ЧЕДОМИР АНТИЋ – Отворено писмо Александру Вучићу

ČEDOMIR ANTIĆ – Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

24 avgusta 2015

CEDOMIR Antic 7876Piše: Čedomir Antić

Pišem Vam javno zato što sam uveren da službena pisma shvatate lično. Ne pišem Vam da bih Vas hvalio jer mislim da Vam takva obraćanja štete i da ih odavno sami podstičete. Želim da se javnost osvedoči da i Vi znate. Zato Vam pišem na ovaj način.

Regionalna politika koju vodite doživela je potpuni neuspeh. Vi naravno, neprekidno procenjujući raspoloženje prosečnih birača i oslanjajući se na pohvale koje Vam izriču predstavnici nekoliko evropskih i jedne prekookeanske države, jamačno mislite suprotno i ovo moje obraćanje primili bi ste kao ozbiljno samo kada bih i ja mogao da se pohvalim da bi za mene glasalo bar dva miliona birača. U tom slučaju bi me predali Pinku i Informeru umesto da odgovorite.

Uveravam Vas, gospodine predsedniče srpske vlade, da grešite. Vi mislite na sledeće izbore – ja na decenije… Sigurni ste da ste uhvatili Boga za bradu i videli Aneglu Merkel kako se smeje… Ja sam pak začuđen što neko Vaše pameti i obrazovanja ne pomišlja gde su ona trojica Srba koji su pre Vas, tokom proteklih dvadeset pet godina, imali podršku više od dva miliona građana…

Vas hvale, srpski premijeru, a srpski narod koji živi u našim zemljama izvan granica otadžbine obespravljaju. Mislite li da je to slučajna koincidencija ili je, možda, prvo posledica drugog?

No, ako se bar ne pribojavite Miloševićeve sudbine, ako bi Vam bilo drago da služite kao neka krpa ili Tadić… Zar Vam je promakao bizarni obrazac kod Sremsko-Baranjske oblasti i Severnog Kosova? Tiranin kome ste nekad držali govor na mitingu sahrane, dozvolio je obespravljivanje Srba iz Vukovara, baš kao što su Vaše vlade prihvatile uključivanje Severa u „Republjik Kosova“. Milošević je pustio da Erdutski sporazum nikada ne bude sproveden i da Zajedničko veće opština u Slavoniji bude samo nevladina organizacija. Ista sudbina se smeši Zajednici srpskih oština na Kosovu. U Vukovaru je poruka Srbima upućena kada je sporazumu naklonjeni Slavko Dokmanović uhapšen i poslan u Hag. U smrt. Na Kosovu je pobornik sporazuma i popuštanja, Oliver Ivanović, takođe uhapšen i danas je žrtva…

Vidite li sudbinu prijatelja političara i birokrata čijom se naklonošću dičite? Želite li sudbinu „garanata mira“, „reformskih šampiona“, „mr Juropa“ iz Beograda – koji su svi postali politička arheologija? Ili se možda nadate sudbini članova tog političkog harema iz Azije i Afrike…?

Sedmi godišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu, koji je objavio Napredni klub, govori da stanje ovih prava nije bilo gore čitavu deceniju… Prava Srba u Hrvatskoj gaze duboko podeljene i radikalizovane elite. Srpski narod i Srbija nisu učesnici sukoba, već izgovor i most pomirenja dve sukobljene Hrvatske. Nepromišljena politika Srbije, opterećena prošlošću dvojice čelnih političara, takođe je doprinela ovome. Note i pozivi ne vrede. EU namerno sve predstavlja kao pitanje manjinskih prava, za koja nije nadležna. No, pošto se ovako razlikuje obim prava raznih manjina u Hrvatskoj, reč je o kršenju ljudskih prava. Vi ne možete da promenite strane političare koji na mržnji grade politike i pravdaju karijere… Ali možete li da prestanete da gasite ustanove koje štite srpski narod izvan Srbije? Možete li da u svakoj ovakovoj situaciji kao odgovor povećate danas simbolična budžetska sredstva za Srbe izvan Srbije? 

Odakle Vam pravo da se uopšte oglašavate o referendumu koji u Republici Srpskoj treba da zaštiti dejtonski ustav? Ako niste spremni da zaštitite autonomiju Srpske od onih drugara koji misle da su entitetska policija i ministarstvo poljoprivrede protivni evropskim reformama a trpe ih u desetak država unije, onda se bar ne izjašnjavajte. Znate li da se stranka Vašeg prijatelja Bakira Izetbegovića u maju 2015. programski opredelila za ukidanje Republike Srpske?

Srpski premijeru, da li ste reagovali kada je premijer Crne Gore izjavio da su Crnoj Gori mnogi hteli da nametnu „tuđinski jezik“ umesto „svog crnogorskog“, a tim – srpskim jezikom govori većina građana Crne Gore?

Šta je sa pravima Srba u Raminoj Albaniji? Znate li da plaćaju 700 evra kazne ako se izjasne drugačije nego u vreme staljinizma?

Ima, gospodine predsedniče vlade još pedesetak ovakvih činjenica… Na putu ka Evropskoj uniji, koji će trajati još najmanje deceniju, a možda i nekoliko puta toliko, neće nam pomoći ako žrtvujemo četvrtinu srpskog naroda. Naprotiv. Ni deklarativne izjave tu ne pomažu… Ni domaći zadaci Vašeg ministra koji tvrdi da je posle Vas u celom narodu po kalibru drugi patriota, kome ste prepustili da se bavi Srpstvom u čemu ima uspeha koliko i u imitiranju Majkovskog, Lorke i Nerude. 

(Napredni klub)

KOMENTARI27 komentara

 1. Zapadnjak says:

  Ovo je dobro,sasvim dobra kritika premijera i delovanja vlade i ne delovanja vlade kad se tiće,recimo Srba u Hrvatskoj.Još je gđa Kosor rekla da nikada više Hrvatska neće ići po mišljenje o bilo čemu u Beograd,ovaj aparthejd koji je na delu u Hrvatskoj a uperen je direktno ka Srbima,mora biti veliki problem Srpskog društva,pa makar i za razmišljanje.Kao što sam napisao,ovo je vrlo dobra kritika premijeru,ali,uvek to ali,gospodine Antiću,bilo bi stvarno još i bolje kad bi na koncu vaše kritike dali konkretne predloge i ideje šta da se povodom aparthejda uradi i kako se treba postaviti vlada u celini prema tom gorućem problemu,jer ako se ništa ne čini,opeći će prste a Srbi u Krajini biće još izloženiji šikaniranju i na kraju progonima svake vrste,to je neminovnost,čeka se samo da neko počne,i mislim da više nikada Srba neće biti na tim prostorima,zato morate izlaziti i boriti se konkretnim predlozima,zagristi u te probleme i ne ispuštati dok se ne reše,kako,tako.

 2. vitez says:

  vucicu sram te bilo stidi se

 3. Draga says:

  Nebih ja da kritikujem ni vladu ni premijera , već nas uspavane i dementne narodne mase . Zar je moguće da smo toliki metuzalemi i da tako brzo zaboravljamo i da se još lakše prepuštamo lažnim i nemogućim obećanjima . Očito da smo mi nesvesni kud idemo i što nas čeka svest su nam pomutili i uništili oni koji su pokupovali sva naša javna glasila i koji nam uvrstiše u program Starlete , Parove Farme ,Velikog brata , tuđu šund muziku samo da nam odvuku pažnju od stvarnih problena i njihovih namera. Zaboravismo gde nam ode premijer prvog dana posle izbora a gde predsednik i zašto ? Zaboravismo retoriku istih pre izbora i posle istih .Zaboravismo na nas svakodnevo proveravaju , a svake druge izborom dokazuju da im je vlast stabilna i moć jaka a mi iz godine u godinu tomemo u živom blatu . Doduše oni odlaze kad završe svoje obaveze punih đepova i obezbeđeni za njihove unuke i praunuke a mi sve više na kontejnerima . Pitam se kad će narod umesto izbora odabrati metlu i počistiti i one bivše i sadašnje kao i njihove mentore i pokazati da je sposoban da vodi svoju očišćenu kuću sam bez ičije pomoći . Kad će narod shvatiti da nam ode u beo svet sva naša mladost i pamet da nas za koju godinu neće biti ili ćemo biti manjina u sopstvenoj državi a to i jeste namera naših " velikih prijatelja "

 4. rodoljub zaharijevic says:

  covek sve rekao,a mogao bi jos mnogo toga,no i ovo je dosta,ali ima problem,nece se nista promeniti onaj drugi covek je nepopravljiv.

 5. mija says:

  "Pišem vam, jer šta bih mog'o drugo, i šta vam drugo mogu reći! Sad zavisi od vaše volje priznanje vaše dal' ću steći." Pokrenite se, za ime sveta, vi koji imate nekog uticaja! Zar ne vidite da namerno uništava Srbiju?

 6. Pravdaa says:

  Vučić je samo srestvo da se dokrajči Srpski Narod jer je pogodan pa čak i bolji od Tadića Fašistička Evropa ima za cilj ili uništiti Srbiju ili Srbe promeniti to jest prevesti ih u katolicizam zato alternetiva nije samo smeniti jednog nepismenog Vučića koji se uživeo u ulogu nego smeniti ceo vrh naše crkve pa i Patrijaha samo tako Srbija može dočekati bolje sjutra.

 7. Biljana says:

  Slazem se sa gospodjom Dragom!...SVE smo mi zaboravili, a posebno smo zaboravili na nas.. Pustili smo da stvari idu Kako drugi zele, pustili da nas lazu.... Mi smo krivi ! Srbijo, probudi se i trgni se!! Ne zavisimo mi od premijera, ni predsednika, ni bilo koga "na vlasti" ili u opoziciji- vec od nas samih! ! Drzava treba da radi za nase dobro a ne obrnuto.

 8. ANGELA says:

  dobro je pismo, premda, suvese uctivno , i za njegov um, suvise komplikovano, jer je pismeno i akademski!

 9. Ljubiša Radović says:

  Zašto g. Čedomire Antiću s bitangom raygovarate u "rukavicama". Zašto stvari ne nazovete pravim imenom - IZDAJA I IZDAJNIK SRBSKOG NARODA ???

 10. Mićko says:

  Čedomir je u ovom tekstu jedino namerno ili nenamerno (možda čovek nema dovoljno informacija!?)izostavio činjenicu da je apostrofirani premijer nepoznatog dana na nepoznatoj lokaciji potpisao tzv. "svečanu obavezu" što treba da učini od trenutka kada ga postave u sedlo. U ovom aktuelnom vremenu on to revnosno radi, ali ukoliko zbog nesmotrenosti napravi neki nepromišljen ("pogrešan") potez, čeka ga sudbina nekih bivših jahača u sedlu!

 11. miroslav says:

  IN MEDIAS RES G.ANTICU.BRAVO.MORA NARODE MOJ U RUKAVICAMA,DA VAZDUPLOHOVI NE BI SHVATILI.VUCIC NIJE NEPISMEN,ALI MEGATREND JESTE.

 12. LiLi says:

  Znaci Cedomire i ti sine Brute.....doslo vreme i ti da uplovis u politiku ali sada ozbiljno!!! Tekst je u daljem izlaganju nebitan!!!!

 13. artiljerac says:

  Podigni glavu narode Srpski, probudi se da vidis sta rade izdajnici. Prodali su veru za veceru , prodace ceo SRPSKI NAROD. Cedomire , dramoser je ucenjen od strane njegovih nalogodavaca tu istinu o njemu treba izneti u javnost I tako spasiti Srbiju. Pogledajte seriju SALAMANDER koja se bas slucajno sada emituje na RTS radnim danima u 21 h (PROMENITE IMENA I LOKACIJU ZBIVANJA SERIJE I SVE JE ISTO)

 14. MZ says:

  Vučiću predsedniče ovo je poslednji poziv za otrežnjenje kako shvatih po rečima Antića,takođe i poziv za biračko otrežnjenje.Narodu je dosta prevara,harača i podvala vlasti.

 15. Mile says:

  Svaa Vam cast G-dine Anticu,ovo Vase pismo ako ga procitamuje podstrek dase trgne iz kreveta,i da nesto uradi za Srbstvo-Super Anticu.

 16. Apis says:

  Dragi moji Srbi! Pismo je odlicno a vasi komentari većinom jos bolji. Sustina vasih komentara govori da niste naivni, da razumete sustinu i mate odlucan stav. Ja bih samo predlozio da iskoristite stari a veoma lep srpski obicaj da se sto vise druzite sa komsijama i sa njima komentirate kao i ovdje. S obzirom na vase spretno izrazavanje verujem da ćete mnoge zalutale, kolebljive i apaticne probuditi kao patriote spremne da brane sebe i drzavu. Treba nam takvih sto vise ne da otpocnemo rat nego da u svakoj prilici bez straha iznose i brane svoj stav. PAMETAN PATRIOTA JE OPASTAN I BEZ ORUZJA!

 17. yugovic says:

  Jeli to dolaze ibori u srbiji skoro ? Aj mozda se I pojavi neko posle 100 godina da bude srbima dobar.

 18. Altaj says:

  I danas se nesmanjenim zadovoljstvom prisećamo "Skloni mi se sa Sunca", čoveka iz bureta. Svi evropski ljudi. U rukavicama. Sa inteligencijom ili bez nje. Svi Predsednikovi ljudi!(na žalost, ne našeg, jer našeg i nemamo) Svi naši političari. Svi naši "analitičari". Svi naši klovnovi. Pogrešna taktika gospodina Koštunice. Račun bez krčmara. Pronemačka taktika gospodina Đinđića. Zakasnelo saznanje koje ga je koštalo života. Proevropska taktika gospodina Tadića. Početak kraja. Antisrpska taktika gospodina Vučića. Razrada kraja. Teoretski umiljata taktika gospodina Antića. Glazura na proevropsku tortu namenjenu srpskom puku, sa rajsneglama u sredini. Pa kad mogu oni, mogu i ja. Ja sam pametniji. Svi redom su bili preokupirani populističkim izjavama pre glavnih pretstava. Eto, dolazi do pomaljanja i sledćeg slučaja, a to je slučaj gospodina Antića. I svi redom su pobrali podršku dela Srba. "Pravo u sridu" kako vole da kažu pristalice umiljatih reči, misleći da se te reči baš na njih lično odnose. Gospodin Antić je učesnik studentskoh nemira u svoje(radikalno) vreme. Ali protivnik i terminator studentskih nemira u svoje demokratsko vreme. Sve u svoje vreme i primereno stilu. Kralj je mrtav! Živeo Kralj!

 19. Čedomir says:

  Imenjače, nemoj molim te da uspeš. Srbiji više ne trebaju ljudi uspešnog profila. Okilavili smo od njih. Sve i jedan sa uspehom nas je zavio u crno. Ili sačekaj malo. Mlad si. Da bar jednu crninu skinemo. Nemamo mesta za novu.

 20. Mirko says:

  Cedomir Antic je potpuno u pravu. Aleksandar Vucic nije politicar koji u ovom vremenu stiti interese Srbije. On je neki politicar za 24 casa ili 6 meseci. Dosta je naivan i jednostran politicar . Srbiji trenutno treba politicar daleko veceg ranga . Srbiji treba hrabar, odvazan, inteligentan intelektualac . Srbiji treba vodja koji nema dlaku na jeziku narocito onda kad se radi o interesima Srbije . Srbija trpi ogromne stete od puzecih, lakomislenih i naivnih politicara, koji su u crno zavili Srbiju od 2000. do 2015. godine . Na celo Srbije mora doci covek koji se nije politicki formirao u krugu danasnjih politicara. To mora biti akademik, profesor univerziteta , po vokaciji prirodni diplomata. OD KUD PRAVO VUCICU DA PODUCAVA DODIKA , KAKO DA SACUVA DEJTON I DA MU UDARA KONTRU.

 21. jovo says:

  Kome je potrebna zajednica srpskih opstina na Kosovu koja nece imati izvrsna ovlascenja. Kada covek vidi ljubljene Djurica sa Kosovskim srbima koji zastupaju srbe u pregovorima, to je tuga i zalost. Postrovljavju ih kao ovcice da prihvataju nesto sto je suprotno njihovim interesima. Srbija nikad nece biti clanica EU, ne za 10. godina i kome je potrebno otvaranje nekih poglavlja. To je isto kao projekat Beograd na vodi ciji radovi trebaju da traju 30. godina u centru Beograda. Predati Sever Kosova u nadleznost Kosovskih istitucija nad kojom teritorijom je Srbija imala suverenu vlast nezna se kojim imenom to da nazovemo.

 22. Vladimir says:

  Ispod časti je spadati na taj nivo i pokretati polemiku sa Vučićem. Šta mu reći za sve to što radi, ili bolje reći glumi, a očekivati da mu to dodje do svesti? Da je čovek od časti sam bi radio onako kako treba, ne bi se ponašao kao primitivac i držao govore po medijima gde pokušava da ubedi narod nekom jeftinom pričom, u koju ni deca predškolskog uzrasta ne bi poverovala, da on zna šta radi i da vodi Srbiju ka putu uspeha. Ne bi nas govedo blamiralo gde god se pojavi i prosipalo šuplje priče koje trebaju da njega predstave kao dobrog čoveka i neprevazidjenog političara, a nas kao ništarije i šljam. Vučiću? Djindjić je umro kao gospodin čovek. Ti ćeš biti rzapet na krstu. Nemaš pojma šta će te snaći ako se ovaj narod prizove pameti i ujedini. Platićeš punu cenu za sve manipulacije i laži, kao što će i ovi tvoji prethodnici koji su pomislili da su se izvukli i da im je narod zaboravio sve rasprodaje i malverzacije.

 23. Simonida says:

  Odlican tekst.Bojim se da je "uzalud Vam trud sviraci...",kasno je vec. dr Simonida Mitic iz Beograda, kci prof.Lazara Stojnovica iz Osijeka kojeg tamo nema, unuka prof.Gavrila Stojnovica iz Cepina,kojeg tamo nema...

 24. Pingback: ČEDOMIR ANTIĆ – Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću | Jadovno 1941.

 25. ajduk s says:

  Prestanimo da vredjamo više pedere sa Vučiću! Dosta im je i onog bola od mesta koji izbacuje pravi nadimak za ovog šizofrenika!

 26. oko says:

  dzabe vucicu i dacicu pismo oni rade sto merkelova kaze srba nema u srbiji a u svetu i nemaju pravo glasa u matici srbiji sve po receptu druga tita josipa

 27. Zlatko says:

  Gospodine Anticu, naučite se da svoju misao oblikujete kao celoviti izraz dobronamernog čoveka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *