Пикасова „Девојка“ најскупља

Pikasova „Devojka“ najskuplja

14 maja 2018

VEĆ prva u nizu aukcija, na kojima se kod „Kristija“ u Njujorku rasprodaje kolekcija Dejvida i Pegi Rokfeler, na kojoj su preksinoć bila ponuđena 44 dela umetničkih velikana 19. i 20. veka, nadmašila je sva očekivanja: prodati su svi lotovi, po rekordnoj ceni od 646,1 milion dolara, a u nadmetanju su učestvovali kolekcionari iz čak 34 zemlje.

Najskuplji eksponat prodat je za 115 miliona dolara – Pikasova slika iz ružičaste faze „Devojka sa korpom cveća“, svojevremeno u vlasništvu Gertrude Stajn, pokroviteljke slavnog španskog slikara. Ovo nije do sada najbolji rezultat na aukcijama za Pikasovo delo, ali su svetski rekordi oboreni za slike Monea i Matisa: Moneove „Nimfe u cveću“ prodate su za 84,6 miliona, a Matisova „Odaliska na magnolijama“ za 80,7 miliona dolara. I platno „Tigar se igra sa kornjačom“ Ežena Delakroa, postiglo je najveću aukcijsku cenu do sada za ovog autora, od devet miliona i 875.000 dolara, što je slučaj i sa vedutom Venecije Kamija Koroa, prodatom za nešto više od devet miliona. U trci kolekcionara zavidan je bio broj onih iz Azije, a nadmetali su se i za tri murala Huana Miroa (postigla su cenu od 20 miliona), slike Pola Gogena, Pola Sinjaka…

Aukcije se nastavljaju prodajom engleskog i evropskog nameštaja, keramike, antikviteta i dela primenjene umetnosti, američke umetnosti, a sredstva koja se prikupe, na osnovu testamenta Dejvida Rokfelera (umro prošlog marta, u 101. godini), namenjena su u dobrotvorne svrhe, za institucije koje je finansirao tokom života, među kojima je i Muzej moderne umetnosti (MoMa) čiji je jedan od osnivača bila i njegova majka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Trecerazredno delo, zato je i skupo, da se nametne osdrednjost kao ideal umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *