    Samo neka oni ratuju protiv 'malih Rusa na Balkanu', trose vrijeme i energiju da pokore 100 manji i slabiji narod koji je nepokoriv, Rusija je iskoristila to vrijeme i izbacila hipersonicke nuklearne rakete, rakete Satanu 2 koja je teska 220 tona, ima 16 nukleanih glava i leti brzinom vecom pet puta od brzine zvuka, podvodne nuklearne robote, podmornice bez suma koje je skoro nemoguce otkriti, a uskoro ce izbaciti i hipersonicke avione koji ce biti u stanju da prelete zemaljsku kuglu za dva sata i da udaraju po bilo kojem neprijateljskom uporistu na planeti za par minuta IZ SVEMIRA. Nedodirljivi. NARKO-NATO genocidni monstrumi su napravili NEPOPRAVLJIVU STRATESKU GRESKU napadom na nas Srbe, upotrebljavajuci Balkanske dzelate vazale isto kao i Nemacka odgovorna zajedno sa Hrvatima za najmonstruoznije zlocine u istoriji covjecanstva. Jos ce im trebati vremena da to shvate, a jos vise da prihvate svoj POTPUNI PORAZ, koji ce se zavrsiti odlaskom zapadne necivilizacije na dno istorije gdje pripadaju. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *