“Пијавице“ на платну

“Pijavice“ na platnu

8 maja 2017

POSLE gotovo petogodišnjeg rada na projektu i prikupljanju sredstava, pre nekoliko dana „pala“ je prva klapa novog filma reditelja Dragana Marinkovića, koji je adaptacija romana „Pijavice“ Davida Albaharija.

Ovaj projekat podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture, kao i pokrajinski Sekretarijat za kulturu, producent je beogradski „Marebo“, a koproducenti su „Zilion film“ Lazara Ristovskog koji igra i jednu od glavnih uloga (izvršni producent), „Inter film“ iz Hrvatske i „Pank film“ iz Makedonije. Scenario potpisuju Albahari i Marinković, a glavni junak priče je „nepodobni“ pisac i kolumnista Petar Mirić. U vreme velike socijalno-političke krize u Srbiji, Mirić zbog svojih javnih istupa koji se kose sa principima aktuelnog političkog režima doživljava „bliski susret“ sa šefovima državne bezbednosti. Taj traumatični događaj ozbiljno menja njegov život – više ne zna da li je u paranoji zbog onoga što mu se čini da vidi ili postoje stvarni razlozi za njegov strah, i počinje besomučno da traga za istinom…

Kako je svojevremeno izjavio Albahari, „Pijavice“ su, zapravo, priča o predrasudama koje menjaju ljude, prave od njih stvorenja koja slepo slušaju i spremna su da urade sve što se od njih traži.

Marinković je ulogu glavnog junaka Petra Mirića dodelio Nikoli Đuričku. U glumačkoj podeli su i sjajni makedonski glumac Toni Mihajlovski, Petar Božović, Marijana Janković, naša glumica koja živi u Danskoj, popularna hrvatska glumica Iva Mihalić… Direktor fotografije je Boris Gortinski, koji je zbog „Pijavica“ došao iz Los Anđelesa, gde živi.

Film se snima na lokacijama Beograda, Kanade i Hrvatske, a premijera je najavljena za jesen – zimu 2017.

ADAPTACIJE

Marinković je poznat po adaptacijama književnih dela – režirao je „Neku čudnu zemlju“ po motivima priča Radoja Domanovića „Stradija“ i „Mrtvo more“, „Vizantijsko plavo“ po kratkoj priči Milorada Pavića i „Bumerang“ po romanu Svetislava Basare.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *