PITANJE: Gde se denuo URS?

PITANJE: Gde se denuo URS?

24 jula 2014

logo-urs-490x3272Na ulazu u zgradu na Trgu republike 5 više ne postoji tabla sa natpisom Ujedinjeni regioni Srbije. „Gde ste pošli?“, upitao je portir. „Gore, u URS“. „Oni više nisu ovde, preselili su se pre više meseci, čini mi se na Topličin venac.“

Na adresi Topličin venac 11 nalazio se Gradski odbor Ujedinjenih regiona Srbije, stranke koja je sa Mlađanom Dinkićem na čelu na prošlim izborima završila ispod cenzusa. Tamo, u holu zgrade na poštanskom sandučetu piše „G17 plus, regionalni odbor“. Međutim, u prizemlju na ulaznim staklenim vratima piše „Narodna stranka Srbije“, unutra nikoga. „Nije više ovde URS, iselili su se. Tu je sada neka druga stranka“, kažu zaposleni sa sprata iznad. Narodna stranka Srbije je, podsetimo, politička organizacija koju namerava da osnuje deo (bivših) funkcionera URS.

Iako je zvanično i dalje zaveden u registru političkih stranaka, u kojem se navodi da je zastupnik Mlađan Dinkić, URS praktično više ne postoji. Nema svoju centralu, a svi funkcioneri su otišli na različite strane. Da li će se partija i zvanično ugasiti, pitanje je na koje niko od nekadašnjih funkcionera nije znao da odgovori, „jer se više ne bave time“, a Verica Kalanović kao potpredsednica URS nije odgovarala na pozive. Međutim, izvor našeg lista blizak nekadašnjem rukovodstvu URS tvrdi da će ta partija morati i zvanično da se ugasi, jer ne može da plati dugove koje ima za milionske troškove u, pokazalo se neuspešnoj a skupoj, izbornoj kampanji.

Nekadašnji lider URS Mlađan Dinkić povukao se nakon martovskih izbora iz politike i otišao u rusku Sberbanku, Suzana Grubješić savetnica je ministra Rasima Ljajića i nedavno je rekla da se više neće stranački angažovati, dok su Verica Kalanović, predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović među osnivačima Narodne stranke Srbije. Veroljub Stevanović iz Kragujevca, koji vodi organizaciju Zajedno za Šumadiju, i Boško Ničić iz Zaječara, vođa pokreta Živim za Krajinu, udružuju se sa LDP i Čedomirom Jovanovićem u „Okupljanju za Srbiju“, dok je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ranije rekao za naš list da se neće baviti politikom dok se ne završi sanacija te opštine posle poplava.

„Zajedno za Šumadiju se ponosi svojim angažmanom u URS. URS je bio najveći projekat ZZŠ, ali smo dužni da konstatujemo da je taj projekat propao“, navodi za Danas Saša Milenić, potpredsednik ZZŠ. Na pitanje da li će se URS zvanično ugasiti, on odgovara da nazovemo URS i pitamo „njih“.

Ni Miroslav Aleksić i Vidoje Petrović ne znaju šta će biti sa URS, jer se više ne bave njime. „Već duže vreme se ne bavim URS-om. Potpisao sam deklaraciju za osnivanje Narodne stranke Srbije i ne znam šta se dešava dalje sa URS niti me je iko kontaktirao. URS je izgubio smisao postojanja“, napominje Aleksić.

Slično nam je odgovorio Boško Ničić. „Nemam nikakve informacije o URS. Poslednja tri meseca niko me nije kontaktirao“, naglašava Ničić.

Kalanovićeva je pre mesec dana istakla da je neophodno da se nekadašnji funkcioneri URS sastanu i odluče da li će URS opstati ili će „svako na svoju stranu“. Neposredno nakon izbora u martu, kada URS nije prešao cenzus, ona je napomenula da će partija nastaviti da radi, jer „nemaju čega da se stide“.

Ujedinjeni regioni Srbije su e kao politička stranka osnovani maja prošle godine, udruživanjem nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, udruženja građana i pojedinaca. Stožer okupljanja bila je partija Mlađana Dinkića G17 plus, nastala 2002, koja je delovala kao nevladina organizacija od kraja devedesetih godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *