Писма Грете Гарбо откривају колико је била усамљена

Pisma Grete Garbo otkrivaju koliko je bila usamljena

8 decembra 2017

Kolekcija pisama američke glumice švedskog porekla Grete Garbo, koja će se uskoro naći na aukciji, otkrivaju koliko je ova najenigmatičnija zvezda Holivuda bila usamljena.

Kolekcija od 36 pisama, napisanih između 1930. i 1940. godine prikazuju „usamljenu i izolovanu ženu“, prenosi Bi-Bi-Si.

Garbo, koja je bila distancirana od medija, uprkos ogromnoj slavi, sve do smrti 1990. godine ostala je velika misterija.

Kolekciju pisama u prodaju će 12. decembra pustiti londonska aukcijska kuća Sotbi.

U pismima, koje je Garbo pisala bliskim prijateljima u Švedskoj, opisivala je svoju depresiju i kako je život na Beverli Hilsu želela da zameni za švedsku prirodu.

„Poslednjih nekoliko dana ovde su tako sivi i dosta razmišljam o Tistadu. O letima tamo kada pada kiša i kada nas obuzima ta čudesna melanholija“, napisala je Garbo u jednom od pisama.

Ona je napisala da je u Holivudu skoro uvek sama i da često razgovara sama sa sobom.

„Vozim se na plažu i šetam i to je uvek čudesno. Ali to je to“, napisala je u pismu upućenom Mariji Vahtmajster, švedskoj grofici 1939. godine.

Ona je pisala i kako je razočarana izmenama napravljenim u filmu „Žena sa dva lica“ u kome se poslednji put pojavila na velikom ekranu, 1941. godine.

Garbo je snimila 28 filmova i bila je poznata kao „božanstvo“, ali i kao veliki pustinjak – odbijala je da daje intervjue, autograme, da se pojavljuje na premijerama i da odgovara na pisma obožavalaca dok je živela na Beverli Hilsu.

Nakon što se penzionisala, kao 30-godišnja žena, preselila se u Njujork i živela sama u apartmanu na Menhetnu.

Nikada se nije udavala, niti je imala decu.

Početna cena njenih pisama, u kojima opisuje detalje života u Holivudu, a koja su čuvali njeni prijatelji, procenjena je na 15.000 do 20.000 funti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *