Писали Ђукановићу због отказивања НК Прајда

Pisali Đukanoviću zbog otkazivanja NK Prajda

23 septembra 2015

prajdOrganizacija “ILGA Europe”, evropsko krilo krovne internacionalne LGBTIQ Asocijacije sa sjedištem u Briselu, poslala je danas otvoreno pismo Premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću i Ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, te organizovanja treće Povorke ponosa „Montenegro Prajd“ koju je organizacija „Kvir Montenegro“ zakazala za 18. oktobar o u Podgorici.

U pismu se navodi da je ILGA-Europe razočarana saznanjem da je pravo na slobodno okupljanje LGBTI osobama prekršeno više puta u Crnoj Gori 2015. godine.
Povorka u Nikšiću je, kako su podsjetili, zabranjena treći put ove godine.

„Prema informacijama dobijenim od nacionalne organizacije koja je naša članica, Povorka koja je originalno bila planirana za 24. april je zabranjena od strane policije, bez predlaganja alternativnog datuma ili maršute. Povorka je okarakterisana kao “previše rizična” od strane nadležnih organa i ponovo zakazana za 8. maj nakon pritužbi učesnika. Ova Povorka je bila zabranjena sa sličnim objašnjenjem policije. Finalno, u septembru, policija je ponovo navela sigurnosne rizike kao razlog za zabranu. Navedeno je da „okupljanje grupe članova NVO LGBT Forum Progres predstavlja povećani rizik sigurnosti i prijetnji nasiljem i drugim oblicima narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu“, navodi se u pismu ILGA.

Oni su ocijenili da zaštita osnovnih ljudskih sloboda, kao što je pravo na mirno okupljanje, nijesu jednokratne povlastice koje se daju LGBTI aktivistima i saveznicima kao usluga, dodajuči da ta zaštita mora biti uobičajena.

„Crna Gora trenutno zauzima 19. mjesto na Rainbonj Europe Indedž ILGA-Europe, te će njena pozicija pasti ako se nastavi sa zabranama događaja kao što su šetnje ponosa i inicijative javnih protesta. U godini u kojoj je Crna Gora ugostila Evropski IDAHOT Forum 2015, jako je važno za Vladu da pokaže svoju posvećenost promociji ljudskih prava LGBTI osoba. Pozivamo vas da iskoristite svoje vođstvo da osigurate da sva javna okupljanja LGBTI osoba budu organizovana kako je i planirano, s poštovanjem, na siguran način i bez prepreka. Tražimo da preduzmete sve neophodne mjere da osigurate zaštitu Povorke ponosa zazane za 18. oktobar u Podgorici. Vjerujemo da će, uz vašu saradnju, Montenegro Pride 2015 biti označen kao uspješna proslava različitosti i da će Nikšić Prajd biti održan u bliskoj budućnosti“, zaključuje se u pismu.

(rtcg)

KOMENTARI2 komentara

  1. Danilo says:

    M'rs iz moje zemlje SLUGE sOTONE,m'rs!!! Crna Gora je SVETA SRPSKA PRAVOSLAVNA ZEMLJA u kojoj je zabranjen pristup sotoni i sotonskim sledbenicima,zato M'RSSSSSSSSSSSSSS

  2. boke says:

    Bravo Danilo!!! Neka te Bog čuva i sreća prati. Živio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *