PIROT: Na sajmu „pirotske vijagre“ preko 4.000 posetilaca

PIROT: Na sajmu „pirotske vijagre“ preko 4.000 posetilaca

26 januara 2014

kobViše od 4.000 posetilaca, od čega polovina iz susedne Bugarske, u subotu je u Pirotu prisustvovalo manifestaciji Sajam peglane kobasice na kojoj se predstavilo 40 proizvođača ovog jedinstvenog specijaliteta koji je sve traženiji na domaćem ali i stranom tržištu.

Među 40 proizvođača, okupljenih u Sportskoj hali „Kej“, stručni žiri je za najboljeg proizvođača proglasio Predraga Stankovića-Mrnjaka, za najuređeniji štand proglašen je štand „Piroćanac“ Miše Chirić, a titulu apsolutnog pobednika poneo je Miša Tošić.

Tošić je izjavio da je, osim recepture, za kvalitetnu peglanu kobasicu neophodno najkvalitetnije meso.

„Treba koristiti samo najkvalitetnije vrste mesa, od stoke sa ispaše, a ne iz tova, znači sa Stare planine i u tome je tajna kvalitetne peglane kobasice. Velika mi je čast što sam ponedo titulu apsolutnog pobednika ove godine“, kazao je Tošić.

Promoter ovogodišnjeg Sajma bio je popularni glumac Milan Lane Gutović, koji je izjavio da je oduševljen pirotskim specijalitetima i da bi peglana kobasica trebalo da postane ne samo srpski, nego i svetski poznat proizvod i brend.

„Osim kobasice, koja je odlična, probao sam i bundevu i sok od drenjina, koji je fantastičan i to biste trebali da zaštitite“, kazao je Gutović.

Osim posetilaca iz susedne Bugarske, na Sajmu je bilo posetilaca i iz Makedonije i Republike Srpske.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je Pirot konačno dobio vrhunsku turističku manifestaciju po kojoj je postao prepoznaljiv.„Sajam je prevazišao sva naša očekivanja. Ima mnogo više posetilaca koji nisu iz Pirota nego Piroćanaca i ja se nadam da ljudi koji se bave stočarstvom i poljoprivredom umeti to da iskoriste, jer je upravo ekonomija osnovna svrha ovakvih manifestacija“, izjavio je Vasić.

Pirotska peglana kobasica je zbog svojih, kako se često ističe, afrodizijačkih svojstava, poznata i kao „pirotska vijagra“.

Prave se isključivo od najkvalitetnije ovčetine i teletine, pa čak i magarećeg, konjskog i kozjeg mesa.

Proizvode se tokom zimskih meseci, tako što se bez ikakve termičke obrade i konzervanasa suše na promaji i svakodnevno „peglaju“ flašom punom vode. Na taj način se iz kobasica istera sav kiseonik čime se sprečava kvarenje mesa.

Zbog takve tehnike, koja im na kraju da oblik potkovice, dobile su ime peglane kobasice.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *