PISMO VLADI SRBIJE Doživotno zabranite Mamiću ulazak u Srbiju

PISMO VLADI SRBIJE Doživotno zabranite Mamiću ulazak u Srbiju

17 marta 2013

ZdravkoPredstavnik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj za Splitsko-dalmatinsku županiju, Miroslav Jovičić u otvorenom pismu, zatražio je od Vlade Republike Srbije, kao matične države svih Srba, da na svom području proglasi doživotno nepoželjnom osobom Zdravka Mamića, jer je na nacionalnoj osnovi izvređao ministra u Vladi Republike Hrvatske Željka Jovanovića.

„Zahtevam kao Srbin od Vlade Republike Srbije kao matične otadžbine svih Srba da se po hitnom postupku Zdravko Mamić proglasi ‘personom non grata’ u Republici Srbiji, sa zabranom ulaska i prelaska preko Republike Srbije dok god je živ“, piše Jovičić, koji je i član Vijeća Srpske nacionalne manjine u Splitu.

Na patinje zbog čega se pismom obratio vlastima Srbije a ne Hrvatske, Jovičić je kazao kako je jedan od razloga to što je „Srbija matična država svih Srba“. Svojom izjavom o ministru Jovanoviću, Mamić je prekršio humani i kulturni kodeks, rekao je Jovičić.

U otvorenom pismu Vladi Srbije navodi kako je preneražen i osobno uvređen Mamićevom izjavom.

„Kao jedan od ovlaštenih i legalno izabranih predstavnika Srba u Gradu Splitu i Dalmaciji, lično i u ime familije, zahtevam da javno osudite i dalje pokrenete javnu osudu protiv Zdravka Mamića„, piše Jovičić. Mamić je „mediokretskim i maloumno biranim rečima“ napao legalnog ministra sporta u Vladi Republike Hrvatske, „slobodne domovine Hrvata ali stotine hiljada, što hiljadama godina autohtonih, to i ostalih u par sto godina novonaseljenih Srba!“

Jovičić, koji je u pismu Mamića nazvao kriminalcem, ocenio je da su Mamićeve izjave opasne i za Hrvatsku. „Izjava kriminalca Zdravka Mamića nisu samo govor mržnje kažnjiv po KZ RH čl. 325. Njegove izjave su krajnje agresivne, vređajuće, opasne ne samo za sve Srbe ma gde bili, nego posebno za Republiku Hrvatsku, s aspekta fudbalske utakmice između Hrvatske i Srbije (sledeće sedmice) a nadasve, ova izjava je direktni napad na razvoj i gospodarstvo Hrvatske“, posebno vezano za turizam, naveo je Jovičić.

„Ono što je Mamić javno izjavio o cenjenom gospodinu Željku Jovanoviću graniči s najvećim naci-fašističkim izjavama ikada izrečenim protiv bilo kog pripadnika druge nacije od bilo kojeg ljudskog izroda Sveta“, navodi u pismu Jovičić.

„Zdravko Mamić, inače poznat po ‘pametnim’ i omalovažavajućim izjavama protiv svih onih koji ne odgovaraju njegovim interesima i sili njegovog novca i lobija, a posebno onih koje ne može potkupiti na ovaj ili onaj način, ovom izjavom konačno dokazuje da zaslužuje najveću moguću kaznu uz izgon iz lijepe naše Hrvatske, kao njen nedostojni građanin!“ ističe Jovičić, koji svoje otvoreno pismo završava rečima: „Spasi nas Bože belosvjetskih budala i mediokriteta!!!“.

(Jutarnji list – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *