ПИСМО ДАЧИЋА САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Британци руше мир на Балкану

PISMO DAČIĆA SAVETU BEZBEDNOSTI: Britanci ruše mir na Balkanu

1 jula 2015

pol-dacic_620x0 34545Srbija smatra da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo nepotrebno, štetno i izazvalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, i zato poziva članice Saveta bezbednosti da ne glasaju za ovaj dokument!

Ovo je ključna poruka pisma koje je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak uputio članicama SB, a u koje su „Novosti“ imale uvid. U obraćanju ministra Dačića, jasno se naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, na koje lideri naroda regiona treba zajedno da pronađu nove odgovore:

– Međutim, nacrt ove rezolucije, koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza – kaže Dačić, i naglašava da o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izazvala sama najava „podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama“.

U poruci članicama SB naglašava se da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva:

– Nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti. Upravo polazeći od toga, a u vezi sa namerom da se SB na usvajanje podnese nacrt rezolucije povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, želim da istaknem važnost sveobuhvatnog sagledavanja svih aspekata i posledica njenog eventualnog usvajanja po proces pomirenja i saradnje u regionu.

U pismu se podseća da se ove godine obeležava i dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je i naša zemlja garant:

– Duboko sam uveren da ovakva rezolucija u aktuelnom momentu može naneti samo štetu krhkom procesu pomirenja i negativno se odraziti na napore odgovornih lidera država u regionu Zapadnog Balkana da stvore bolju zajedničku budućnost.

Dačić poručuje da nacrt rezolucije o Srebrenici kao da je pisan sa „namerom da se odrede dozvoljeni pravci javne debate i da se ograniči mogućnost daljeg istraživanja i utvrđivanja istorijskih činjenica, a da se ukorenjene i iznova podsticane predrasude o krivcima i žrtvama još jednom ponove“:

– Posebno je štetno po pravično suđenje ako se bilo koja vlast ili autoritet, osim nadležne sudske instance, bavi tekućim sudskim postupcima, što važi i za SB, utoliko pre što Srbija izuzetno ceni, poštuje i podržava njegov autoritet i doprinos svetskom miru i bezbednosti.

Srbija smatra i da proces pripreme nacrta Rezolucije nije osmišljen na način koji bi omogućio njeno prihvatanje od strane svih zainteresovanih strana. Nacrt, poručuje Dačić u pismu, ne odražava dostignut stepen saradnje i pomirenja u regionu i ne doprinosi stvaranju pozitivne klime za dalji napredak.

– Razlozi za njeno donošenje su nejasni i sigurni smo da bi njene posledice po regionalnu stabilnost, mir i saradnju bile višestruko negativne. Zato vam se obraćam kako biste svoj autoritet stavili u službu mira, stabilnosti i pomirenja u BiH i regionu, i kako se ovako osmišljena, pripremljena i napisana rezolucija ne bi usvojila – zaključuje Dačić u pismu članicama SB.

BEZ GLASANJA U SARAJEVU

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je juče predlog poslanika Socijaldemokratske partije Denisa Bećirovića da se izjasni o britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Za predlog su glasala 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana i bez dovoljne entitetske većine iz RS predlog je upućen Kolegijumu Doma na usaglašavanje.

IZETBEGOVIĆ: NE ODBIJAMO VUČIĆEVU RUKU

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Bošnjaci nisu odbili ruku pomirenja koju im je pružio srpski premijer Aleksandar Vučić i spreman je, kaže, da istinski radi na tome. On je rekao da se pozitivni pomaci mogu zasnivati samo na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

– Vučić je pružio ruku pomirenja, ali je njegova vlada u isto vreme radila na tome da, pred samo obeležavanje srebreničkog genocida, Orić bude uhapšen i odveden u zatvor u Srbiju – naveo je Izetbegović.

(Večernje novosti)

KOMENTARI



4 komentara

 1. Splićo says:

  Ruše li i Srbi mir na Balkanu spominjanjem Jasenovca?

 2. Ankica says:

  Izmetbegovic bi u cilju pomirenja trebao da prihvati cinjenicu da se zlocin u Silvercity desio i nad Srbima i da bi zato neko morao konacno da odgovara. Zato i trazimo Nasera Orica i njegove muslimanske drugove koji ga tretiraju ko narodnog heroja da se suoce sa odgovornoscu za pokolj nad skoro 3700 Srba. Kada se to desi - mozemo pricati o miru i o jednakom tretmanu svake zrtve pa ma sa koje strane ona bila. Uostalom, potrebno je rasvetliti i mnoge lazi oko napuhanih brojki muslimanskih zrtava. Splico - ne ruse Srbi mir na Balkanu pominjanjem Jasenovackih zrtava. Pominju se one i pominjat ce se u svu vecnost, prosto zato da ne zaboravimo ko ste i sta ste. Vi ste mir sa Jasenovcem odavno slomili. Ne vidim razloga zato bi vama bilo sta oprastali. Pa vi se za nista niste ni pokajali. Vi vrlo pazljivo negujete vase genocide i u heroje ih proglasavate.

 3. mmm says:

  Splico, ustaso, da li ti uopste znas sta je Jasenovac, Jadovno, srpska sela oko Srebrenice.? Znas, znas oddlicno, ali se pravis mutav, koljasu jedan. nismo zaboravili ni onog makedonskog vojnika, koga ste , u tenku , preklali. Djubre jedno, sram te bilo.

 4. Split je Srpski grad says:

  Ljudi Boziji,pa Splico je dupli,HEJ LJUDI,DUPLI AKADEMIK,nedavno se sam pohvalio da poseduje dve akademske titule,a recnik mu "kulturan"prostacki i ulicarski,sa izrazenim "domoljubnim"ustaskim nagonima,a i "odlican" je prevodilac nemackog jezika.Kako je samo "strucno preveo"prezime KRIVOUSTOG...hehehe...al'kad bi se zahebavali."Lik" je obicna izlapotina sa plitkim mozgom ose...ma tip se javlja iz ustanove za mentalno zaostale u razvoju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *