ПИЧ НАМЕЋЕ СРБИЈИ РЕШЕЊЕ: Очекујем споразум Србије и „Косова“ као две суседне земље

PIČ NAMEĆE SRBIJI REŠENJE: Očekujem sporazum Srbije i „Kosova“ kao dve susedne zemlje

19 januara 2023

Stjuart Pič

Očekujem da vidim sveobuhvatni, konačan, pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i „Kosova“ kao dve susedne zemlje, izjavio je za „Kurir“ specijalni izaslanih Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

On je naveo da taj sporazum mora da bude prihvatljiv za obe strane, te da treba da donese dugoročnu korist građanima „Kosova“ i Srbije, kao i celom regionu.„Koraci napred po pojedinačnim pitanjima tokom prethodnih godina pokazuju da napredak može biti postignut. Pregovaračima na obe strane su očigledno potrebni vreme i prostor da prođu kroz sve detalje, ali proces se odvija već nekoliko godina i niko nema koristi od nepotrebnih odlaganja„, rekao je Pič.

Na konstataciju da Priština uporno odbija da formira Zajednicu srpskih opština, specijalni izaslanik UK odgovorio je da „i Kosovo i Srbija treba da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga“.

I pored toga što ZSO nije formirana već skoro 10 godina, dodao je da ona jeste jedan od „neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih“.

„Nijedna od strana ne treba da posmatra implementaciju sporazuma kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu. I Srbija i Kosovo imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa i svakodnevnih života“, kazao je specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva.

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu rešenja, Pič je napomenuo da ne može da komentariše detalje neobjavljenog dokumenta, ali da London pruža podršku „svakom konstruktivnom predlogu koji će nas dovesti bliže rešenju“.

On je naveo da je, tokom poslednjih 10 godina dijaloga uz posredstvo Evropske unije, došlo do napretka u odnosima „Kosova“ i Srbije, te da bi prioritet trebalo da bude da se dođe u poziciju „kada vreme i resursi mogu da budu usmereni na saradnju i ostvarenje realnih poboljšanja života običnih građana“.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Pič je ponovio stav zapadnih sila da je „Putinova invazija na Ukrajinu neisprovocirani, unapred isplanirani, varvarski napad na suverenu demokratsku državu“.

„Želimo da Rusija zaustavi svoju agresiju i povuče svoje trupe bez odlaganja, da bi usledili pregovori koji će dovesti do održivog mira i povratka zakonima i normama međunarodnog sistema“, naveo je on.

Pored toga, Pič je dodao da Rusija ne misli da su bezbednost i stabilnost na Balkanu u njenom interesu, ne navodeći konkretan argument za taj stav, ali dodavši da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da ukazuje na primere ruskog uplitanja u region.

(RT Balkan)

KOMENTARI11 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovoga satanistu je srbski patrijarh doveo u sveti pravsoalvni dom. UŽAS !

 2. milos says:

  ja ocekujem sporazum engleske sa skotskom kao dve susedne zemlje i vracanje severne irske irskoj.

 3. milorad5 says:

  k je sad pa ovaj,menjaju ih kao baba čarape.

 4. Nebojša says:

  Govedo ostaje govedo.

 5. Koja says:

  očekuj....a dal će da dočekaš, sumnjam...

 6. Gagi says:

  U delu izjave ovog neprijatelja Srba se navodi: "Pregovaračima na obe strane su očigledno potrebni vreme i prostor da prođu kroz sve detalje, ali proces se odvija već nekoliko godina i niko nema koristi od nepotrebnih odlaganja„, rekao je Pič". Znaci, NA TOME se radi vec nekoliko godina, KO li to radi da mi je znati. Inace, SZO je ona velika trokraka udica za somove, naravno, potrebno je usput malo buckati da bi se som sam uhvatio.

 7. michael pan says:

  Ma mars dzukelo, mars !!!

 8. Cetnik says:

  Moz da prrdi kolko oce.

 9. Mi says:

  Međunarodno pravo , pregovarači prolazak kroz detalje..... Šijo mi ga Đuro..... Pritisli ste Vučića skratili mu povodac na najkraće i trućate o međunarodnom pravu... Gospodo sa Albanske teritorije 1999. gog. Našu vojsku su napadale i vaše specijalne jedinice, rame uz rame sa Albanskim, te se pojava vaše njuške u pregovorima može videti kao zloslutna pojava koja dobru ne sluti. Sve te prazne priče ništa ne znaše iza vas je gola sila, kako će biti i dokle jedini Bog to zna, ali se nadam da ničija nije gorela do zore.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *