Петру Матовићу уручена награда „Бранко Миљковић“

Petru Matoviću uručena nagrada „Branko Miljković“

12 maja 2018

Zbirka poezije „Iz srećne republike“ posrećila se Petru Matoviću jer je proglašena najboljom u konkurenciji 150 književnih dela. Nagradu mu je uručila je gradska većnica Jelena Mitrovski.

– U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige, kaže predsednik žirija Goran Maksimović kome su u radu pomagali Marjan Čakarević i Nikola Živanović.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Matović je objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša, Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Nisam citao knjigu, ali je objasnjenje zirija cista nebuloza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *