PISAĆEMO NOVU ISTORIJU? – Pronađena pisma naciste Hajnriha Himlera

PISAĆEMO NOVU ISTORIJU? – Pronađena pisma naciste Hajnriha Himlera

26 januara 2014

Himler 400Stotine ranije naobjavljenih privatnih pisma Hajnriha Himlera, zabeležaka i fotografija nađeno je u Izraelu, prenose izraelski mediji pisanje nemačkog “Velta”.

Među njima su takođe ljubavna pisma koje je zloglasni komandir i arhitekta holokausta slao svojoj budućoj supruzi Margo. Pisma pisana, počev od 1927. godine, kada ju je Himler sreo, do pet nedelja pre nego što je izvršio samoubistvo cijanidom 1945, dokumentuju uspon i pad nacističkog režima.

Hajnrih Himler Gestapo Ljubavna pisma naciste Himlera pronađena u Tel Avivu, istorija će možda ponovo morati da se piše

Ona će biti objavljena sutra u tom nemačkom listu. Držala ih je jedna izraelska porodica i sada su u sefu jedne banke u Tel Avivu. Očekuje se da će pisma omogućiti da se obelodani šta se dešavalo iza scene za vreme nacističkog režima.

“Velt” piše da većinu pisama poseduje porodica izraelske režiserke Vanese Lape, čiji će dokumentarac o toj kolekciji, biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru. Himlerove dokumente su navodno uzeli iz sefa njegovog porodičnog doma u Gmundu na Tagernskom jezeru američki vojnici, a na kraju je do njih došao otac Vanese Lapa.

Delovi prepiske objavljene u nemačkim novinama otkrivaju Himlerov antisemitizam i opsesiju.

– Dokumenti ne menjaju sveopštu sliku nacističke vladavine terora, ali sigurno dodaju bezbroj nepoznatih detalja i pomažu da se dobije bolja ideja kakav tip ličnosti je bio SS lider u svakodnevnom životu i svom okruženju – piše “Velt”.

Nemački istoričar je rekao da otkriće tih privatnih dokumenata nema premca i da ne postoji ništa slično što je pripadalo bilo kom drugom članu nacističkog rukovodstva. Iako su se ranija otkrića, kao što su Hilterovi dnevnici pronađeni osamdesetih godina, pokazala kao lažna, “Velt” navodi da su pisma nezavisno verifikovana i da nema razloga da se njihova autentičnost dovodi u pitanje.

Najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot “najavio je da će, takođe, objaviti kolekciju ličnih pisama Himlera, uz fotografije i beleške i da će pokušati da objasni kako su ta dokumenta stigla do Izraela. Među dokumentima su takođe recepti. Lapa je u poslednje dve godine pokušavala da odgovori na pitanje kako su pisma dospela u jevrejsku državu, ali nije došla do konačnog odgovora.

Veruje se da je jedan izraelski umetnik i kolekcionar Haim Rozental zainteresovan za Drugi svetski rat kupio pisma, najverovatnije na buvljoj pijaci u Briselu. Po drugoj verziji događaja dokumenti su nađeni u domu Karla Volfa, Himlerovog ličnog pomoćnika, koji je pobegao u Italiju na kraju rata i nadao se da će moći da ih iskoristi kako bi se pogađao.

Kasnije je Volf odneo pisma u Južnu Afriku, a Rozental ih je od Volfovog ličnog asistenta kupio u Meksiku, zajedno sa grupom investitora za 40.000 dolara. Ne zna se koja je verzija tačna, ali ih je Rozental doneo u Izrael 70-tih godina. Himler je pisma potpisivao sa “tvoj Hajni”.

Međutim, 1938. godine počeo je da vara svoju suprugu, ali je ostao u kontaktu s njom i kćerkom i potpisivao se sa “vaš tata”. “Velt” podseća da je on bio jedan od najjačih nacističkih lidera i najbliži krugu oko Hitlera”. Bio je nemilosrdan organizator holokausta i vođa Vafen SS, gestapoa i policije odgovorne za koncentracione logore i smrt miliona ljudi.

List dodaje da su pisma nađena u sefu izraelskog Jevrejina, čije ime ne pominje i kasnije dospela u privatnu arhivu u Tel Avivu i bila su zaključena u sefu banke. Predsednik Federalne arhive Nemačke Miahel Holman je izjavio:” Sigurni smo za ove dokumente. Nema razloga da da se sumnja u atentičnost dokumenata u Tel Avivu”.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *