Pismo ambasadorima: 1. jula u EU ulazi zemlja koja krši osnovna ljudska prava

Pismo ambasadorima: 1. jula u EU ulazi zemlja koja krši osnovna ljudska prava

20 juna 2013

34457_vest_hrvatska-eu-brod-1716455472Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH uputili su danas pisma ambasadorima evropskih zemalja, EU i SAD u kojima ukazuju na kršenje osnovnih ljudskih prava izbeglih Srba iz Hrvatske, pogotovo zbog činjenice da ta zemlja 1. jula postaje članica EU, a da nije omogućila ovoj populaciji da ostvare svoja prava u punom kapacitetu.

Banjalučki advokat Željko Bubić pojasnio je novinarima da Udruženje slanjem pisama želi da ukaže na problem koji izbegli iz Hrvatske imaju u pogledu ostvarivanja svojih građanskih prava – imovinska, socijalna, penziona, stanarska i ostala prava.

Prema njegovim rečima, Srbi izbegli iz Hrvatske ostaju bez imovine u Hrvatskoj, dok Republika Srpska, kao entitet, nije u mogućnosti da u dovoljnoj meri zaštiti njihova građanska prava.

Bubić je rekao da se u BiH trenutno nalazi oko 60.000 Srba izbeglih iz Hrvatske koji nisu ostvarili svoja prava iz oblasti radnih, imovinskih, penzionih, stanarskih i socijalnih prava.

„BiH nije ništa konkretno preduzela, kako bi ovo pitanje rešila na bilateralnom nivou sa Hrvatskom. Savet ministara BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH su apsolutno nezainteresovani za ovu populaciju građana koja živi na prostoru Republike Srpske u pogledu zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava“, istakao je Bubić.

On je rekao da je Srpska ispoštovala svoje obaveze prema građanima koji su tokom proteklog rata napustili Republiku Srpsku, zaključujući da je onda logično da bi to trebala da uradi i Hrvatska.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *