ПИСМО ФРАНЦУСКОГ МАЈОРА: Помогао сам Србији за време бомбардовања зато што ме је било стид моје Француске!

PISMO FRANCUSKOG MAJORA: Pomogao sam Srbiji za vreme bombardovanja zato što me je bilo stid moje Francuske!

22 oktobra 2016

pierre-henri-bunel-46t

Pismo Pjera Binela koji je bio osuđen što je Srbima odavao planove NATO bombardovanja. Zbog podrške Srbima ostao i bez priznanja Legije časti. Narod koji nema prošlost, nema ni budućnost.

Bombardujući Beograd, kao što su to činili nacisti za vreme Drugog svetskog rata, saveznici su sebe ocrnili za večnost. Tim rečima, između ostalih, bivši major Pjer Anri Binel, kog su francuske vlasti osudile zbog špijunaže u korist naše zemlje, uputio je, preko svoje prijateljice iz Pariza Mile Alečković, pismo podrške građanima Srbije, na četrnaestu godišnjicu NATO bombardovanja.

– 1999. godine, počela je NATO agresija protiv ponosnog i slobodnog srpskog naroda, drama koja se dogodila uz saučešće dela javnog mnjenja koje su zloupotrebili NATO i njegovi sateliti. Upravo zato sam odlučio da osujetim takvu nesreću. Bio sam primoran da iza rešetaka francuskog zatvora pratim dalji tog događaja koji će njegove učesnike i krivce zadugo istorijski obeležiti – istakao je u svom pismu Binel.

Bivši francuski oficir osuđen je zbog otkrivanja potencijalnih ciljeva neposredno pred bombardovanje NATO. U ekskluzivnom intervjuu za “Novosti” na desetogodišnjicu bombardovanja Binel je objasnio da je na komadu hartije napisao određeni deo elemenata koji su se nalazili u radnom dokumentu s tabelama, tipovima i brojem važnih vojnih ciljeva koji bi mogli da budu bombardovni.

To je, kao šef kabinteta francuskog predstavnika pri NATO u Briselu, predao srpskoj vezi, generalu Jovanu Milanoviću.

Vojni sud u Parizu ga je zbog toga osudio u decembru 2001. na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Za “Novosti” je tada rekao da se ne kaje i da bi i sada učinio isto, kada bi se našao u sličnoj situaciji.

Pročitajte još:

FRANCUSKI PUKOVNIK: Hteo sam da pucam u mirovnjake na Kosovu koji su sa OVK ubijali Srbe

MARIN LE PEN sasula istinu u lice Francuzima!

U pismu podrške upućenom ovih dana, Pjer Anri Binel ističe da se, priznavnjem nezavisnog Kosova i Metohije od strane vašingtonskih satelita, drama danas nastavlja, podsetivši na to da je i Francuskoj svojevremeno bio oduzet Alzas, pa da ga je vratila.

– Narodi koji nemaju prošlost, nemaju ni budućnost. A oni koji sačuvaju svest o tome ko su i šta su, svest o onima koji su ih stvorili, ako od modernizma uzmu ono što je dobro, mogu da nastave put dalje – poručio je Binel, koji je, zbog svoje podrške Srbima, ostao i bez priznanja Legije časti.

OSEĆAJ STIDA I PONOSA

Binel u pismu podseća da je pred najavljenim zločinom bombardovanja osetio istovremeno i stid i ponos.

– Stid, jer sam video svoju zemlju kako se dobrovoljno upušta u veliko izdajstvo, pre svega same sebe. Učestvovanje u takvom zlodelu nije moglo da služi francuskom narodu. Ali, ono najgore u svemu bilo je to što su naše vlasti izdale tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda izgrađeno na nasleđu istorije. Ali, osetio sam tada i ponos. Iz mog pariskog zatvora osetio sam veliko prijateljstvo prema Srbima, koje su tukli zato jer su branili život, kulturu i slobodu, svoja najosnovnija prava.

KOMENTARI14 komentara

 1. P.svaba says:

  PJER BINELU... VELIKO HVALA PRIJATELJU SRBIJE I SRBSKOG NARODA.

 2. srbenda iz b.topole says:

  Ovaj Covek je spasio cast, ONE Francuske koju smo voleli i postovali.

 3. Miticus says:

  Na francuskom se COVEK kaze: Pjer Binel

 4. Momcilo says:

  Svaka ti cast junace! Jebes onu medalju sta ti je oduzese, niti ona predstavlja sto je nekad bila, niti su oni sto ti je oduzese pravednici. Zasluzio si ti priznanje Srba, to vrijedi vise od bilo koje medalje. Ali, u ime izdajstva tvoje zemlje, morati cemo kad-tad da se oduzimo Francuskoj koja nas je bombardirala. U to ime, napravit' cemo kip kurve koja lezi rasirenih nogu, drzeci se rukama za francusku zastavu, a podala se nakazi koja pohotno slini nad njom. Nakaza treba da ima na ledjima natpis USA. Na sve cetiri strane svijeta staviti cemo tablu: IZDALI STE NAS! Dakle, svaka tebi cast, al' poruka za francuske politicke pickice: IZDALI STE NAS, PUSACI NATO KITA!

 5. Apis says:

  Bravo Momcilo! Posle tako dobrog komentara ja odustajem da pisem na ovu temu. L.pozdrav!

 6. Cika Vukasin iz Jasenovca says:

  Momo majstore, nek oni samo rade svoj poso. Ti sto rece, nece ih to zaboljeti jer takvi kurvini sinovi imaju djon obraz. Zaboljece prave ponosne Francuze koji se danas stide te kurve!

 7. Mile says:

  Svaka čast.

 8. Damok says:

  Momcilo majstore, hvala ti za ovo opazanje istorijskih dogadaja. Sa tako malo reci sve opisano i receno. Ja nazalost nemam puno ni zivota ni vremena pa cu skrtariti na recima. Felicitation Pjer Binel pour nous aider! On vas jamais oublies!

 9. SRBIN says:

  SVAKA CAST PJER..TI SI VELIKI COVEK I PRIJATELJ SRPSKOG NARODA...ZIVI DUGO,SRECNO,PONOSNO I GORDO PRIJATELJU..

 10. Dragan Bec says:

  Sta je francuska za srbe bila... Najdublje i najpotresnije je to osećanje ljubavi prema Francuskoj iskazao pesnik Vladislav Petković Dis. Deleći sudbinu svog naroda, u normandijskom gradu P'tit Dalu, gde su bile kolonije srpskih izbeglica, gledajući kako francuski dobrotvori organizuju koncert u korist srpske siročadi, pesnik je, okružen nekolicinom francuskih književnika, rekao: "Kad se budemo vratili na naša ognjišta i naše majke zateknemo još u životu, one će nas dočekati i pitati: — 'Kako ste se osećali u Francuskoj?'. Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro!' Ako su naše žene i naše sestre još u životu, one će nas zagrliti i pitati: 'Kako ste se osećali u Francuskoj?' Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro!' Ako su naša deca, koja su saznala za najveća iskušenja ovog sveta, još u životu, ona će nas zagrliti takođe; ali njihova usta neće umeti da nam postave to pitanje; ona će nas samo prosto zapitati: 'Gde je ta Francuska?' Umesto odgovora, Mi ćemo staviti ruku na srce i reći ćemo im: 'Evo, Francuska je ovde' i naša deca će nas razumeti".

 11. vlado zrnich says:

  Srbi su se isto kao i Rusi Francuzma odavo oduzili. - U I Sv. ratu na Solunskom frontu i u tvrdjavi Verden; - U II Sv. ratu u Bos. planinama, Sremskom frontu, kao i Rusi pod Moskvom i Staljingradom, - oslobodjali njihovu Francuzku. Ipak, svaka mu cast i hvala od srbskih i ruskih veterana.

 12. vlado zrnich says:

  vlado zrnich Says: septembar 11th, 2015 u 9:57 pm Srbi su se isto kao i Rusi Francuzma odavo oduzili. – U I Sv. ratu na Solunskom frontu i u tvrdjavi Verden; – U II Sv. ratu u Bos. planinama, Sremskom frontu

 13. MickoNY says:

  Momcilo ti si genije, da imamo ikog normalnog u drzavnom vrhu to bi bilo ucinjeno odavno...ideja je fenomenalna i originalna. Ali ,uvek ima neko ali koje nama srecu kvari, i ovi nasi su lizaci NATO bulja ...na zalost.... i umalo da zaboravim : Hvala Pjer Binelu, oficiru i coveku, i nadam se da ce jednog dana biti odlikovan od neke zaista srpske patriotske vlasti.

 14. Mlax says:

  Nazvati jednu ulicu u Beogradu po ovom Francuzu.Ulica Pjera Binjela.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *