Писма као временске капсуле

Pisma kao vremenske kapsule

25 decembra 2016

n-pisma_620x0

DVANAESTOGODIŠNJAK (kako sam u pismu tvrdi, a u stvari u tom trenutku četrnaestogodišnjak) sa Kube Fidel Kastro, uputio je krajem 1940. pismo koje počinje rečima: “Dobri moj prijatelju Ruzvelte”! Fidel koji je “u radiju čuo” da će Ruzvelt biti predsednik SAD još jedan “period”, zamolio je svog “američkog prijatelja” da mu u pismu pošalje jednu novčanicu od deset dolara zelenih američkih, jer takvu nije nikad video te bi je rado imao, i čuvao. I još mu je ponudio da mu pokaže najveće “minas” (rudnike) gvožđa na Kubi, ukoliko Ruzvelt želi gvožđe da pravi brodove!

Ovaj istinski biser, samo je jedno od tačno 125 “ličnih pisama koja bi trebalo da pripadaju svima” – kako i glasi podnaslov izuzetne knjige “Muzej prepiske”, koju je kod nas objavila “Geopoetika”.

Autor Šon Ašer, koji je ove nesvakidašnje, jedinstvene dokumente sakupio i priredio tokom četvorogodišnjeg rada, najpre ih je plasirao na veb-sajtu, a ogromna njegova popularnost dovela je do pretakanja ovog sjajnog štiva u “fizički oblik” tj. knjigu.

Bezbroj je sjajnih primera, ali izabraću pregršt iz tog izobilja ne bih li vam zagolicao maštu, obraća se Ašer čitaocu u predgovoru.

– Tu je pismo Mika Džegera Endiju Vorholu koje sadrži izvanredno ležeran opis dizajna za omot albuma grupe “Rolingstonsi”; rukom napisana poruka kraljice Elizabete Druge američkom predsedniku Ajzenhaueru koju prati i Gospojin recept za škotske palačinke; izvrsno vešt odgovor oslobođenog roba upućen starom vlasniku zbog koga će mnogi sijati od zadovoljstva; poslednje bolno pismo koje je Virdžinija Vulf uputila suprugu pre nego što je sebi oduzela život; prelepo, nežno pismo koje bi zagrejalo i najhladnija srca u kom Igi Pop savetuje uznemirenu mladu obožavateljku; posve čudesno pismo (2013. prodato za 5,3 miliona dolara kao najskuplje u istoriji) iz pera Fransisa Krika u kome naučnik sinu saopštava da je pronašao strukturu lanca DNK; strahotan opis mastektomije izvedene bez anestezije koji šezdesetogodišnja pacijentkinja ispisuje svojoj kćerki; i izuzetna prijava za posao koju je sastavio jedan od najslavnijih umova svih vremena Leonardo da Vinči – nabraja Ašer neke od ovih “vremenskih kapsula”, kako opisuje odabrana pisma, od onog iz 14. veka pre nove ere, utisnutog u glinenu pločicu, do poslednjeg – starog tek nekoliko godina.

I nisu samo kraljica i Kastro adresirali na Belu kuću, (budućem) predsedniku Ajzenhaueru se obraćao i čuveni (kao jedini nad kojim je izvršena smrtna kazna zbog dezerterstva u Drugom svetskom ratu) američki vojnik Edi Slovik. Čuvena žena – strelac Eni Okli, prvi ženski superstar, nudila je predsedniku Makinliju da formira odred od 50 žena – superstrelaca koje bi pomogle američkoj vojsci u ratu. Imigrant Patrik Hitler molio je u ličnom pismu predsednika Frenklina D. Ruzvelta da mu dopusti da pristupi vojsci SAD, u koju ga do tad nisu puštali jer je bio – bratanac Adolfa Hitlera! Samom Hitleru pisao je “u ime čovečanstva” Gandi, moleći ga da spreči rat koji će ljudsku vrstu vratiti u stanje divljaštva. Naići će čitalac i na pismo “anonimnog pošiljaoca” (u stvari agenata FBI) koji traži od Martina Lutera Kinga Juniora da izvrši samoubistvo uz preteće “inače…”. Mnoštvo slavnih pošiljalaca, isto toliko još slavnijih primalaca, bezbroj urnebesnih, neverovatnih, užasnih, zastrašujućih detalja i pikanterija – sve to steklo se među koricama ove “antologije epistola”.

BRANDO, KERUAK I PUZO

MARLONU Brandu pisao je Džek Keruak, otkrivajući mu “da se moli” da baš Brando otkupi “Na putu” i od njega napravi film. Slavnom glumcu pismo je uputio i Mario Puzo, navodeći da je “napisao knjigu `Kum` koja je postigla izvestan uspeh” i da smatra da je Brando “jedini glumac koji bi mogao da igra Kuma sa pritajenom žestinom i ironijom koju uloga zahteva”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *