Pismo Ešton i Filea vetar u leđa za Srbiju

Pismo Ešton i Filea vetar u leđa za Srbiju

9 juna 2013

Ketrin EštonPismo Ketrin Ešton i Štefana Filea biće vetar u leđa evrointegracijama Srbije, pišu Večernje novosti. U njemu će, prema pisanju Novosti, o implementciji briselskog sporazuma Beograda i Prištine kao ključnog za donošenje odluke o datumu, preovladavati pozitivan ton. Ešton i File će još jednom pozvati lidere EU da Srbiji odobre datum, tvrde Novosti.

Poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je otišao i korak dalje, pa po pisanju „Blica“ i „Danasa“ , smatra da, ukoliko Bundestag odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu „zelenog svetla“, ali ne i konkretan datum, to može da utiče na gubljenja kredibiliteta Nemačke. To će biti i veliki šamar za Uniju, smatra Flekenštajn koji je funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije.

„Ako EU želi da u budućnosti bude shvaćena ko pouzdan partner, onda mormo da se držimo sopstvenih obećanja i priznamo da su srpska i kosovska vlada uradili visase nego što smo očekivli i da sada treba da dibiju konkretn datum za početak pregovora“, reko je Flekenštajn.

Izvor „Politike” iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke kaže, pak, da Nemačka može da odobri Srbiji datum početka pregovora uz klauzulu da odluka može da bude povučena ako ne dođe do pune primene sporazuma između Beograda i Prištine. Prema ovom izvoru, pregovori bi počeli januara ili februara 2014. godine, objavljeno je večeras na sajtu „Politike“.

Ako se ove tvrdnje izvora iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke ostvare, na Srbiju bi se primenio „crnogorski scenario”, piše na sajtu lista, uz podsećanje da je Crnoj Gori u decembru 2011. bilo obećano da će u junu 2012. godine biti otvoreni pregovori s tom zemljom, ako Crnogorci ispune šest prioritetnih zahteva, kako se na kraju i dogodilo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *