ПИТАМО СТУДЕНТЕ: Да ли остајете у Црној Гори након завршетка факултета?

PITAMO STUDENTE: Da li ostajete u Crnoj Gori nakon završetka fakulteta?

1 decembra 2016

cg-tesko-do-posla_620x0

PREMA podacima biroa za zapošljavanje, Crna Gora je odavno postala zemlja kojoj više nisu potrebni visokoškolci! Od ukupno 12.728 slobodnih radnih mesta, u prvih šest meseci ove godine, poslodavci su tražili samo 2.639 radnika sa višim ili visokim obrazovanjem. Za 33 odsto radnih mesta bila je dovoljna srednja škola, a za većinu poslova (55 odsto) škola ne treba, tražena su niskokvalifikovana ili polukvalifikovana zanimanja.

Najviše je nezaposlenih sa diplomama Ekonomskog i Pravnog fakulteta, ali i visokoškolaca koji su završili neke od studija iz oblasti menadžmenta. Ipak, statistika Zavoda za zapošljavanje ni ove godine nije omela Univerzitet Crne Gore da predloži da na Pravni i Ekonomski fakultet bude primljen isti broj studenata kao i prošle – više od 1.400.

Istovremeno sve je veći broj srednjoškolaca koji upisuju fakultete, preko 80 odsto. Sve to dovodi do toga da statistiku biroa rada svake godine popuni oko 2.000 svršenih visokoškolaca koji traže posao. Sve to je razlog da sve veći broj diplomaca pokušava da se prekvalifikuje i prihvata poslove za koje nije potreban fakultet, ili odlaze u inostranstvo.

„Novosti“ su neke od njih pitali kakav će biti njihov izbor. Čini se da odgovori koje smo dobili više govore o željama mladih, a samo delom o realnim mogućnostima za pronalaženje posla.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *